Ego saygısı nedir? Bu soruyu cevaplamak için mevcut öz değerleme anlayışımızın ötesine geçmemiz gerekiyor. Öz değerleme, bir bireyin kendisiyle ilgili dış bilgilere dayanarak kendi öz değerine ilişkin bireysel değerlendirmesidir.

Ego saygısı nedir

Benlik saygısı (öz saygı), bir kişinin kendisi için albenili ya da uygun olduğunu düşündüğü bedensel özelliklerle ilgili olan gerçek veya algılanan öz değerine ilişkin kendi kendini algılamasıdır. aynı zamanda kişinin değeri hakkındaki olumlu duyguları, düşünceleri ve inançları dahil elde etmek üzere kişinin kendisi hakkındaki kişisel inançlarını da içerir. Benlik saygısı, içsel veya dışsal olabilir, yani diğer insanların kişi hakkında ne düşündüklerinden türetilebilir, oysa kişinin kendi içsel duygularından türetilemez. Başkalarının maddi görünümü, kendi kendine konuşması, sosyal etkileşimleri ve bir kişinin kendi değerini nasıl algıladığını etkileyebilecek öteki bilgiler hakkında ne düşündüğü gibi olgulara dayanır.

En temel haliyle, öz saygı, özgüvenle aynı şey değildir. Özgüven, bir bireyin evrende şimdiye kadar meydana gelen en büyük şey olduğuna dair inancıdır. Ego saygısı, bir kişinin kendi kendine bedel verme duygularına dayanabilirken, diğer bir kişinin kendisine sağladığı dış bilgilere de dayanabilir. Bu bilgiler bir iltifat ya da tenkit şeklinde olabilir. Kişinin kendine layık verme duyguları genelde kendileriyle ilgili inançlarına dayanır.

Kendinize sormanız gereken 5 soru

Benlik saygısı, cümbür cemaat için zahmetsizce uygulanamayan epeyce bireysel bir kavramdır. Bir Takım halk müziği son derece özgüvenli ve kendini eleştirirken, diğerleri bu olumsuz özelliklerin hiçbirini hiç sergilemeyebilir. Bir kişinin öz saygısı genelde kendi imajı ve kendi imajı hakkında sahip olduğu inançlar dahil edinmek üzere birçok yöne bağlıdır.

Ego saygınızın yüksek olup olmadığını kavramak için kendinize şu beş soruyu sorun:

- Kendimi beğeniyor muyum?

- İyi bir insan olduğumu düşünüyor muyum?

- Ben aşkı hak eden biri miyim?

- Mutluluğu adalet ediyor muyum?

- Hem zihnimde hem de içimde gerçekten iyi bir insan olduğumu düşünüyor muyum?

Sağlıklı ego saygısı, kim ve ne olduğunuzu kabul etmekten ibarettir. bununla birlikte zinde bir kimlik duygusuna sahip olmayı ve bir bedel duygusuna sahip olmayı da içerir. Dinç bir ego saygısına sahip kişiler kendilerine güvenirler ve hedeflerine ve beklentilerine ulaşabilirler. Olumlu bir tavırları vardır ve yeterince iyi olduklarına ve kendileriyle gurur duymayı yargı ettiklerine inanırlar. Değerli olduklarını bilirler ve hayatta çoğu şeyi başarabilirler.

Ego saygısı nasıl geliştirilebilir

Benlik saygısını nasıl geliştirebilirsiniz? Açtırmak için neye değerinde olduğunuzu bilmeli ve değerli olduğunuza inanmalısınız. Kendinize karşısında realist olmanız ve kendinizin kıymetli olduğuna inandığınız şey ile değerinizin gerçekliği arasında bir fark olduğunu fark etmeniz önemlidir. Yargı etmediğinizi düşündüğünüz bir şeyle gurur duymayı bekleyemezsiniz. Başkalarının sizin hakkınızda ne düşündüğüyle de gurur duyamazsınız.

Dinç bir ego saygısı için, kendinizi jurnal olarak değer biçmek gerekir. Kendiniz hakkında hissettiklerinize ve başkalarının sizi nasıl algıladığına tarafından kendinizi değerlendirmek fazla önemlidir. Davranışlarınızı, başkalarına nasıl davrandığınızı ve düşüncelerinizi ve hislerinizi yansıtmak için süre ayırın. Bunlar yalnızca tavır biçiminize yok, bununla beraber düşünme biçiminize de yansır. Başarıya değer olduğunuza inanmıyorsanız, o süre hedeflerinize ulaşmanın veya başarıya değer olduğunuzu hissetmenin hiçbir yolu yoktur.

Öz hürmet oluşturmak söz konusu olduğunda, düşüncelerinizle haksızlığa uğrayan bütün insanların da farkında olmalısınız. Kendi eylemlerinizden etkilenen siz olduğunuz için, düşüncelerinizi ve davranışlarınızı düzeltmek sizin sorumluluğunuzdadır. Bunu yapmak istemiyorsanız, başkalarının hedeflerinize ulaşmanıza destek etmesini bekleyemezsiniz.

özel içeriğidir. Kaynak: www.kadinvekadin.net URL: https://www.kadinvekadin.net/benlik-saygisi-nedir-kendinize-sormaniz-gereken-5-soru.html