Çocuk gastroenteroloji, 0-18 yaş arası çocukların bağırsak, mide ve karaciğer hastalıklarının tanı ve tedavisinin yapılmasında oldukça etkilidir. aynı zamanda bu bölümde çocuk hastalara, endoskopi ve gastroskopi işlemleri de yapılır. Bu işlemler sırasında zorunlu görüldüğü durumlarda biyopsi yapılması da istenebilir.

 Çocuk Gastroenteroloji Hangi Hastalıklara Bakar?

 Çocuk gastroskopi, çocuklarda görülen karaciğer, bağırsak, safra yolları ve sindirim sistemi ile ilgili hastalıkların incelenmesini sağlar. Farklı hastalıklardan dolayı oluşabilecek gastroenteroloji hastalıklarının en fazla gözlemlenen belirtileri aralarında, kusma, ishal, kabızlık, karın ağrısı, sarılık ve iştahsızlıktır.

 Çocuk doğduktan sonra bu şekilde herhangi bir sorun ile karşılaşıldığı vakit anne ve babaların zaman kaybetmeden çocuklarını bu bölüme getirmeleri gerekir. Her hastalıkta olduğu g,b, bu hastalıklarda da erken tanı, oldukça önemlidir. Erken tanı ile ilerde yaşanabilecek fazla önemli hastalıkların önüne geçilmesi sağlanabilir. Çocuk gastroenterolojisi şu hastalıklara bakar;

Kabızlık

Reflü

İshal

Çölyak hastalığı

Sarılık

Laktoz İntoleransı

Pankreas hastalıkları

Karaciğer yağlanması

Siroz ve portal hipertansiyon

Akut ve kronik karaciğer hastalıkları

Sindirim sistemi kanamaları

Kronik karın ağrısı

Bebek ve Çocuk Beslenmesi

 Bebeklik ve çocukluk döneminde çoğaltma ve gelişmenin dengeli olarak sağlanabilmesi için düzenli ve dengelenmiş beslenmenin önemi epeyce büyüktür. böylece de bebeklerde ve çocuklarda sağlıklı ve dengeli beslenmenin planlamasının yapılmasının yanında rahatsızlık döneminde de büyüme ve gelişmesinin negatif etkilenmesini önlemek için parenteral ve enteral gıda biçimi önerilir. Bu sayede bebeğin veya çocuğun çoğalma veya gelişme geriliği yaşamasının önüne geçilmesi amaçlanır.

 İştahsız Çocuk

 Bebeklik ve çocukluk döneminde en sık karşılaşılan sorunlardan birisi de iştahsızlıktır. Çok eksik yeme, yemeklerde seçici davranma, kendi kendine beslenmekte zorlanma, beslenmeye sürekli itiraz etme, herzamanki dışı gıda alışkanlıkları gibi pek çok nedene yan olarak büyüyen iştahsızlık problemi ve buna emrindeki olarak gelişim geriliğine neden olabilir. Bu gibi durumlarda alanında uzmanlaşmış doktor, beslenme uzmanı ve diğer sıhhat personellerinden oluşan ekipler göre iştahsızlığa yol açan fizyolojik sorunlar belirlenir ve bunların tedavisi yapılarak iştahsızlık problemi ortadan kısa bir süre içinde kaldırılabilir.

 

 

 

Kaynak: www.milliyet.com.tr URL: http://www.milliyet.com.tr/pembenar/cocuk-gastroenteroloji-nedir-hangi-hastaliklara-bakar-6432956