ABONE OL

Pandemi döneminde dengeli beslenme, ihtiyacınız olan tüm vitamin ve mineralleri karşılar, düzenli yiyecek takviyelerine gereklilik yok. Polikliniklerde pandemi sürecinde nasıl beslenmeliyiz ve takviye olarak ne almalıyız sorularıyla sık karşılaşıyoruz.

Hiçbir yiyecek veya diyet takviyesi Kovid-19u önlemez

'Hiçbir gıda ya da perhiz takviyesi Kovid-19'u önlemez'

Hiçbir yiyecek veya perhiz takviyesi Kovid-19 enfeksiyonunu önleyemez. Kısa süreli diyetler yerine yaşam tarzı haline gelen dinç beslenme şekli, güçlü bağışıklık sistemi oluşturmanın en önemli yoludur

Enfeksiyonlar esnasında vücudun enerji ve besin ihtiyacı artar. bu nedenle Kovid-19 dahil bütün enfeksiyonlar öncesi ve ardından dinç beslemek fazla manâlı.

Tam tahıl, fındık, susa ve zeytinyağı tüketin

Tam tahıl, fındık, susa ve zeytinyağı tüketin

Tam tahıl, fındık, doymamış yağ asitlerinden varlıklı zeytinyağı ve susam yağı tüketimi bağışıklık sistemini güçlendireceği gibi vücuttaki iltihabın azalmasına asistan olur.

Günlük 6-8 bardak su tüketimi dinç bağışıklık sistemi için önemli. Şeker içerikli hazırlanmış meyve suları, sıvı tüketimi açısından iyi bir alternatif değil.

Ana öğünlerde tabağımızı nasıl hazırlamalıyız

Ana öğünlerde tabağımızı nasıl hazırlamalıyız?

Başlıca öğünlerimizde tabağımızın dörtte biri mevsimsel sebzelerden, dörtte biri tam tahıllı ürünlerden oluşmalı. Kalan yarısı meyve, kuru baklagiller, et, yumurta, balık ve tavuk protein içeriği yüksek besinler ve süt, yoğurt, kefir veya peynir gibi mandıra ürünlerinden oluşmalı.

Koronavirüse iyi gelen meyve ve sebzeler nelerdir

Koronavirüse iyi gelen meyve ve sebzeler nelerdir?

Ülkemizde kış ve bahar mevsimleri için en uygun taze sebzeler karnabahar, brokoli, lahana, kabak, biber, turp ve havuç.

Meyvelerden ise elma, portakal, greyfurt, mandalina ve muz seçim edilmeli. Yüksek C vitamini içeriğinden nedeniyle narenciye daha yoğun tüketilmeli.

Lif ve mineral zenginliği ve uzun raf ömrü sebebiyle kurutulmuş meyveler, bamya, patlıcan, biber ve domates öğüt edilmekte.

Haftada 2 kez mutlaka balık yiyin

Haftada 2 defa mutlaka balık yiyin

Yeterli protein tüketimi, virüs ve bakteriler ile savaşan bağışıklık sistemimizin en önemli silahı olan antikor oluşumu için fazla manâlı ve gereklidir.

Kuru baklagiller çok manâlı bitkisel protein kaynaklarıdır. Kırmızı ve yeşil mercimek, nohut veya fasulye günlük, balık haftada 2 defa tüketilmelidir.

Alkollü ürünler vitamin ve mineral emilimini azaltıyor

Alkollü ürünler vitamin ve mineral emilimini azaltıyor

Şeker ve şeker içerikli yiyecek ve meyve suları, beyaz ekmek, bitmiş et ürünleri, tuz içeriği yüksek cips ve soslar sınırlandırılmalı. Alkollü ürünler vitamin ve mineral emilimini azalttığından tüketimi azaltılmalı.

Sigaradan uzak durmak, düzenli alıştırma, yeterli uyku ve gerginlik yönetimi kendimizi daha iyi hissetmemizin ve kuvvetli bir bağışıklık sistemine sahip olmamızın öteki anahtarları.

Kimler vitamin ve mineral takviyesi kullanmalı

Kimler vitamin ve mineral takviyesi kullanmalı?

Yalnızca sağlıklı besin önerilerine herhangi bir nedenle uyamayan kişilerde, doktor kontrolü altında vitamin ve mineral takviyeleri, bu açığın kapatılmasına muavin olabilir.

Kaynak: www.milliyet.com.tr