Cildimizde özellikle de yüzümüzde oluşan akne, sivilce, yara izlerinin yanı sıra güneş ve doğum lekeleri gibi farklı oluşumlar güzelliğimize gölge düşüren cilt sorunları olmaktadır. Bu gibi leke ve izleri ortadan kaldırmanın çeşitli yolları bulunmaktadır. Bazen kozmetik ürünlerle bunu belli bedeller ödeyerek ortadan kaldırabilirsiniz ya da kendi mutfaklarınızda yer alan doğal bitkilerden yararlanarak kolayca yok edebilirsiniz.

Eğer ikinci yöntemi kullanarak maliyetsiz bir şekilde cilt lekelerinizde kurtulmak isterseniz öncelikle cilt tipinize uygun maske tariflerini tercih etmeniz gerekmektedir.

Evlerinizde uygulayabileceğiniz yüz lekelerini gideren maske tarifleri;

Salatalık maskesi (cildi beyazlatan)
½ adet salatalık
1 su bardağı yulaf ezmesi
1 çay kaşığı yoğurt

Yapılışı: Önce bir kap içerisine salatalığı rendeleyin, içerisine yulaf ezmesini ekleyin ve karıştırın.  Üzerine yoğurt ekleyerek hamur kıvamında bir karışım elde edin. Elde ettiğiniz karışımı önceden temizlediğiniz cildinize nazikçe sürün. Göz çevreniz açık kalacak çekilde tüm yüzünüze orantılı bir şekilde sürerek maske kuruyuncaya kadar bekletin. Ardından soğuk su yardımı ile güzelce durulayın. Bu karşımı haftada bir kez mutlaka uygulayın cilt lekelerinizden kurtulun.

Çilek maskesi
2 adet iri boy çilek 
1 yemek kaşığı lavanta yağı
1 çay kaşığı bira Mayası

Yapılışı: Maske için tüm malzemeleri bir kap içerisinde buluşturarak kremsi bir kıvam alıncaya kadar karıştırın. Hazır olan karışımı boyun ve yüz çevrenize sürün. Ancak dudak ve göz çevrenize uygulamaktan kaçının.  15 dakika beklemenin ardından soğuk su ile güzelce durulayın.  Sivilce kaynaklı tüm lekeleri ve izleri bu özel maska tarifi sayesinde kolayca ortadan kaldırabilirsiniz.  Maskeyi haftada bir defa uygulamanız gerekmektedir.

Cilt lekelerini önleyen tonik:
Malzemeler: 
½ çay bardağı elma sirkesi
½ çay bardağı su

Yapılışı: Mutfağınızda bulunan elma sirkesi ile suyu karıştırarak her sabah ve akşam bir pamuk yardımı ile cildinize uyguladığınızda cilt üzerinde bulunan gözenekler sıkılaşacaktır ve zamanla cildinizde bulunan cilt lekeleri ortadan kaybolmaya başlayacaktır.