Çiya tohumları varlıklı bir B vitamini, tiamin ve niasin kaynağıdır. İçeriğinde; demir, kalsiyum, fosfor, çinko, magnezyum, manganez gibi varlıklı mineraller bulunuyor. İçerdiği vitamin ve mineraller doğruca beden ve beyin için büyük faydaları bulunuyor.

Çiya Tohumunun Faydaları Nelerdir?

1- İltihaplanmayı önlemede etkilidir.
2- Sindirime yardımcıdır.
3- İçerdiği %20 protein doğru karoser geliştiricilerin kullandığı bir besindir. Kas gelişiminde ve kütle artırmada etkilidir.
4- Kemiklerin gelişiminde ve güçlenmesinde etkilidir. Bilhassa dişlerin enerjik olmasında yardımcıdır.
5- İçerdiği omega-3 doğru iltihaplanmayı azaltmanın yanı sıra sakinleştirir, ruh halini düzeltir.
6- Kan şekerini düzenler.
7- Antioksidan özelliği bir uçtan bir uca serbest radikallerin sebep olduğu deri hasarlarına karşı koruyucu kalkan oluşturur.
8- Yaşlanma belirtilerini yavaşlatıp, geciktiriyor.
9- Kalp ve sindirim sistemini destekliyor.
10- Vücudun insülin düzeylerini dengelemede yardımcı oluyor.
11- Tokluk-doygunluk hissi verdiğinden perhiz programlarında kullanılıyor.
12- Enerji ve metabolizma hızının artmasına yardımcıdır.
13- Obeziteyle mücadelede yardımcıdır. Karın yağı dokusunu azaltmada etkilidir.

Çiya Tohumu Nasıl Tüketilir?

Çiya tohumları genelde ham olarak tüketiliyor. Gıda ve içeceklerin içine ekleyebilir, isterseniz öğütebilirsiniz. Çiya tohumlarını sıvı bir gıdanın içine eklediğinizde, bir vakit daha sonra akışkan gıda jöle halini alıyor. Bu özelliği sayesinde puding yapmada, smoothie hazırlamada değerlendirebilirsiniz.

Çiya tohumlarını; kahvaltılık gevrekler, enerji barları, granola barlar, yoğurt, tortillayla birlikte tüketebilirsiniz. Ekmek yaparken, hamuruna ekleyebilirsiniz. Tohumları, suda bekleterek sade olarak da tüketebilirsiniz.

Öğüttünüz çiya tohumlarından elde edeceğiniz jeli, keklerdeki yumurta ve yağ içeriğinin %25'i yerine kullanabilirsiniz.

Çiya Tohumlu Puding

Çiya tohumlarını kullanarak muzlu & kakaolu puding yapabilirsiniz. Bunun için; 1 adet muz, 1 tatlı kaşığı kakao, 1 su bardağı süt, 3 yemek kaşığı çiya tohumu gerekiyor.

Muz, kakao ve sütü blenderden geçiriyorsunuz. sonra çiya tohumlarını ekliyorsunuz. Karışımı her yarım saatte bir karıştırarak, buzdolabında 4-5 saat bekletin. Karışım tam bir jöle kıvamına geldiğinde servis kaplarına alabilirsiniz. Tercihinize tarafından tarçın ya da meyvelerle süsleyebilirsiniz.

Yeşil çaylı çiya pudingi de yapabilirsiniz. Bunun için; 1,5 su bardağı süt, 1 tatlı kaşığı toz yeşil dere, 1 dere kaşığı tarçın, 1 tatlı kaşığı bal, 3 yemek yemek kaşığı çiya tohumu gerekiyor.

Bütün malzemeleri karıştırıp, ağzını kapatın. Her iki saatte bir karıştırarak buzdolabında 4 saat bekletin. Jöle haline gelen karışımı servis kaplarına alabilirsiniz.

Kaynak: www.milliyet.com.tr