Çocuklarda fıtık, doğumsal bir durum olmakla birlikte genel olarak ağlama veya huzursuzluk gibi bulgu vermez. Erkek çocuklarda fıtığa daha sık rastlansa da bazı hastalıkların da fıtığa neden olduğu biliniyor. Keza, tanımlanmış aile öyküsü olan ailelerin çocuklarında da fıtık görülebilmektedir.

Kasık fıtığının çocukluk çağında da sık karşılaşılan durumlardan biri olduğunu söyleyen Çocuk Cerrahisi Uzmanı Doç. Dr. Şafak Karaçay, konuyla ilgili ebeveynler için kayda değer bilgiler verdi. Erkek çocuklarda bu sorunla daha sık karşılaşıldığını anlatan Doç. Dr. Şafak Karaçay, bu durumun çocukluk çağında bilhassa bez bölgesi hastalıkları arasında görülen patolojilerden biri olduğunu söyledi.

"Fıtık ameliyatlarında seri faydalanmak gerekiyor”

Kasık fıtığında bebeklerde karnın daha alçak bölgesinde yumru sözde bir şişlik görülebileceğini bildiren Doç. Dr. Şafak Karaçay, sözlerine şöyle devam etti: "Fıtık ivedi bir durum gibi düşünülüyor. Oysa fıtık ameliyatları acilden önce çabuk davranılması gereken ameliyatlardır. Ameliyatın benzer saat aynı gün içerisinde yapılma zorunluluğu değil. Ama olabilecek en kısa zaman içerisinde cerrahi planlanmalı. Bilhassa erken doğan doğmuş bebeklerde ve bebeklik çağında fıtıkların boğulma riski daha yüksektir. Açıklıktan geçen karın içi organlarının dolaşımlarının deformasyon riskinin katılmak nedeniyle ameliyatı kısa süre içerisinde ve dürüst şekilde yerine getirmek gerekiyor.”

"Ekseriyet döneminde üreme sorunları yaşanabilir”

Kasık fıtığının tedavisinde temel olarak cerrahi yöntemler kullanıldığını ve ameliyat öncesinde çocuğun genel durumunun, fıtığın türü gibi çeşitli parametrelerin birlikte değerlendirildiğini söyleyen Doç. Dr. Şafak Karaçay, "Erkek çocuklarda spermin içinden geçtiği kanallar fıtık kesesinin yanında yer alır. Sıcaklık ve baskının etkisiyle bir süre sonradan testis ve damarlara zarar verebilir. Dolayısıyla fıtık kısırlık için risk oluşturabilir. Kız çocuklarında ayrım edilmemiş ve geç kalınmış vakalarda dolaşımının bozulması nedeniyle yumurta kayıpları yaşanabilir.” şeklinde konuştu.

Fıtığın ne süre çıktığına ilişkin belirli bir bilginin bulunmadığının altını çizen Doç. Dr. Şafak Karaçay sözlerine şöyle tamamladı: "Çocuklarda fıtıklar, doğumla birlikte ortaya çıkabileceği gibi 16 yaşında da görülebilir. Fıtık fark edilmeyebilir. Burada esas dikkat etmemiz gereken fıtığın görüldüğü lahza müdahale edilmesi gerektiğidir. Günümüzde cerrahi işlemler kolaylıklı gerçekleştirilebiliyor. Bebeğin ya da çocuğun hastanede yatmasına lüzum kalmadan genelde ameliyatın yapıldığı benzer gün taburcu edilebiliyor. Dolayısıyla ebeveynlerin de ameliyattan korkmalarına da, endişe etmelerine lüzum değil.”

Kaynak: www.kadinvekadin.net URL: https://www.kadinvekadin.net/cocuklardaki-fitik-kisa-surede-tedavi-edilmeli.html