Bilirkişi Klinik Psikolog Ayşe Şahin, çocuk ve anne arasındaki güvenli bağlanma hakkında değerlendirmelerde bulundu. Şahin, çocuğun bakımını üstlenen ebeveynlere sağlıklı bağlanma gerçekleştirebilmeleri için tavsiyelerde kayda değer tavsiyeler paylaştı.

Bağlanmanın insanoğlu için esas bir ihtiyaç olduğunu vurgulayan Ayşe Şahin, "İnsan yavrusu doğumdan anında sonra öteki türlere göre daha fazla ve daha uzun süren bir bakıma ihtiyaç duyuyor. Bu da insanın bağlanma, ilişki kurma ve sosyalleşme ihtiyacının esas bir gereklilik olduğunun göstergesidir. Tehlikesiz bağlanma, yaşamın erken yıllarında çocuk ile ona bakım veren kişi aralarında kurulan sağlıklı ilişkidir. Bakım veren birey çoğu vakit anne olmakla birlikte bu birey baba, akrabalar veya bakıcı olabiliyor.” dedi.

Çocuğun kişiliğini anne ile arasındaki ilişki modeli oluşturuyor

Her ne kadar yaşamın erken yıllarında gerçekleşse de bağlanmanın ilerleyen yıllarda kişinin öteki insanlarla kurduğu ilişkilerdeki tutum örüntülerini de belirlediğini açıklayan Şahin, "Erken yıllarda anne ve çocuk arasında kurulan güvenli ya da güvensiz ilişki modeli, ilerleyen yıllarda kişinin sosyal ilişkilerini olumlu ya da negatif yönde etkileyecektir. Kurulan bu ilişki modeli, çocuğun kişiliğinin büyük bir kısmını oluşturuyor ve bu yapının ilerleyen yıllarda değiştirme imkanı olsa da değişime karşısında dayanıklı olduğu biliniyor. Bu sebeple erken dönem yaşantılarının bireyin kişiliği, sosyal ilişkileri ve psikopatolojileri üstünde oldukça manâlı bir etkisi olduğunu söyleyebiliriz.” diye konuştu.

Temel bakım veren kişi ile çocuk arasında tehlikesiz bağlanmanın gelişebilmesi için bir takım dinamiklere gereklilik duyulduğunu gösteren Şahin, "Bunlardan ilki çocuğun fiziksel ihtiyaçlarının karşılanmasıdır. Çocuk acıktığında, susadığında, altı kirlendiğinde, uykusu geldiğinde bu durumu fark eden ve bu ihtiyacını giderebilen bir yetişkine gereklilik duyuyor. Eğer çocuğun acıkma ağlamasına aleyhinde bakım veren kişi çocuğun altını temizlerse, çocuk ihtiyaçlarının görülmediği ve karşılanmadığına dair olumsuz inanç geliştirebilir.” dedi.

Güvenli bağlanmayı sağlayacak tavsiyeler

Uzman Klinik Psikolog Ayşe Şahin, "Çocuğun hissi ihtiyaçları da güvenli bağlanma için olmazsa olmazlardandır." diyerek sözlerini şöyle sürdürdü:

"Bakım veren birey çocukla göz teması kurmalı, yüz yüze iletişim içinde olmalı, çocukla sohbet etmeli, ona gülümsemeli ve olumlu duyguları yansıtmalı. Çocuk nefret, endişe gibi duygular yaşadığında yetişkinler bu duygulara karşısında aklıselim olmalı ve bu duyguları yatıştırabilmeli. Çocuğun tensel ihtiyaçları da ihmal edilmemeli çünkü çocuğun yetişkine sarılma ve dokunma ihtiyacı vardır. Bu sebeple esas bakım veren kişi uygun zamanlarda çocuğu kucaklayarak, dokunsal oyunlar oynayarak bu ihtiyacı karşılamalı. Bütün ihtiyaçlar daima olmasa bile birçok zaman ve yeteri değin karşılandığında anne ve çocuk arasında güvenli bağlanma gerçekleşiyor.”

Çocuğun güvenli bağlandığında temel bakım veren kişiye karşısında olumlu duygular geliştirdiğini vurgulayan Şahin, "Çocuk zamanının çoğunu onunla devretmek ister, anneden terketmek istemez, anne uzaklaştığında ağlayabilir ama bu ağlama ve huzursuzluk hali anneye kavuşma derhal kendini rahatlama duygusuna bırakır. Güvenli bağlanan çocuk için annesi korku ve kaygı anlarında dönebileceği tehlikesiz bir sığınaktır. Çocuk dünyanın ve diğer insanların güvenilir olduğuna dair olumlu bir inanç geliştirir.” dedi.

Kaynak: www.kadinvekadin.net URL: https://www.kadinvekadin.net/cocukta-guvenli-baglanma-olusmasi-icin-neler-yapilmali.html