ABONE OL

Sağlıklı beslenme, düzenli uyku, hareketli hayat ve düşük gerginlik gibi yaşam tarzı gibi faktörler bağışıklık sistemini, vücudu enfeksiyon ve hastalıklarla savaşmaya hazırlıyor.

Evde kaldığımız bu dönemlerde, ekran karşı işlerimizi tamamladığımızda elimiz aralıksız atıştırmalıkla gidiyor olabilir. diğer taraftan bunun yanında eve sipariş verme kolaylığının artması bizleri sağlığa zararlı seçimler yapmaya yönlendiriyor.

Gün içerisinde fark etmeden yaptığımız atıştırmalıklar günlük şeker, tuz ve dolu yağ tüketimimizin artmasına ve bağışıklık sistemimizin baskılanması ile sonuçlanabilir. Daha olumlu etkiler için; paketli ürünleri olabildiğinde evinize almamaya çalışın.

Bunun yerine, meyve sebze tüketimini desteklemeye çalışın. Gözünüzün önüne koyabileceğimiz bir meyve sepeti ile çiğ kuruyemiş kasesi ya da sağlıklı tariflerden yapılmış atıştırmalıklar bu konuda size muavin olabilir.

Kilo atamak için uygulayacağınız kısıtlı ve sağlıksız perhiz senaryoları, bağışıklık sistemimizi güçlendirecek besin öğelerinden mahrum olması nedeniyle hastalıklara karşı gücünüzü azaltacaktır.

Tatmin Edici miktarda, değişik gıda gruplarını tüketmek, bağışıklık hücreleri dahil bütün hücrelerin sağlığı ve işlevi için gereklidir. aynı zamanda yeniden bağışıklığımızı gözetmek adına hekim önerisi olmadan aldığımız multivitamin, vitamin ve gıda desteklerinin toksik etki yaratması ya da kullanılan diğer ilaçlarla etkileşime girmesi de muhtemel.

Yetersiz veya düşük kalite uykun, besin düzenini kötü yönde etkileyerek hastalıklara yakalanma riskinizi arttırabilir. Yeterince dinlenerek doğal bağışıklığı takviye etmek mümkün.

Uyumakta güçlük çekiyorsanız, yatmadan önce ekran süresini bir saat için sınırlamayı deneyin, çünkü telefonunuzdan, televizyonunuzdan ve bilgisayarınızdan yayılan mavi ışık vücudunuzun doğal uykudan kalkma-uyku döngüsünü bozabilir. Birçok yetişkinin gece başına en az 7 saat uyuması gerekir.

Su, bağışıklık sisteminizi cesaretlendirmek de dahil almak üzere vücudumuzda birçok önemli rol oynuyor. Vücudumuzda enfeksiyonla savaşan manâlı bağışıklık hücrelerini taşıyan ve dolaşım sisteminizdeki lenf adı verilen bir akıcı büyük ölçüde sudan oluşuyor. Bu nedende susuz kalmak, lenf hareketini yavaşlattığı gibi bağışıklık sisteminin de bozulmasına olabiliyor.

Susamış kalmak baş ağrısına neden olabilir ve fiziksel performansınızı, odaklanmanızı, ruh halinizi, sindiriminizi ve yürek ve böbrek fonksiyonunuzun akıcı çalışmasını engelleyebilir. Susuz kalmak sizi hastalığa daha meyilli hale getirebilir, her gün yeterli miktarda su içtiğinizden muhakkak olun.

Normalde vücudumuzun yarattığı stres yararlı ama özellikle karantina dönemleri gibi dönemlerde uzun süreli gerginlik bağışıklık sistemimizde dengesizliklere sebep olabilir. Endişe, buhran, sindirim sorunları, yürek hastalığı, uyku bozuklukları, pozitif kilo alımı, fikir ve konsantrasyon sorunları dahil sıhhat sorunları riskinizi artırır.

Karantinada, evde yapabileceğimiz gerginlik yönetimi aktiviteleri sınırlı olduğundan, gerginlik size daha pozitif sağlığa zararlı besin tüketmenize yol açabilir. Buda bağışıklık sisteminizle beraber vücudunuzun dinç egzersiz şeklini bozabilir. Meditasyon, yoga, egzersiz, toprakla ilgilenme, çeşitli hobiler gibi aktiviteler yapabilirsiniz.

Bedensel aktivite, sadece adale yapımı ve stresten kurtulmak için yok, bununla beraber dinç olmanın ve dinç bir bağışıklık sistemini desteklemenin manâlı bir parçasıdır. Egzersiz genel bağışıklık hücrelerinin ve diğer enfeksiyonla savaşan moleküllerin vücutta daha basit dolaşmasını sağlayarak bağışıklığınızı destekler.

Araştırmaların her gün 30 dakika kadar kısa bir zaman orta-şiddetli alıştırma yapmanın bağışıklık sisteminizi canlandırmaya yardımcı olduğunu gösterir. Karantina döneminde, gün içerisinde evde daha hareketli ışık halkası kalmaya çalışabilirsiniz. Dans edebilir, temizlik yapabilir, alıştırma ya da spor aletlerinden faydalanabilirsiniz.

Tütün kullanımı ile akciğer kapasitesinde ve beslenme emiliminde azalma olur. Kovid-19’un ortaya çıkması ile 1 milyondan fazla sigara kullanıcısı sigarayı bıraktı ve bağışıklık sistemlerini bloke etmemek için fazla yardımcı bir adım attı. Hem sigara tüketimi lezzet duyusunu değiştirerek, yediğimiz besinlerden akıcı tat alamamamıza bu nedenle daha fazla besin tüketmemize niçin olur. Kısa sürede tüketilen yüksek miktardaki içki ve ahenkli tüketilen alkol bağışıklık hücrelerimizi baskıladığı için enfeksiyon ve hastalık dönemlerinde tüketilmemesi gerekir. Içki kullanımı arttıkça, su tüketimi azalır ve riskli davranışların gelişme ihtimali artar.

Kaynak: www.milliyet.com.tr