Tarihi binlerce sene öncesine dayanan çikolatanın bitter hali, sadece tat ve mutluluk yok sıhhat da dağıtıyor. Peki, bitter çikolata nasıl ortaya çıktı? İşte bitter çikolata hakkında kimsenin bilmediği bilgiler ve sağlığa faydaları... 

Para yerine kakao

Binlerce sene önce doğan çikolatanın hikayesinin baş kahramanları ise Mayalar ve Aztekler… Bu iki manâlı uygarlık, kakao çekirdeklerini kavurup öğütüp su ile karıştırmış, darı ve baharat ekledikleri bu karışıma da “Tanrıların Yiyeceği” ismini vermişlerdi. Aztek ve Mayalar, kakaoyu sadece içmekle kalmadılar, ticarette de para yerine kakao kullandılar. Mayalar ve Aztekler çikolatanın akışkan halinin tadını çıkarırken Avrupa ise bu vazgeçilmez lezzetin tadını 16. yüzyılda fark etti. Kristof Kolomb’un buluş gezisinde gördüğü bu lezzet İspanyollar tarafından önce Avrupa’ya, oradan da dünyaya yayıldı. İlk çikolata ise 1876 yılında İngiltere’de üretildi. Aynı dönemde İsviçreli Daniel Peter ise sütteki fazla suyu çıkarıp çikolatayla karıştırarak dünyayı sütlü çikolatayla tanıştırdı.

Bunları biliyor musunuz?

-Aztek mitolojisine göre kakao ağacı, cennette yetişen “İyilik ve kötülük ağacı”nın yeryüzündeki temsilcisiydi. 

-Çikolata kelimesi ise Aztek dilindeki “xocolatl” kelimesinden geliyor. “Xocol” kakao çekirdeklerinin curcunalı bir şekilde havanda dövülmesinden dolayı “şamata”, “atl” ise “su” ya da  “içecek” anlamına geliyor.  

-İçinde yüksek oranda kakao bulunan, süt ve süt türevlerini içermeyen çikolatalar bitter çikolata olarak kabul ediliyor. 

-Yüzde 70–85 kakao oranına sahip 100 gramlık bitter çikolata ortalama 11 gram lif, jurnal demir ihtiyacının yüzde 67’sini, magnezyum’un yüzde 58’ini, bakır’ın yüzde 89’unu, manganezin yüzde 98'in ve ayrıca çokça potasyum, fosfor, çinko ve selenyum içerir.

-Kuvvetli antioksidan etkisiyle yaşlanmayı geciktiren flavonoidlerin sebze ve meyvelerin yanına en çok bulunduğu lezzetlerin başında bitter çikolata geliyor.

-Bitter çikolata, beyin fonksiyonlarını desteklerken kalbi koruyor. Enerjiyi yükselttiği gibi stresi de azaltıyor.

-Sağlığa yardımcı doymamış yağ asidi içeren bitter çikolata, fena huylu kolesterolü düşürürken insancıl kolesterolü ise yükseltiyor.

-Bitter çikolatanın içerisinde bulunan teobromin, özellikle soğuk kış günlerinde o kadar çok kişinin felakete uğramış olduğu öksürüğe ve boğazdaki kaşıntıya iyi geliyor. 

 

Kaynak: www.milliyet.com.tr