Orta kulak iltihabının genel olarak gribal enfeksiyonlar ya da soğuk algınlığı nedeniyle orta kulakta mukus oluşumuyla ortaya çıktığını bildiren Medical Park Tarsus Hastanesi Kulak Burun Boğaz Hastalıkları Uzmanı Op. Dr. Arman Tek, "Genellikle kış ve güz aylarında görülen orta kulak iltihabı bebeklerde basit çare edilebilse de yetişkinlerde ciddi sorunlara yol açabiliyor. İşte, okulda, günlük yaşantımızda gösterdiği belirtiler hayatımıza devam etmekte bizleri zorlayabiliyor” dedi.

Kızarıklık ve şişlik oluşabilir

Orta kulak iltihabına tabi olarak görülen en kayda değer belirti kulakta ağrıdır. Diğer kayda değer semptomlar ise orta kulakta kızarıklık ve şişlik oluşumudur. Bir Takım durumlarda ise işitme kaybı gelişebilir veya kulak zarı delinebilir. Kulak zarı delinirse içerideki iltihap dışarı akar. Rahatsızlık herhangi bir semptom vermeden sinsi bir şekilde seyredebilir. Hastada hiçbir komplikasyon gözlenmeden aylarca hatta yıllarca sürebilir. Her 4 çocuktan 1'inin 10 yaşına gelinceye dek en az bir kez orta kulak enfeksiyonu geçirdiği bilinmektedir.

Üst solunum yolu enfeksiyonu neden olabilir

Genel Olarak çocuklarda üst solunum yolu enfeksiyonu geçirilmesi bu problemi tetikler. Bu enfeksiyon çoğunlukla soğuk algınlığı, grip ya da alerji gibi başka bir hastalıktan veya tıbbi sorundan kaynaklanır. Enfeksiyon burun kanallarının, boğazın ve östaki tüplerinin tıkanmasına veya şişmesine neden olabilir. Daha minik yaştaki çocuklar bilhassa orta kulak enfeksiyonlarına aleyhinde savunmasızdır. Çünkü östaki borusu çocuklarda yetişkinlerden daha dardır. Bir çocuğun adenoidleri (geniz eti) bir yetişkinden nispeten daha büyüktür.

Çocuklarda sesleri duyma problemleri yaşanabilir

Orta kulak iltihabı belirtileri seri bir şekilde ortaya çıkar. Çocuklarda uzanırken kulak ağrısı, 38 derece üzeri alev, baş ağrısı, kulağı çekiştirme, denge kaybı, normalden fazla yas gibi sorunlar görülebilir. Keza çocuklarda sesleri duyma, cevap verme ve uykuda problemler de yaşanabilir. Yetişkinlerde orta kulak iltihabı belirtileri kulak ağrısı, kulaktan değişken akımı ve işitme kayıpları olabilir. Orta kulak iltihabı belirtileri bir günden uzun sürüyorsa, 6 aydan ufak çocuklarda varsa veya şiddetli kulak ağrısı varsa mutlaka bir uzmana başvurulmalıdır.

Minik çocuklarda orta kulak iltihabı belirtileri

- Kulakları ovma, çekme veya elleri kulağa götürme

- Rahatsızlık

- Güçsüz gıda

- Öksürük

- Burun akıntısı

- İshal

- Hafif yükseklikteki seslere tepki vermeme ya da ihmalkârlık gibi işitme azlığı ile ilgili belirtiler

- Denge ile ilgili can sıkıntısı yaşam

Orta kulak iltihabı tedavisi

Genelde kış ve güz aylarında görülen orta kulak iltihabı bebeklerde basit çare edilebilse de yetişkinlerde önemli sorunlara yol açabiliyor. İşte, okulda, günlük yaşantımızda gösterdiği belirtiler hayatımıza devam etmekte bizleri zorlayabiliyor. Birçok kulak enfeksiyonu 3 ila 5 gün içinde iyileşir ve özel bir tedaviye ihtiyaç duyulmaz. Icabında, ağrıyı eksilmek ve ateşi çökertmek için ateş düşürücü ilaçlar kullanılır. Şiddetli orta kulak iltihabının tedavisi bir bilirkişi göre kulağın iç kısmındaki iltihabın temizlenmesi ile yapılır. Bunun yanına burun ve östaki borusunun açılması için hastaya çeşitli ilaçlar verilir. Bu ilaçların başında spreyler ve antibiyotikler kazanç.

Antibiyotikler orta kulak enfeksiyonlarını çare etmek için rutin olarak kullanılmamakla birlikte belirtiler şiddetli olduğunda veya geçmediğinde ara sıra doktor göre reçete edilebilir. Bilhassa ağrının şiddetli olduğu durumlarda cerrahi müdahale zorunlu olabilir. Kulak zarı bir uzman gözetiminde çizilir ve bu nedenle kulak zarında delik oluşmasının önüne geçilir. başkaca özellikle bebeklerde orta kulak iltihabının önüne geçilmesi için bazı önlemler almak gerekir. Bu önlemlerin başında bebeğin tatmin edici miktarda uyuması, beslenmesine uyarı edilmesi, hava kirliliğinden mümkün mertebe korunması ve sigara dumanından uzakta tutulması kazanç.

Uyumlu peşine düşüp takip edilmeli

Sık enfeksiyon geçiren veya orta kulağında kesintisiz akıcı olan çocukların yakından izlenmesi gereklidir. Peşine Düşüp Takip randevuları hekim ile yerinde sıklıklarda planlanmalıdır. Doktor çocukta herhangi bir kaybı evvelden bakmak ve zorunlu önlemleri almak için uyumlu işitme ve dil testleri yapılmasını önerebilir.

özel içeriğidir. Kaynak: www.kadinvekadin.net URL: https://www.kadinvekadin.net/cocuklarda-orta-kulak-iltihabi-2.html