Böbrek kanseri, hastalığın çok erken evrelerinde herhangi bir belirti ya da semptoma niçin olmayabilir. Genelde bir ultrason veya başka bir nedenle yapılan röntgen sırasında tespit edilir.

Böbrek kanseri belirtileri nelerdir?

Böbrek vücudun asıl arındırıcı organıdır. Vücuttan atıkları idrar aracılığıyla atmak için kanı durmadan filtreler. Bir böbrek kanseri olan habis dönüşüm kanserli ayla adi böbrek hücresinin.

Bunlar zararlı bir şekilde çoğalır ve fena huylu ur adı bahşedilen aşağı yukarı organize bir kalabalık oluşturur. Tedavi edilmezse, bu kanserli doku büyümeye ve çevredeki dokuyu istila etmeye devam edebilir. Bu yayılmaya metastatik yayma denir.

Belirtiler ve semptomlar çoğunlukla tümörün yakın doku ve organlarda büyüdüğünde ortaya çıkar. Diğer tıbbi durumlar böbrek kanseri ile aynı semptomlara niçin olabilir.

Aşağıdaki bulgu ya da semptomlara sahipseniz doktorunuza görünün:

- İdrarda kan (hematüri) (en yaygın)

- Karnın ardındaki ve yanına sızı

- Karın içinde hissedilebilen kitle

- Bacakların ve üçgenin taban olmayan kenarı bileklerinin şişmesi

- Yüksek kan basıncı

- Düşük sayıda kırmızı kan hücresi (kansızlık)

- Yorgunluk

- Gece terlemeler

- Kilo kaybı

- İştah kaybı

- Alev

- Erkeklerde, skrotumda büyük şişmiş damar (varikosel).

Bir ya da daha pozitif tehlike faktörüne sahip almak, mutlaka kanser görünümüne yol açmaz. Maruz kalmayan bir kişiye kıyasla bu kansere yakalanma olasılığını artırır. bununla birlikte, kanser herhangi bir risk faktörü olmadan gelişebilir.

Böbrek kanserinin sebepleri nelerdir?

Kronik tütün tüketimi böbrek kanserinin gelişimini destekler. Sigara içen bir kimsenin, sigara içmeyen birine göre hastalığa yakalanma olasılığı yaklaşık 1,5 kat daha fazladır. Bu kısmen tütündeki kanserojenlerin böbreklerden atılması gerçeğinden kaynaklanmaktadır. 

Toksik tütün kalıntılarının saflaştırılmasının bu aşamasında, böbrek hücreleri kanserleşmeye niçin olan maddelerle temas eder.

Artık artı kilolu ya da obeziteden muzdarip bir kişinin böbrek kanserine yakalanma riskinin daha yüksek olduğu dobra dobra anlaşılmıştır.

Diyaliz vücutta kan ve fazla miktarda su, hem de atık bertaraf, başarısız bir böbrek fonksiyonu ele geçirmek için terapötik bir yöntemdir.

Üç yıldan daha eski bir diyaliz , böbrekte kistlerin (istikrarsız oluşumları) ortaya çıkmasına ve bu da displazi multikistik adı verilen bir duruma yol açabilir. Bu, böbrek kanserinin gelişmesini tetikler. Pek ama, diyaliz popülasyonunda, genel popülasyona göre 10 kat daha fazla böbrek kanseri vardır.

Bazı böbrek kanseri türlerine kalıtsal ailesel formlar denir. Ebeveynlerimiz tarafından iletilen genetik bir temele dayanıyorlar.

Böbrek hastası için tedavi yöntemleri nelerdir?

Tanı çoğunlukla tesadüfen yapılır, mesela bir prostat muayenesinin bir parçası olarak gerçekleştirilen bir görüntüleme testi veya örneğin bir enfeksiyondan daha sonra yapılan bir idrar muayenesi sırasında yapılır.

Çünkü böbrek kanseri, çoğunlukla derin organları etkileyen fena huylu tümörlerde olduğu gibi, ara sıra semptomatiktir ya da çok geçtir. Uzun bir süre sessizce gelişecek. İdrarda kan bulunması bu kanserin belli başlı belirtisidir, fakat sistemli değildir, ot gibi yaşama idrar boşluğuna yakın olduğunda ortaya çıkar.

Böbrek kanseri tedavisi, gelişim aşamasına bağlıdır. Hekim, tıbbi muayenelerle hastalığın evresini belirleyebilir. Böbrek kanserinin gelişim evresinin teşhisi ve tespitinden, uygulanan tedaviler şu sonuçlarla sonuçlanır:

- Etkilenen böbreğin tamamını veya bir kısmını dahil etmemek için ameliyat,

- Kanser hücrelerinin soğuk ya da ısıyla uzaklaştırılması,

- Kanser hücrelerinin yayılmasını ve tümörün büyümesini sınırlandırmak için bahşedilen ilaçlar biçiminde biyolojik tedaviler,

- Yüksek enerjili radyasyon olan, kanser hücrelerini hedef bölge ve semptomları sınırlayan radyasyon tedavisi,

Kanser T veya N evresiyse ya da vücudun diğer bölgelerine yayılmadıysa çare edilebilir. Ancak vücuda yayılmışsa kanserin bütün tedavisi muhtemel değildir. Sadece yayılmanın yavaşlaması ve semptomların hafifletilmesi önlenebilir.



Kaynak: www.milliyet.com.tr