Böbrekler, sıradan olarak 11cm x 7cm x 3cm boyutlarına sahip olan, üst karın bölgesinde yer alan sırt kaslarına karşısında resmileşmiş fasulye şeklindeki organlar olmaktadır.

Böbreklerin görevi nedir? 

Vücudun sol ve sağ tarafında olan böbreklerin esas esas işlevleri atık ürünleri ve ya fazla sıvıyı vücuttan uzaklaştırmaktır. Bunun yanına insan vücudunda bulunan böbreklerin bir uçtan bir uca beden dengesinin de korunması amacı ile manâlı görevleri yer almaktadır.

Böbrek ağrısı üşütme belirtileri nelerdir?

Böbrek ağrısı ve ya sırt ağrısını farkı görmek başlıca kuvvet olabilir. çoğunlukla ağır kaldırma ve ya bir travma sonrasında oluşmuş olan sırttaki kas ağrıları, aşağıda hissedilme eğiliminde olmaktadır. Böbrek ağrıları kaburgaların hemencecik aşağıda ve de sırt ağrılarından daha yüksekte hissedilir. Sızı keskin olur ve nedenine tabi olarak da kasıklara ve ya karın bölgesine içten yayılır.

Böbrek ağrısı üşütme belirtileri aşağıdaki gibidir.

Bunlar;

Ateş, ağrılı idrara çıkma, kusma, idrarda kan, mide bulantısı, baş dönmesi, yorgunluk, kabızlık, ishal, titreme, ağızda metalik lezzet, şişme ve ya nefes darlığı gibi belirtilerdir.

Böbrek ağrısı üşütmesi nasıl anlaşılması mümkün?

Böbrek ağrıları günümüzde epeyce önemli olan ağrılar olmaktadır. Böbrek ağrısına yol açmakta olan böbrek hastalığının sebeplerinden birçok, böbrek fonksiyonunu akut ya da kronik şekilde etkileyebilecek, altta yatan ve de daha sonra edinilmiş rahatsızlıklardan kaynaklanır. Bir Takım durumlarda doğumsal kusurlar ile oluşan rahatsızlıklardan böbrek ağrıları oluşabilir. 

Böbrek ağrısı üşütmesi nedenleri nelerdir?

Böbrek ağrısı üşütmesi nedenlerinden bazıları şu şekildedir.

Bunlar;

İdrar yolu enfeksiyonları, mesane enfeksiyonu, böbrek enfeksiyonları, hidronefroz, böbrek taşları, böbrek kanseri, böbreği sıkıştıran bir koşul, böbreklerde kan pıhtıları, polikistik böbrek hastalığı bu ağrıların sebeplerindendir.

Bireyler böyle böbrek ağrısı hissettikleri süre doktora görünmeyi asla ertelememelidir. Doktorlar böbrek ya da öteki ağrılara yol açmakta olan altta yatan sorunların mutlaka teşhisine takviye olabilir. Böbrek ağrısı üşütmesi mutlaka kontrol altına alınması gereken bir hastalık olup ihmalkârlık edilmemelidir.

Böbrek hastalıkları nasıl tanı edilir?

Böbrek ağrısı nedeni ile doktora başvurulduğu vakit kişiler mutlaka bir fizik muayeneden geçirilecektir. Böbrek ağrısı sebebi ile gelen hastalarda başlıca birincil tetkikler olarak istenenler tam kan sayımı, böbrek fonksiyonu ve de idrar testleri olmaktadır. Hastanın cinsiyeti ve ya yaşı uygun olursa ve de hamilelikten şüpheleniyor ise gebelik testi de istenebilir.

Böbrek taşından şüphelenildiği durumlarda, BT yani bilgisayarlı tomografi görüntülemesi veya renal ultrason yapılmaktadır. Bunun haricinde de gerekir ise karın röntgeni istenebilir. Buna ek olarak böbreğin travmatik olaydan zarar gördüğünden şüphelenilir ise rutin olarak kontrol yapılır.

Böbrek ağrısı nasıl geçer?

Böbrek ağrısı üşütmesinin tedavisi, ağrının altında yatmakta olan tıbbi nedenine tabi olmaktadır. Ağrıya sebep olan böbrek enfeksiyonları bazen yerinde antibiyotikler ile tedavi edilebilir. Keza böbrek taşının sebep olduğu renal kolik ağrısında kuvvetli, steroid olmayan antienflamatuvar bazı sancı kesiciler reçete edilebilir.

Eğer taş var ise taşı devirmek adına zorunlu olan çare taşın büyüklüğüne ve de konumuna yan olarak değişken. genellikle böbrek taşları retrograd cerrahi olan teknikler ile çıkarıldığında iyileşme süresi de hızlı olmaktadır. bununla beraber bazı böbrek laserasyonları daha da kapsamlı olan cerrahi gerektirebilir. Ameliyatlar amacı ile iyileşme süresi haftalardan aylara değin da değişebilir.

Kaynak: www.milliyet.com.tr