Bulaşıcı hastalıklardan korunmanın en temel yolları arasında sosyal çevrenin daraltılması ve meçhul ortamlarda daha eksik bulunulması yer almaktadır.

 Bulaşıcı Hastalıklar Nelerden Oluşur?

 Dünya üzerinde yer alan ve yeni oluşmaya başlayan çoğu bulaşıcı hastalık bulunmaktadır. Bu hastalıklardan korunma esnasında bulaşma riski en yüksek olanları hava yolu ile bulaşabilenlerdir. Hava yolu ile bulaşabilen hastalıklar, yiyecek ve içecekler arasından da bulaşabilmektedir.

 Hastalıklardan korunma için özellikle hastane çalışanları tedbirli olmaktadır. Bulaşıcı hastalıkların belirme sıklıkları toplum içinde azınlıktır. Çevre üzerinde denk gelme imkanı olmaktadır. Oysa tanıma oranına tabi olarak bir arada bulunulan halk için daha eksik tehlike bulunmaktadır.

Korunmak gereken bulaşıcı hastalıklar aralarında en korkutucu olarak bilineni HIV olarak bilinmektedir. Bu hastalığın bulaşması üreme kanalları yoluyla olmaktadır. Ancak düşük ihtimalle ağız kolu ya da kan yolu ile de bulaşabilmektedir.

Bulaşma ve görülme sıklığı daha fazla olan hastalıklar arasında Karaciğer Iltihabı A, B ve C bulunmaktadır. Kara Sarılık olan kimsenin bulaştırması için özenli davranması gerekmektedir. Kalıtımsal olmakla birlikte bulaşma riski de bulunmaktadır. Bu durumlarda iki taraflı alanlar içinde aynı ürünlerin gıda esnasında kullanılmaması gerekmektedir.

Pandemi olarak bilinen ve toplumda bağışıklık oluşması zorunlu olan durumlar bulunmaktadır. Covid-19 hastalığı bir Pandemi olarak bilinen ve hava aracılığıyla bulaşan bir hastalıktır. Bu gibi durumlarda maske takılması ve müşterek alanlar içinde temizliğe dikkat edilmesi gerekmektedir.

Bulaşıcı Hastalıktan Korunmak İçin Neler Yapılmalıdır?

 Bulaşıcı hastalıkların neler olduğuna emrindeki olarak korunma yöntemi oluşturulmalıdır. Bulaşıcı hastalıkların çevrede yer alan birinde bulunması ile yabancıda bulunması ayrı durumlardır. Çevrede yer alan kişinin bu durumu haber vermesi ve ona alt olarak davranması gerekmektedir. Hem yabancı bir kimsenin bulaşma riskine karşın bu durumu bildirmesi ve önemlerin alınması gerekmektedir.

 Kişinin belirttiği bulaşıcı hastalığa alt olarak; hava yoluyla bulaşması halinde maske takılması, kan yoluyla bulaşması halinde yaraların kapalı olması ve kişinin hastalığına tabi olarak önlemlerin alınması gerekmektedir.

Hastalıkların bulaşmasında en çok görülen şart hava yoluyla bulaşmasıdır. Bu durumlarda maske takılması ve müşterek eşyalara dokunulması durumlarında elin yüze temas edilmemesi gerekmektedir. Ayrıca sosyal bir mesafe bulunması tedbirler arasındadır.

Kaynak: www.milliyet.com.tr URL: http://www.milliyet.com.tr/pembenar/bulasici-hastaliklar-nelerdir-bulasici-hastaliklardan-korunma-yollari-nelerdir-6437268