İnflamasyon nedir, neden olurABONE OL

İnflamasyon nedir, neden olur?

Besin ve Diyetetik Uzmanı Arş. Gör. Kübra Şahin inflamasyonun, vücutta mikrop veya kimyasal, fiziki ve öteki çeşitli nedenlerle doku hasarı meydana geldiğinde vücudun kendine özgü verdiği bir cevap olduğunu söyledi.

Kronik inflamasyon nedenleri nelerdir

Kronik inflamasyon nedenleri nelerdir?

İnflamasyonun amacının, ayrıca doku hasarı yapan nedeni ortadan uyandırmak ya da olduğu yerde sınırlı yakalamak hem de hasar gören dokuları onarmak ve bakım yapmak olduğunu söyleyen Şahin, “Gerginlik, buhran, dingin yaşam şekli ve dengesiz gıda kronik inflamasyonun nedenlerindendir.

İnflamasyon dengesini sağlama ve devam ettirmede; besinler ve gıda tercihlerimiz önemli rol oynar.

Perhiz içeriği ve gıda alışkanlıklarının inflamasyon göstergeleri üstünde etkin olduğu görülüyor” diye konuştu.

İnflamasyona sebep olan besinler hangileridir

İnflamasyona sebep olan besinler hangileridir?

Beslenme ve Diyetetik Uzmanı Arş. Gör. Kübra Şahin, dolu yağ asitleri (palmitik, stearik ve miristik asit), trans yağ asitleri, yüksek glisemik indeks içeren rafine karbonhidratlar ve yüksek omega-6/omega-3 oranının inflamasyonu artırdığını belirterek, artışa karşısında uzakta durulması gereken besinleri şöyle sıraladı:

“Kızartılmış yiyecekler ve fast food, salam, sosis, sucuk gibi işlenmiş et ürünleri, makarna, beyaz undan yapılan ekmek, kek, bisküvi, kraker, kurabiye, tatlandırıcılar, margarin, ayçiçek, soya, darı özü, kanola yağları gibi rafine bitkisel yağlar uzakta durulması gereken besinler arasındadır.

Yüksek fruktozlu mısır şurubu, gazlı içecekler, şekerli meyve suları, işlenmiş tatlılar, salata sosları-çeşniler, granola-gıda barları, soya ürünleri, hazır çorbalar, cipsler, tavuk-et suyu tabletler gibi monosodyum glutamat taşıyan besinler ve içki kullanırken uyarı edilmesi gerekir."

Kaynak: www.milliyet.com.tr