Siyatik ağrılar birçok nedene bağlı olarak oluşabiliyorABONE OL

Siyatik ağrılar çoğu nedene bağlı olarak oluşabiliyor

Siyatik; omuriliğin uçlarından başlayan ve kalçanın daha alçak eklemlerine değin bütün vücudu kaplayan en büyük sinirdir. Bu sinirlerde meydana gelen ağrılara da siyatik ağrılar denmektedir. Siyatik ağrılar, bel bölgesindeki lomber disk hernisinin çevresel faktörler sonucu kayması ve siyatik sinire baskı yapmasıyla ortaya çıkar.

Ayrıca hamilelikte aşırı kilo alımı, omurganın enfeksiyon kapması, bakteriler, diyabet, bel fıtığı, travma, skolyoz, ani iç kanamalar veya doğum esnasında hatalı duruş ile şiddetli ıkınma gibi sebepler de siyatik ağrıların oluşumuna neden olabilmektedir.

Bu belirtilere dikkat edin, hastalığın habercisi olabilir

Bu belirtilere uyarı edin, hastalığın habercisi olabilir!

• Belli Başlı belirtisi siyatik asap baştan başa daha aşağı sırttan, kalçadan ve her iki bacağın ardından aşağı dürüst bir çekim ağrısıdır,
• Oturmada, yürümede zorlanma ve kalçadan topuğa uzanan şiddetli ağrılar,
• Hareket esnasında daha da kötüye dışarı giden ağrılar,
• But bölgesinde his kaybı ve ayakta karıncalanma,
• Ayaklarda ve parmaklarda iğne batması gibi bir his,
• İdrar kaçırma,
• İleriki aşamalarda hareket kaybı ve ciddi boyun ağrısı gibi belirtiler içerir.

Aşırı kilo artışı da tetikleyici olabiliyor

Aşırı kilo artışı da tetikleyici olabiliyor

Siyatik ağrılarda yaşa ast olarak ortaya meydana çıkan bel fıtıkları, kemik sorunları ve omurga değişiklikleri siyatik hastalığının tehlike faktörleri arasında sayılmaktadır. aynı zamanda kilo artışı vücudun kendisini zorlamasına ve omurgalarda ciddi oranda baskı yaratmasına niçin olmaktadır.

Obezite, siyatik riski içeren hastalıklardan biridir ve omurilikte bu stil değişikliklere niçin olarak siyatik ağrılara sebep olmaktadır. Bunların dışında iş hastalıkları da bu ağrıları tetikleyebilmektedir. Özellikle masa başında meslek yapan kişiler ya da sürekli ağır tartma taşıyan kişiler risk grubunda yer alır. Ayrıca diyabet gibi sinirlerin hasar görmesine neden olan hastalıklar ve en önemlisi de durağanlık siyatik ağrılarını tetikleyen risk faktörleri aralarında görülmektedir.

Teşhis ve tedavide hastanın öyküsü belirleyici durumda

Teşhis ve tedavide hastanın öyküsü belirleyici durumda

Siyatik ağrılar başlıca hastanın öyküsünü alarak ve fiziksel muayene ile teşhis edilir. Hastanın ağrıyı dürüst tanımlayabilmesi teşhis için oldukça önemlidir. Bu sırada ağrının dağılımına göre değerlendirilir. Arkasında nörolojik testlere alt olarak maddi muayene yapılır. Çoğunlukla düz ayak kaldırma testi uygulanır. Bu hastalığa sahip kişilerde ayak ağrısına oranla fazla daha eksik bel ağrısı da gözlemlenir. Tanıda Lomber MR, kalça MR, BT ve EMG gibi teşhis yöntemleri epeyce önem taşımaktadır.

Siyatik, günümüzde başarılı bir şekilde çare edilebilen bir hastalıktır, tedavisi hastalığın seviyesine ve hastanın durumuna kadar değişim gösterir. Ilk Olarak fizik çare elde etmek üzere, kas gevşeticiler, NSAID grubu ilaçlar, antidepresanlar gibi hap tedavileri açık havada; masaj, yoga, akupunktur ve cerrahi yöntemlerle de hastalık çare edilebilmektedir.

Hastanın durumuna tarafından en uygun çare seçilir fakat etap zayıflığı, bağırsak veya mesanede bir problem söz konusu ise ameliyata yönlendirilebilir. Tüm bu yöntemlerle beraber hastanın nasıl davranacağı, ne nesil egzersizler oluşturacağı veya hangi hareketlerden kaçınması gerektiği gibi bilgilerin içten şekilde verilmesi çare sürecinde oldukça önemlidir.

Kaynak: www.milliyet.com.tr URL: http://www.milliyet.com.tr/pembenar/galeri/bu-belirtilere-dikkat-edin-hastaligin-habercisi-olabilir-6411612