Covid-19, hayatımıza gireli henüz bir buçuk sene oldu. Bu dönemde ülke olarak dostça örflerimize, misafirperverliğimize, gündelik hayatta sevdiklerimize ve arkadaşlarımıza gösterdiğimiz samimi jestlerimize veda etmek zorunda kaldık. Her bireyin 'Pandemi' kavramına aleyhinde tutumu faklı oldu. Kimileri bu durumun medya ve millet kadar abartılmış bir 'hurafe' olduğu fikrine ısrarla tutunurken kimileri ise aile üyeleriyle zeka güven duygusuyla yakın bağlantı kuramayacak düzeyde psikozlar yaşamakta.

Psikolojik sorunları tetikledi

Covid pandemisinin dünyada tamamen teftiş altına alınıp- alınamayacağı veya bu enfeksiyonun dünya üzerinden bütünüyle yok olup- olmayacağı tartışmaları ve öngörüleri şöyle dursun, mutlak bir gerçek var ancak o da; koronanın hayatımıza kattığı değişikliklerin uzun vadede zeka bütün anlamıyla silinmesinin olası olmadığı gerçeği. Enfeksiyona yakalanan kişilere farklı bir parantez açmak gerekiyor. Özellikle enfeksiyona maruz kalan bireylerde hastalığın seyri kişiden kişiye değiştirme gösterse de çoğu hastada psikolojik ve/ya da fizyolojik birtakım etkiler kalıcı olma eğilimi göstermekte.

Baskılar vefat korkusu yaratıyor

Kliniğimizde "Post - Covid Sendromu”, "Covid Sonrası Sendromu” veya "Uzamış Covid Sendromu” isimleri ile de adlandırılmakta olan bu hastalarda sık rastlanan Covid sonrası şikâyetlerle karşılaşmaktayız. Bunlar arasında; solunum sıkıntıları, aşırı halsizlik, bulantı- kusma, baş ağrıları ilk olarak edinmek üzere eklem ve adale ağrıları, gösterişli uykuya yatkınlık hallerinin kliniğe ilk başvuruda çoğunlukla varlığını gözlemlemekteyiz. Ruhsal düzeyde ise, rahatsızlık döneminde edinilen vefat korkusu, yataktan kalkmaya dahi engel olan endişe ve gönülsüzlük hali, kendini sakınma ve gündelik hayata dönüşle ilgili endişeler hatta fobiler gözlemlenmektedir.

Maruz kaldıkları Covid Enfeksiyonu, klinik düzeyde çare gereksinimine gereksinim duyan bireylerde enfeksiyöz virüsle bağışıklık sisteminin mücadelesi esnasında organlarda önemli hasarlar meydana gelebilmekte. Enfeksiyon ile vücudun mücadelesi esnasında; vücudun vitamin, mineral, protein, enerji vb. rezervlerinde ciddi tüketimler meydana gelmekte ve bu rezervlerdeki kayıpların yerine uygun şekilde konması tartma arz etmektedir. Bireylerde enfeksiyonun seyri bariz şekilde çeşitlilik gösterdiği gibi enfeksiyon sonrası şikayetler ve şikayetlerle mücadelede tedavi süreçleri de kişiden kişiye değiştirme göstermekte. Benzer şekilde enfeksiyon ile mücadele esnasında organ ve sistemlerde büyüyen olağandışı aktiviteler yerinde medikal tedaviler ile teftiş altına alınmalıdır. Uzun vakit müdahale edilmeyen bu olağandışı aktivitelerin uzun vadede kronik hastalıklara sebebiyet verme ihtimalleri endişe vericidir.

Bütün dünyada ciddi yıkımlar, can kayıpları, fiziki ve manevi hasarların yaşandığı bu dönemde koronanın etkilerini muhtemel olan minimum hasarla atlatarak koronasız bir geleceğe umutla görmek namına karoser ve ruh sağlığınızda meydana gelen değişiklikleri dikkatsizlik etmeyin. Şikâyetleriniz için bir sıhhat kuruluşundan şikâyetlerinize karşın size özel planlanmış profesyonel takviye almayı ihmalkârlık etmeyin.

Kaynak: www.kadinvekadin.net URL: https://www.kadinvekadin.net/covid-19-sonrasi-rehabilitasyon-kalici-iyilesme-saglayabiliyor.html