Yanlış: Kemik ve et suyunu abartmakABONE OL

Yanlış: Kemik ve et suyunu olayı büyütmek

Bağışıklığımızı desteklemek için yaptığımız besin hatalarından biri de, artı miktarda kemik ve et suyu harcamak oluyor. Kemik ve et suyunun ılımlı miktarlarda tüketilmeleri sağlığa yardımcı etki gösterirken, az daha her yemeğe eklenmeleri ise bağışıklığı desteklemediği gibi, kolesterol seviyelerini de çabuk yükseltiyor.

Kolesterolün yükselmesi de başta yürek-damar hastalıkları almak üzere çoğu kronik hastalığa davetiye çıkarıyor. Dolayısıyla kemik ve et suyu tüketimini asgari seviyelerde yetişmek pandemide bağışıklığı desteklemesi açısından tatmin edici gelecektir.

Yanlış: Bolca meyve suyu içmek

Hatalı: Oldukça Çok meyve suyu içmek

Bağışıklığımızı güçlendirir düşüncesiyle çoğumuz bol miktarda meyve suyu tüketmeyi alışılmışlık haline getirdik. Oysa meyvelerin kendisini tükettiğimizde vitamin, mineral ve posa alırken, meyve suyu içtiğimizde ise posa yerine oldukça çok früktoz şekeri ve fazla kalori alıyoruz.

Artı alınan früktoz da kan şekerini fazla süratli yükselttiği için insülin direnci ve diyabet öncelikle almak üzere bütün kronik hastalıkların kapılarını açıyor, bununla birlikte bağışıklığı olumsuz etkiliyor.

böylece bağışıklığı zinde tutmak için taze bunalmış meyve sularını yeğlemek yerine günde 2-3 porsiyon taze meyve tüketmek çok daha iyi bir seçim olacaktır.

Yanlış: Kahve ve çay tiryakisi olmak

Hatalı: Kahve ve dere tiryakisi elde etmek

Evde kalış sürelerinin uzamasıyla birlikte şüphesiz gün içerisinde içilen çay ve kahve miktarları oldukça arttı. Ama aşırı tüketimle birlikte vücuda alınan fazla kafein; stres, sinirlilik hali ve uyku uyuyamama gibi durumlara niçin olarak bağışıklığı negatif etkiliyor.

Siyah nehir ve kahvenin yanı sıra yeşil akarsu ve matcha çayı gibi bir takım bitki çaylarının da yüksek miktarda kafein içerdiğini unutmayın. Bütün kafein içerikli içecekleri günde azami 3 kupayla sınırlandırmaya itina gösterin.

Yanlış: Her öğünde turşu tüketmek

Yanlış: Her öğünde turşu tüketmek

Pandemi döneminde bağışıklığı yükseltmek için belki de en çok başvurduğumuz besin, turşu. Kesinlikle probiyotik etkisiyle bağırsak sağlığına iyi geliyor ve genel bağışıklığı güçlendirmeye tezgâhtar oluyor. Ancak turşuyla ilgili genelde unutulan bir gerçek var ki o da çok tuzlu içermesi.

Turşu tüketimini ileri gitmek beraberinde düşüncesiz tuzlu alımına, bunun sonucunda da özellikle tansiyon ile ödem problemlerine yol açabiliyor. Dolayısıyla tansiyon ve kalp-damar ile böbrek hastalarının turşu tüketimini hekimin müsade verdiği miktarda minimumda tutmaları, dinç şahısların ise haftada birkaç gün ılımlı miktarlarda tüketmeleri bağışıklığı güçlendirmede tatmin edici olacaktır.

Yanlış: Televizyon karşısında atıştırmak

Hatalı: Televizyon aleyhinde atıştırmak

Pandemide evde geçirdiğimiz zamanın artması, sosyalleşmenin ve hareketin ise bütün aksine azalması gibi çoğu etmen, bilgisayar ve televizyon karşısında daha fazla zaman geçirmemize yol açtı. bununla birlikte da ekran aleyhinde tükettiğimiz atıştırmalıkların da miktarı epeyce arttı. Atıştırmalıkların karbonhidrat ile yağdan zengin olmaları ve hareketsizlik, kilo alımına neden oldu.

Bir De atıştırmalıkların karbonhidrat içeriklerinin yüksek olması; kan şekerinin sürekli yüksek kalmasına ve dolambaçlı olarak bağışıklığın negatif etkilenmesine yol açıyor. bu nedenle paketli ürünlerin ve pastane ürünlerinin tüketimini azaltmanız, hamur işi gıdaları kısıtlanmanız, taze ve kuru meyveleri günde toplam 2-3 porsiyon, kuruyemişleri de günde bir avuçtan fazla tüketmemeniz, dengeyi sağlamakta en kayda değer adımlar olacaktır.

Yanlış: Hatalı diyet yapmak

Yanlış: Hatalı perhiz gerçekleştirmek

Durağanlık ilk kez elde etmek üzere gün içerisinde can sıkıntısından çoğu kez mutfağa yönelmek, çeşitli tatlı ve hamurlu gıdaların denenmesi, strese ve kaygıya emrindeki iştah artışı gibi sebepler kilo alım süreçlerini hızlandırdı. Hal böyle olunca derhal herkesi tez kilo verme heyecanı sardı. Oysa uyarı! Yanlış yapılan diyetler sağlığımızı tehdit ediyor.

Örneğin kilo devretmek nedeniyle uygulanan tek alıcı beslenmenin etken olduğu kısıtlı diyetler bağışıklık sisteminizi enerjik tutacak gıda ögelerinden yoksun olup, hastalıklara karşı gücümüzü azaltıyor. bu nedenle karbonhidrat, protein, yağ ile vitamin-minerallerin dengelenmiş olduğu bir programla kilo verebilmek ve zayıflarken sağlıklı kalabilmek için diyetisyene başvurmayı unutmayın.

Kaynak: www.milliyet.com.tr URL: http://www.milliyet.com.tr/pembenar/galeri/bu-yiyecekler-bagisiklik-sistemini-yikiyor-koronaviruse-karsi-6437784