Cinsellik, ilişkide ne dek kayda değer? Mutlu bir ilişki için cinselliğin payı ne? Bir ilişkide mutlu olmak için partnerlerin ne gibi özelliklere sahip olması önemli? İlişkide mutluluk nasıl yakalanır? Psikiyatrist/Psikoterapist Yrd. Doç. Dr. Rıdvan Üney konu hakkında bilgiler verdi.

 - Sevinç denilince ne anlamamız gerekiyor?

Konfüçyüs; “Mutluluk bir varış değil, bir yolculuktur. Pek çokları mutluluğu insandan daha yüksekte ararlar, bazıları da daha alçakta. Ancak sevinç insanın boyu hizasındadır.” demiştir. Sözlükte mutluluk “tüm özlemlere eksiksiz ve sürekli olarak ulaşılmaktan duyulan kıvanç durumu” olarak tanımlanmıştır.

Mutluluk için yüzlerce betimleme yapılmıştır. Çift için sevinç ise duygusal ihtiyaçların eksiksiz giderilmesinin kişide yarattığı doyum hali olarak tanımlanabilir. Vücutta melatonin, serotonin ve endorfin gibi hormonların salgılamasının, sevinç üstünde etkisi vardır. Bu hormonların artışı, bütün vücutta sevinç olarak hissedilir. Tek başımıza mutlu olmak mümkündür, ancak yakın hissettiğimiz birisi olduğunda katlanarak büyüyen bir duygudur. Başlıca herkesi mutlu eden durumlar vardır. Beklenmedik bir yerden para gelmesi, açken hoş bir yemek, yeni bir otomobil almak, bir sınavda sonra gelmek, çikolata yemek yemek herkesi mutlu eden genel durumlardır. Fiziki olmayan mutluluklar içerisinde ise sevdiğimiz bir şarkıyı dinlemek, bir çocuğun gülümsemesi, sarılmak, sevilmek, güneşli bir bahar gününe uyanmak, doyumlu bir cinsellik yaşamak sayılabilir. Esasen uzun süren, devamlılığı olan, reel ve doğru olan şeyler kişiyi daha artı mutlu hissettirir.

- Bir ilişkide mutlu görünmek için partnerlerin ne gibi özelliklere sahip olması önemli? İlişkide mutluluk nasıl yakalanır?

İlişkide mutlu görünmek, çiftten çifte değişen bir durumdur. Şu bilinmeli ama ebedi mutluluk yoktur. Partnerlerin şahsiyet özellikleri manâlı olduğu dek, aralarındaki bono da önemlidir. İlişki canlı bir organizma gibi düşünülebilir. Yani; herhangi bir canlının nasıl ihtiyaçları varsa, ilişkilerin de devamlılığı için ihtiyaçları vardır.

Kişiler bu ihtiyaçları ayrım ederlerse ve bunun gereğini yaparlarsa ilişki kesintisiz ve mutlu bir hal alır.

Partnerlerin birbirlerinden beklentileri vardır. Ancak çoğu süre beklentisi olan kişi, karşısındakinin de beklentilerini yerine getirmek durumunda olduğunu fark etmez. Birisinin kesintisiz verici, diğerinin yalnızca tip olduğu ilişkiler sevinç getirmez. Mutluluğa giden yolda müşterek bir alışveriş olur. Hem partnerlerin birbirinden beklentileri; ne kadar fazla ve ne kadar gerçek dışı ise, ilişki zorlanır ve sevinç uçup gider. Çoğunlukla partnerlerin birbirinden beklentileri 13 madde ile özetlenebilir:

1. Açık ve içten elde etmek

2. Süre ayırmak

3. Dinlemek

4. Anlamaya çalışmak

5. Hoşgörülü almak

6. Romantik edinmek

7. Cinselliğe özen göstermek

8. Sevgiyi açıklama etmek

9. Eleştirel ve yargılayıcı olmamak

10. Yaptıklarının takdir edilmesi

11. Fikrinin alınması

12. Data verilmesi

13. Saygı duyulması

Mutluluğu yetişmek için, yalnızca partnerlerin birbirlerinin beklentilerini karşılaması yeterli olmaz. Partnerlerin yakınlığı da önemlidir. Değmek, sarılmak, beraber düş belirlemek, sürprizler gerçekleştirmek da önemlidir.

Kaynak: www.milliyet.com.tr