Beyran yemeği bin bir derde deva bir yemek yemek olarak bilinmektedir. sık sık saray mutfaklarında bu yemek yemek servis edilmekte ve çoğu birey tarafından çoğu kez tünetilen bir gıda haline gelmektedir.

 Beyran Nedir?

 Beyran yemeği düşünüldüğü vakit tarihi Osmanlı devleti saray mutfağın değin gitmektedir. Efsaneye göre bir zamanlar sultan 3. Mustafa hastalanmıştır. Bu koşul sonucunda birçok ressam ve birçok şifacı İstanbul yolarına düşmüştür. Padişahi iyi edene yüklü miktarda para ve arsa verileceği haberi yayılır. Bunu üzerine başlangıçta Antep’ten bir ressam yemek tarifleri aramaya başlar.

 Bu yemek yemek içinde bin bir değişiklik et ve et uslu olması gerekir. böylece talih eseri beyran çorbasını bulur ve İstanbul yolunu miktar. Sulatanı iyi eden beyran çorbası daima tüketilen bir sayar mutfağı çorbası olmuştur. Bugün hala Şifa için beyran çorbası içen oldukça fazla bir kişi olmaktadır.

 Beyran Çorbası Hangi Yöreye Aittir?

 Beyran çorbası içinde kuzu ve kelle eti bulunmaktadır. Bul biber ve nane ile et suyu dökülür. Son olarak bol bol et suyu sıkılar yemeğe hazırlanmış olmaktadır. Bugün birçok ilde ve çoğu mahallede beyran çorbacısı bulunmaktadır. Kendine has sunum şekli ile sıcak sıcak meydan gelmektedir. Fakat Beyran yemeğinin yöresi ve sahibi Gazi Antep olmaktadır. Az Daha her sokakta ve eski kale aşağı beyran çorbacıları ile karşılaşılması oldukça olası olmaktadır.

Kaynak: www.milliyet.com.tr URL: http://www.milliyet.com.tr/pembenar/beyran-nedir-beyran-corbasi-hangi-yoreye-aittir-6434982