Omicron varyantının en sık ve birincil görülen belirtilerinden biri, boğaz ağrısıdır. Omicron'un dünyanın böylece çok ülkesinde hakim varyant olması ve olgu sayısında rekor düzeyde büyüme nedeniyle boğaz ağrısının görülme sıklığında 3 kat çoğalma olduğu görülüyor. Acıbadem Altunizade Hastanesi Kulak Burun ve Boğaz Hastalıkları Uzmanı Dr. Mahmut Ozan Fındık, boğaz ağrısında mutlaka hekime kullanmak gerektiğine uyarı çekerek, "Soğuk algınlığından gribe, faranjitten bademcik enfeksiyonuna değin öyle çok rahatsızlık boğaz ağrısı yapabiliyor. Tedavi altta yatan hastalığa tarafından belirlendiği için mutlaka hekime uygulamak gerekiyor. Çünkü hekime danışılmadan çeşitli yöntemlerle boğaz ağrısını gidermeye kastetmek hastalığın şiddetlenmesine ve tedavi süresinin uzamasına neden olabiliyor” diyor. Fındık kış aylarında sık görülen boğaz ağrısına karşı almamız gereken önlemleri anlattı; önemli öneriler ve uyarılarda bulundu.

Kapalı ortamlara girmeyin

Kapalı ortamlarda yetkisiz hava sirkülasyonu nedeniyle virüslerin havada asılı kalması, şahısların birbirlerinin nefesini daha artı soluyor olmaları ve daha pozitif yüz yüze gelmeleri, virüslerin ortama yayılmaları için uygun bir etraf oluşturuyor. Bunun sonucunda da boğaz ağrısına yol açabilen hastalıklar gelişebiliyor. bu nedenle kapalı ortamlarda fazla zaman geçirmeyin ve maskenizi asla çıkarmayın.

Su içmeyi ihmal etmeyin

Boğaz ağrısına karşı her gün uyumlu olarak bol bol su içmeniz fazla manâlı. Kulak Burun ve Boğaz Hastalıkları Uzmanı Dr. Mahmut Ozan Fındık, su içmenin vücudumuzun, dolayısıyla hava yollarımızın da nemli kalmasını sağladığını belirterek, "Çokça su içildiğinde boğazdaki kuruluk ve virüs ile bakterilerin boğazda tutunmaları önlenebiliyor. Bu Nedenle boğazdaki tahriş azalıyor, varsa mukus daha kolay çözülebiliyor. Dolayısıyla her gün 2-2.5 litre su içmeyi alışılmışlık haline getirin. Boğazınızın kurumaması için suyu gün içinde yudum yudum içmeye uyarı edin.” diyor.

Sigara, içki ve kafeinden uzak durun

Vücudunuzda herhangi bir virüs ya da bakteri olmasa bile sigara içmek ya da sigara dumanına edilgen olarak maruz kalmak boğazda tahriş yaparak ağrıya niçin olabiliyor. Sağlığınız için katiyen sigara içmeyin, içilen ortamlarda da bulunmayın. Uyarı etmeniz gereken bir başka kayda değer konu da, içki tüketmemek ve kafeini sınırlandırmak olmalı. Bunun nedeni ise içki ile kafeinin vücuttan su atılımına, bunun sonucunda da boğazın kuruyarak boğaz ağrısının artmasına neden olabilmesi. Keza alkol ve kafein reflüyü tetikleyerek boğazdaki tahrişin daha da artmasına yol açabiliyor.

Besinlere uyarı edin

Reflü hastalığı da boğaz ağrısının sebepleri aralarında yer alıyor. Kulak Burun ve Boğaz Hastalıkları Uzmanı Dr. Mahmut Ozan Fındık, bu nedenle reflü yapan beslenme ve içeceklerden uzakta durmanız gerektiğine muhabere ederek, "Dolayısıyla çikolatayı, baharatları ve yağda kızartılmış besinleri pozitif tüketmekten kaçının. Midenizi çok fazla doldurmamak için yemekleri eksik porsiyonlar halinde tüketin. Yatmadan en düşük 3-4 saat önce değişken ve katı yiyecek tüketimine de son verin.” diyor.

