Çocuk Ergen Psikiyatri Uzmanı Neriman Kilit, çocuk ve ergenlerde sosyal medya kullanımı ve ailelerin dikkat etmesi gerekenler konusunda değerlendirmelerde bulundu.

Günümüzde çocukların, teknolojinin fazla yoğun kullanıldığı bir dünyanın içerisine doğduğunu gösteren Kilit, "Doğumundan itibaren gerek çocuğu aklında bulundurmak, lüzum yemek yedirmek, gerek yatıştırmak için ebeveynlerimiz teknolojiyi kullanabiliyor. Ancak keza tehlikesiz bağlanmanın oluşması hem de çocukta dil ve iletişim yeteneklerinin sağlıklı bir şekilde gelişebilmesi için 3 yaşından önce çocukların ekranlı cihazlarla tanıştırılması yerinde değildir.” uyarısında bulundu.

Yaş dönemlerine kadar kullanım süresi ne kadar olmalı?

Keza ekranlı cihazlarla erken karşılaşmanın çok manâlı etkileri olduğunu vurgulayan Kilit, yaş dönemlerine kadar ekran başvuru formu sürelerinin sınırlandırılması gerektiğini belirterek şunları söyledi:

"Bu çocuklarda çok erken yaşta ekran bağımlılığı ve arzu tokluk hissi gelişimi, dinç tuvalet eğitimi ve ekran olmadan kendi kendini sakinleştirme yetisi gelişimini olumsuz etkileyebilmektedir. 3 yaşından sonradan okul öncesi yaş grubu için önermiş olduğumuz jurnal kişisel teknoloji kullanımı 30 dakika, birincil öğretim yaşında birincil 4 yıl 45 dakika, ikinci 4 yılda 1 saat, lise çağlarından sonra ise 2 saattir. Yani ekseriyet çağlarında da önerimiz 2 saatle sınırlanmasıdır.”

Bu süreçte buluğ çağı öncesi yani 12-13 yaşları öncesinde çocuklara kişisel cep telefonu alınmasını tavsiye etmediklerini bildiren Kilit, "İnternet kullanımının bu yaşlara kadar konut içinde herkesin kullanabileceği ve çocuk kilidi olan bir bilgisayardan ebeveyn denetiminde olmasından ve sosyal ağ'nın bireysel kullanımına ve hesap açılmasına müsade verilmemesini önermekteyiz.” diye konuştu.

Sosyal medyanın, çift çevrili ve eş zamanlı olmak kaydı ile bilgilerin paylaşıldığı, diğer insanlarla iletişime geçildiği ve diyalogların kurulduğu, süre ve mekân sınırlamasının olmadığı, internet sunucularından hizmet bölge bir medya alanı olduğunu açıklayan Kilit, bu özelliklerinden ötürü giderek daha sık kullanıldığını söyledi.

Kilit, "Özellikle ergenlikle birlikte çocuklarımız hem arkadaşlarıyla iletişim kurmak keza de büyüyen dünyadaki değişikliklerden farkında almak ve alaka alanı olan konularda paylaşımlarda bulunabilmek için sosyal medyayı yoğun bir şekilde kullanmayı istek etmektedir.” diye konuştu.

Çocukların oyun oynayacağı alanların değil olması, ebeveynlerin çalışma hayatından fırsat bulamayıp aile içi paylaşımlarının azalmasına kadar diğer birçok sebeple çocukların sosyal ağ kullanımına yöneldiğini kaydeden Kilit, "Çoğunlukla çocuklar tarafından kullanılan sosyal ağ ağları olarak, facebook, instagram, twitter biçiminde sıralanabilir. Uygulamalarda her ne kadar hesap oluşturma matem̧ı 13 olsa da sistem tarafından denetim mekanizması bulunmadığı için burada görev ebeveynlere düşmektedir.”dedi.

Çocuğun sosyal ağ kullanımına 13 yaşından daha sonra müsade verilmesi tavsiyesinde yer alan Kilit, çocukların sosyal medya kullanımında kurallar koyarken başta çocuğun bireysel özelliklerinin ön planda tutulması gerektiğini söyledi.

Kilit, çocuğun karar verme yetisini etkileyen DEHB, yıkıcı davranım bozukluğu, güdü yoklama bozukluğu ya da duygudurum bozukluğu gibi psikiyatrik bir bozukluğu olduğu takdirde erginlik sonuna ya da çocuğun psikiyatrik bozukluğunun belirtilmiş bir düzene girene dek sosyal medya kullanımının ertelelenmesinin bile söz konusu olabileceğini kaydetti.

Ebeveynler bu tavsiyelere kulak verin

Ergenlik yaşındaki bireylerin hormanal ve bilişsel seri gelişimlerinden ötürü doğru karar verme yetilerinin sınırlı ve yavaş yavaş gelişim sürecinde olduğunu kaydeden Kilit, ebeveynlere tavsiyelerini şöyle sıraladı:

- Ilk Olarak ebeveynlerle karşılıklı hesap açılması önerilebilir.

- Çocuğa yabancılarla konuşmaması, mümkün durumlarda yaşanabilecek istismara varabilecek kötü sonuçlar hakkında data verilmelidir.

- Günlük başvuru formu süresi konusunda günde 2 saati geçmeyerek şekilde ebeveynin rol model olması gerekir.

- Başvuru süresi haricinde kişinin sosyal hayattan arkadaşlarıyla yüz yüze süre geçirmesinin vereceği hazzın sosyal medyayla yakalanamayacağı anlatılmalıdır.

- İnternetin negatif bir şekilde kullanılmasının birey üzerinde, buhran, yalnızlık, sosyal çevresiyle kurduğu bağların zayıflaması gibi problemleri ortaya çıkarabileceği anlatılmalıdır.

- Çocuğun spor ve sanata yönlendirilmesi özendirme edilmelidir.

- Ayrıca bireylerin gündelik hayatında önemli bir yer kaplayan, planlarını sosyal medya hesaplarına göre yaparak uygulayan, sosyalleşmeyi ve kültürel faaliyetlerini internet üzerinden gerçekleştiren bireylerin "sosyal medya bağımlısı” haline gelebileceği ve her yaşta kişinin kendini bundan koruması gerektiği anlatılmalıdır.

Kaynak: www.kadinvekadin.net URL: https://www.kadinvekadin.net/cocuklari-3-yas-oncesi-ekran-ile-tanistirmayin.html