ABONE OL

Gıda ve Perhiz Uzmanı Gizem Gençyürek, Türk mutfağında oldukça tartı içeren, kış sofralarının vazgeçilmezi çorbalara ilişkin açıklamalarda bulundu.

Dyt. Gençyürek, "Beslenme programlarında çoğu kez yer alan çorbanın ekmek yerine geçen karbonhidrat grubu bir besin olduğunu belirterek kilo kaybı ya da kilo kontrolü sağlamaya karşın programlarımızda da yer verdiğimiz çorba, bilhassa içerik bakımından sebze ve kuru baklagiller ağırlıklı pişirildiğinde liften varlıklı bir ayla gelerek bağırsakları çalıştırır, metabolizmayı hızlandırarak kilo kaybını kolaylaştırır.

Kilo kaybı sağlarken kontrolsüz yeme davranışlarının önüne geçmeyi hedefleriz ve bu aşamada çorba bizim en kayda değer yardımcımızdır" diye konuştu.

Asıl öğünlerde başlangıç olarak tüketilen 1-2 kepçe çorbanın doygunluk duygusal vererek gereğinden pozitif yemek yemenin önüne geçtiğini açıklayan Dyt. Gençyürek, şöyle devam etti:

Sindirime de tezgâhtar olmasıyla belli başlı öğünlerde açılış olarak tüketildiği gibi sabahları bazen kahvaltı öğünü olarak tüketilebilir.

Metabolizmayı uyandırma özelliği ile kahvaltı için bir alternatif olabilir. Fakat keza tokluk hissiyatı vermesi keza de lif açısından zengin olarak kilo vermeye asistan olması açısından çorbanın içeriği çok önemlidir.

Mevsim sebzeleri, kuru baklagiller, bulgur, esmer pirinç gibi tahıllar, sağlıklı ve az miktardaki yağ ve baharat içeriğiyle diyetimizde gönül rahatlığıyla yer alabilecek olan çorbaları artı miktarda ve hayvansal yağ ekleyerek pirinç, makarna, erişte, şehriye ve beyaz unu ekleyerek güvenli olmayan hale getirmemeliyiz.

Dyt. Gençyürek, çorbanın açılış, kimsesiz bir öğün veya ara öğün alternatifi olarak da tüketilebildiğine değinerek şu bilgileri verdi:

"Fiilen bu çorbanın içeriğiyle alakalıdır. İçeriğine giren malzemeler besinsel açıdan hem kaliteli protein keza nitelikli yağ ayrıca de nitelikli karbonhidrat kaynağı içeriyorsa çorbayı tek başına bir öğün olarak tüketebiliriz.

Örneğin tavuklu/etli bulgur ve mevsim sebzeleri taşıyan bir çorba kimsesiz başlıca öğün olarak tüketilebilir. Daha hafif, sadece mevsim sebzelerinden oluşan ya da yoğurttan oluşan bir çorba başlangıç çorbası veya ara öğün olarak tüketilebilir.

Pul biber içerdiği kapsaisin maddesi ve limon ise bağırsakları çalıştırıcı özelliği ile kilo kaybına yardımcıdır. Keza içerdikleri C vitamini ile bağışıklık güçlendirmeye yardımcıdır.

böylece çorbalara eklenen limon, sirke ve pul biber ayrıca metabolizmayı hızlandırıp bağırsakların çalışmasına katkı maddesi sağlayarak kilo kaybını destekler hem de bilhassa koronavirüs ile uğraş ettiğimiz bu günlerde bağışıklığımızı güçlendirmeye dolayısıyla vücut direncini artırmaya yardımcıdır."

Glutensiz bal kabağı çorbası nasıl yapılır

Glutensiz bal kabağı çorbası nasıl yapılır?

Dyt. Gençyürek, liften zengin ve kilo vermeye tezgâhtar bir çorba tarifini de şu şekilde açıkladı:

Küp küp doğranan 1 kilogram bal kabağı 8 kadeh su ile pişirilir. Ayrı bir kapta 1 büyük soğan ve 5-6 dal pırasa ya da kereviz sapı 1 çay bardağı zeytinyağı ile kavrulur.

Peşinde 1 tatlı kaşığı pul biber, 1 akarsu kaşığı zerdeçal, 1 tatlı kaşığı tuz eklenir. Kabaklar pişince hafif ezilir ve 2 yemek yemek kaşığı darı unu ağır ağır ek edilerek karıştırılır.

Bu karışıma 1 su bardağı haşlanmış barbunya, kavrulan soğan ve pırasa eklenerek 5 dakika daha pişirilir.

Kaynak: www.milliyet.com.tr