Odanızdaki nem oranına uyarı edin

İç mekanlarda havada tatmin edici nem olmaması da boğazda kuruluğa ve bunun sonucunda da boğaz ağrısının şiddetlenmesine neden olabiliyor. Düşük nem oranı (yüzde 35-40) virüs ve bakteriler için yerinde etraf sağlıyor. Dolayısıyla odanızın nem oranının sıradan yüzde 65 olmasına uyarı edin. Fakat unutmayın fakat nem oranının çok yüksek olması da akar ve mantarlar için ideal etraf oluşturuyor.

Çevresel etkenler manâlı!

Fındık, "Ara Sıra çevresel faktörler de boğaz ağrısının sebebi olabiliyor. Evcil hayvan kepeği ile tüyü, küf, toz, polen ve bazı temizleme malzemelerinin kimyasal buharı gibi nesnelere karşısında oluşan alerjiler, boğaz ağrısına yol açan etkenler aralarında yer alıyor. Alerji sorunundan yakınıyorsanız bu çevresel faktörlerden olası olduğunca uzak durmayı ihmal etmeyin.”

Doğal yöntemleri deneyin

Doğal yöntemler de boğaz ağrısının hafiflemesinde etkili olabiliyorlar. Dr. Mahmut Ozan Fındık, bu yöntemlerden bazılarını şöyle anlatıyor:

İyotsuz tuzla gargara

Pastil çeşitleri ve hafif sızı kesiciler boğaz ağrısının hafiflemesine yardımcı oluyor. Bunların yanı sıra gargara yapmak da boğaz ağrınıza karşı etkili oluyor. Bunun için kaynamış bir bardak suyun içine bir nehir kaşığı dek iyotsuz tuzlu ekleyerek gargara yapabilirsiniz. (İyot boğazda ve ağızda yanma duygusal oluşturuyor) Bu yöntem boğazınızda bozulan pH oranının düzelmesine asistan olarak; bakteri, virüs ile mantarların üremeleri ve yaşamaları için yerinde ortamın oluşmasını engelleyebiliyor. Ayrıca boğazda şişliğin hafiflemesine ve mikropların yok olmasına aleyhinde da etkili olabiliyor. Boğazınız ağrıdığında gargarayı sabahleyin, öğlen ve akşam edinmek üzeregünde 3 kere uygulayabilirsiniz.

Elma sirkesiyle gargara

Elma sirkesi asidik yapısıyla mukusun daha kolay çözülmesine asistan olabiliyor. Bu Nedenle bakterilerin ve virüslerin yayılmalarını önleyebiliyor. Dolayısıyla boğazınız ağrıdığında bir fincan ılık suyun içine ekleyeceğiniz 2 çorba kaşığı elma sirkesiyle, günde 3-4 kez gargara yapabilirsiniz. Ancak gargarayı gereğinden fazla yapmamaya uyarı edin, çünkü mide hasarına ve reflü problemlerine sebep olarak boğaz ağrısını tetikleyebiliyor.

Bir tatlı kaşığı ballı zencefil

Zencefil antibakteriyel ve antiinflamatuar etkisiyle boğaz ağrısının hafiflemesine asistan olabiliyor. Balın içeriğindeki propolis gibi maddeler de bağışıklık sisteminin güçlenmesini sağlıyor. Ayrıca bal boğazı kaplayarak yumuşatıyor ve değdiği noktalarda virüs ile bakterilerin tutunmasını yavaşlatabiliyor. Sabahları bir tatlı kaşığı balın içine az bir tedarik, örneğin yarım akarsu kaşığı toz zencefil ekleyerek tüketebilirsiniz. Ancak dikkat! Bal içerisinde bulunan şekerden dolayı kan şekerinin yükselmesine yol açtığı için diyabet hastaları için risk oluşturuyor.

Ihlamur, ada ya da nane çayı

Ihlamur, papatya çayı, ada çayı ya da nane çayı da boğaz ağrısına aleyhinde etkin olabiliyor. Boğazı nemlendirmelerinin yanı sıra anti-inflamatuar, antibakteriyel ve antiviral özellikleri baştan sona boğaz ağrısının hafiflemesine katkı maddesi sağlayabiliyorlar.

Kaynak: www.kadinvekadin.net URL: https://www.kadinvekadin.net/bogaz-agrilarini-hafife-almayin.html