Dermatoloji Uzmanı Dr. Nilsu Salih, "Cildimiz bizim koruma kalkanımızdır. Maske, sabun, dezenfektan, kolonya her ne değin ayrılmaz bir parçamız haline gelseler de deri sağlığımız gözetmek için kullanımı esnasında özenli davranmamız, yanlış başvuru sonucu oluşabilecek cilt hasarlarından ve hastalıklarında kaçınmamız gerekiyor” dedi.

"Cilt problemlerinde gördüğümüz çoğalma göze çarpan”

Covid-19 pandemisi ile birlikte yaşamımızda yer eden maske, dezenfektan, sabun ve kolonya gibi koruyucu önlemlerin de kullanımı sırasında uyarı edilmesi gereken esas şartlar olduğunu aktaran Dr. Salih, "Cildimiz tüm vücudumuz için koruma kalkanı görevi görebilen dirençli bir inşa da olsa da virüsten korunmak için aldığımız hijyen önlemlerinin titiz uygulanmamasından kaynaklanan cilt problemlerinde gördüğümüz çoğaltma göze çarpan” şeklinde konuştu.

"Yüzde enfeksiyon olmaması için maskelerin tek kullanımlık olması gerekmektedir”

Dezenfektan, kolonya, nemli mendil, sabun gibi ürünlerin kullanımına tabi olarak eller de; maske kullanımına emrindeki olarak yüz bölgesinde ve sık sık duş almaya ast olarak vücut derisinde görülen rahatsızlıkların arttığına uyarı çeken Dr. Salih, oluşabilecek cilt rahatsızlıklarına ve bunlara karşı alınası zorunlu önlemlere dair şu bilgileri verdi: "Maske kullanımına uyarı etmemiz gerekir. Yüzde enfeksiyon olmaması için maskelerin tek kullanımlık olması gerekmektedir. Her ne dek hijyen açısından maske pak olsa da uzun süreli takıldığında buhar ve sıcaklığa alt yağlı ciltlerde akneyi tetiklemektedir. Rosa hastalarında ise buharın sıcaklığına bağlı kılcal damar genişlemesini arttırmaktadır. Korunma amaçlı yağlı ciltlerde jurnal yüz bakımı ve maskeler uyumlu kullanılmalıdır. Rozalı hastalarda sıcak soğuk farkından yüzlerini korumalılardır. El temizliği için kullandığımız çoğu antiseptik sabun ve solüsyonlar fazlasıyla irritan madde içermektedir. Bu irritanlar ciltte kuruluğu arttırarak ayrıca alerjiyi tetiklemekte ayrıca de ikincil bakteri veya mantar enfeksiyonlarına giriş kapısı açmaktadır. Alerjik kişilerde daha eksik irritan taşıyan antiseptikleri tercih etmeleri gerekmektedir. Kuruluğu önlemek için her dezenfektan kullanımı sonrası eller yıkanıp nemlendirici kullanılmalıdır”

Dr. Salih, alınması gereken önlemleri şöyle sıraladı:

- Maske seçimi kaliteli ve koruyucu olması göz önünde bulundurularak yapılmalıdır.

- Hijyen kurallarına göre bir maskenin gün içinde pat diye fazla kere kullanılabilir ama tatbik göz önünde bulundurularak düzenli olarak değiştirilmelidir.

- Maskelerin dış yüzeyleri kirlenmiş sayıldığı için maske takıp çıkartma kurallarına uyulmalı ve eller maske teması ardından da dezenfekte edilmeli ve/ya da yıkanmalıdır.

- Lastikli maske kullanımlarında, kulak arkalarında cilt de tahriş meydana gelebilir. Bu durumda cilt tahrişini önleyici kremler kullanılabilir.

- Yıkanabilir maskelerde temizlik maddesi yerine beyaz sabun seçim edilmelidir. Bu Nedenle cilt ile uzun süre temas ettiğinde ciltte alerjik bir durumu tetiklemesinin önüne geçilebilir.

Kaynak: www.kadinvekadin.net URL: https://www.kadinvekadin.net/cilt-sagligini-korumak-icin-hijyen-malzemeleri-kullanimina-dikkat-edin.html