ABONE OL

'Nehir şekerli mi içilir, tatsız mi' tartışması her yerde gündeme geldi. "Çayın lezzetini alabilmek için şeker kullanılmamalı" diyen Genel Müdür Vekili Yusuf Ziya Bilgin, "Erzurum'da çayı kıtlama içerler fakat çayın ana tadını alabilmek için şeker kullanmamak gerekir.

'Ben tatsız içemem' diyenler de oluyor tabiki ama damak tadı herkeste farklıdır. Dere sağlıklı olsun şekeri de kendi keyiflerine kadar ayarlayabilirler. Kişinin tercihine bırakmak gerekli o doğru yolu bulur" diye konuştu.

Çay Karadenizde üretilir, Erzurumda tüketilir

'Nehir Karadeniz'de üretilir, Erzurum'da tüketilir'

Erzurum'da çayın sudan daha fazla tüketildiğini gösteren Bilgin, Karadeniz Bölgesi haricinde ilk mağazalarını Erzurum'da açtıklarını ve amaçlarının ürettikleri takriben 80 dere çeşidini bu noktaya taşımak olduğunu söyledi. Sibirya soğuklarının yaşandığı Erzurum'da Dadaşların bol miktarda tükettikleri çayla ısındıklarını sözlerine ekleyen Bilgin şunları söyledi:

Çay şekerli mi içilir, şekersiz mi tartışmasına Dadaşlar kıtlama dedi

'Akarsu şekerli mi içilir, şekersiz mi' tartışmasına Dadaşlar 'kıtlama' dedi

"Çay damarlarımızdaki kan gibidir. Akarsu Karadeniz'de üretilir lakin Erzurum'da tüketilir. Hatta sohbet bölünmesin diye bardak çay istenmez demliklerle servis edilir. Erzurum'da özellikle de pandemi döneminde sağlıklı bir şekilde ısınabilecekleri tek seçenek çaydır. Akarsu kışın ısıtır, yazın da harareti alır. Çayı bol bitiren Erzurum'a özel bir çay yaptık.

Ambalajı Erzurumspor renklerini taşıyor. İçinde 2 numaralı kaliteli akarsu var oysa bu en kaliteli akarsu türüdür. Biz bölgemizde 'elek altı' deriz, Doğu'da ise 'kalbur üstü' denir.

Sadece bu bölgede satılacak olan bir türdür. Yurt içi veya yurt dışından Erzurum'a gelen misafirler, buradan hediyelik aldıkları süre ambalaj rengiyle Erzurumspor'u anımsarken, Çifte Mimareli Medrese ve Palandöken Dağı'nın resmini görebilecek.

Erzurum başlıca bu değerlerle biliniyor. Dinç, doğal, bahçeden fabrikaya giden ve hiçbir katkı maddesi olmayan tescillenmiş Çaykur'un çayını içebilecekler

. En iyi çay demlemenin sırrı öncelikle suyun iyi olması ve odun ateşinde demlenmesidir. Demlenme işlemeninden daha sonra azıcık bekletilmesi gerekir biz buna 'çayın oturması' deriz."

Limon da ihmal edilmez

Limon da dikkatsizlik edilmez

Genel Müdür Bilgin'in "Çayın esas tadını alabilmek için şeker kullanmamak gerekir" sözlerine Erzurum'dan yanıt geldi. 30 yıldan beri çay ocağı işlettiğini belirten Nasır Dikilitaş, "Pandemi sebebiyle meslek yerine herif almıyoruz. Semaverde demlediğimiz çayları karton bardakta satıyoruz.

Çay Erzurum şekeri ile içilir

Dere Erzurum şekeri ile içilir

Erzurum'da başlıca şekerli çay içilmediğini belirten Yücel Öztürk, "Erzurum'un öz çocukları kıtlama akarsu içmeyi bilir, dıştan gelenler öyle bilmez.

Biz şekeri bardağın içine atıp tatlı çay içmeyiz. Önce şekeri ısırır, sonradan çayı yudumlarız. Çayın tadı zaten şekerle alınmaz, çayın tadı çaydadır.

Bizden hiç ikram beklemezler. Sıcak dere muhabbeti de ısıtır. Günde ortalama 20 ila 30 bardak nehir içiyorum. Akarsu bardağa dolduğunda şeker de elde olur.

Bu şekeri ağıza atınca erimez, dil aşağı gizleyerek iki üç bardak nehir içilir. Ağızdaki şeker de tadını verir. Bizim şekerimizin özelliği sert olması kolay basit erimemesidir.

Erzurum şekeri küp ve toz şeker gibi değil. Muhakkak erimeyen şeker, Erzurum şekeridir. Eskiler der ancak 'Bir kıt şeker, yedi fırt akarsu' yani yedi yudumda içilen nehir demektir. Eğer sonunda şeker eriyorsa o has Erzurum şekeri değildir" diye konuştu.

Kaynak: www.milliyet.com.tr