ABONE OL

Aşırı içki alımı, yamalı hayat, fazla yağ ve yağlı besin alımı, lifli besinlerin eksik tüketimi, işlenmiş şarküteri ürünleri gibi tütsülenmiş, dumanlanmış ve tuzlanmış besinlerin aşırı tüketimi kanser riskini arttırmaktadır.

Akdeniz perhiz modelinde, kan kolesterolünü hopârlör dolu yağın az olması tekrar diyetin oksidasyona dirençli ve kan lipitlerini yükseltmeyen zeytinyağı içeriyor olması, kan pıhtılaşmasını önleyici alfa-linolenik asit ve antioksidanlardan zengin olması sebebiyle kansere karşısında koruyucu etkisi bulunmaktadır.

Akdeniz diyeti, Akdeniz'de yaşayan insanların (Fransa'nın güneyi ve Yunanistan gibi) tipik olarak yürek krizi, diyabet, yüksek kolesterol, bunalım ve anksiyete gibi "yaşam biçimi hastalıklarının" çok daha düşük vakalara sahip olduğunu bildiren bir dizi bilimsel araştırmaya dayanmaktadır.Bunun sebebinin ise sağlıklı besin normlarından kaynaklandığı düşünülmektedir.

Akdeniz diyet modeli bölgede yetişen sebze ve meyveler, tam tahıllar, baklagiller, kuruyemişler, dinç yağlı tohumlar, deniz ürünleri ve en önemlisi zeytinyağı temelli olarak olmasıyla dikkatleri üzerine çekmekte. bununla beraber Akdeniz diyeti yüksek düzeyde antioksidan bileşenler, doymamış yağ asitleri, posa da içermektedir.

Rafine tahıllar, bitmiş et ve trans yağlar gibi tamamlanmış gıdalardan ve şekerden uzak durulan bir diyet sistemidir. Akdeniz diyetinin temelinde kolay ve seri kilo devretmek ön planında değildir. Dengelenmiş ve sağlıklı besin düzeni oluşturma ve uzun vadede sağlıkla sürdürülebilecek bir perhiz sistemidir.

Akdeniz Diyeti, diyet sistemleri arasında besin uzmanları tarafından en fazla tercih edilen ve önerilen besin modelidir.

Kaynak: www.milliyet.com.tr URL: http://www.milliyet.com.tr/pembenar/galeri/beslenmenizi-duzenleyerek-kanser-riskini-azaltmaniz-mumkun-mu-6433579