Ateş, eklem ve but ağrıları, karın ağrısı, çabuk yorulma gibi çok basit görünen şikayetler kanser belirtisi olabilir. Dünyada her üç dakikada bir çocuğa konulan kanser tanısı, maalesef ülkemizde de azımsanmayacak bir sayıda. Her sene 3500 civarında yavrumuza konulan “Çocuk Kanseri” tanısı, nükslerle birlikte beş bin çocuğa ulaşıyor. Diğer kanser türlerinde olduğu gibi çocuk kanserinde de erken teşhis yaşam kurtarıcı. Bir De de erken teşhis doğru çocuk yaşlarda bu illetten kurtulma oranı da epeyce yüksek.

Fark edilemeyip erken teşhis konamayan yavrular anlaşılamıyor ve kaybediliyor... Filmde fazla kolay şikayetlerin kanser habercisi olabileceğini ve böylece ebeveynlerin çocuklarındaki adi olamayan değişiklikleri ayrım etmesi gerekliliği anlatılmak isteniyor.

118Y Anadolu Yakası Lions Dernekleri, Çocuk Eğitim Derneği ve TOÇEV tarafından desteklenen projede farkındalığı arttırmak ve çocuk kanserinde erken tanının önemine dikkat çekmek amaçlanıyor. Film Projemed Yapım tarafından çekildi.

Çocuklarda dördüncü ölüm nedenini çocukluk çağı kanserleri oluşturuyor. Fakat bütün çocuk kanserlerinde iyileşme oranı %70 ve üstü olduğu için erken tanı, (dolayısıyla FARKINDALIK) büyük yük kazanmakta. böylece proje ile her kesimden insanın, durumu meslek işten geçmeden ayrım etmesi, çocuğunu düzenli kontrole götürmesi ve öğrendiklerini çevresine de aktarmasını temin etmek suretiyle toplum bilincini kuvvetlendirmek hedeflendi.

Proje liderliğini Dr. Nur Topcu, sanat danışmanlığını Zibzi Art’ın yaptığı ve BİTMEDEN FARK ET sloganıyla yürütülen farkındalık projesine söz, müzik ve senaryosu İstanbul Devlet Operası sanatçısı Arzu Abacı’ya ait bundan başka şarkı hazırlandı.

Denize koşmalıyım
Güneşe bakmalıyım
Uyanarak her gülüşe
Oyuna kanmalıyım

Sabaha ermeliyim
Annemi görmeliyim
Ellerini tuttuğumda
Babamı bilmeliyim

Beni tanı
Beni sev
Beni anla
Bana bak
Gözlerime bak
Ellerimi tut
Dilimden anla
Tenimden anla

Umudu görmeliyim
Denize sürmeliyim
Hayallerim var üstteki üste
Bitmeden görmeliyim

Kaynak: www.milliyet.com.tr URL: http://www.milliyet.com.tr/pembenar/bitmeden-fark-et-cocuk-kanserlerinde-erken-taninin-onemine-dikkat-cekiyor-6441533