Demir mineralinin vücut tarafından üretilmediğini ve dıştan alınması gerektiğini belirten Beslenme Uzmanı Gizem Gençyürek, "Vücudumuzda yeterli demirin bulunmamasından kaynaklı demir eksikliği anemisi en sık görülen kansızlık nedenidir. Demir eksikliği anemisinin en sık görülen belirtileri; halsizlik, takâtsizlik, enerji azlığı, konsantrasyon bozukluğu, nefes darlığı, çarpıntıdır" dedi.

"Hamile ve emziren anneler tehlike grubunda"

Kötü beslenmenin demir eksikliğinde çok büyük bir rolü olduğunu vurgulayan Beslenme Uzmanı Gençyürek, sözlerine şöyle devam etti: "Demir eksikliği anemisi; kötü gıda ve besinlerdeki demirin emilimindeki yetersizlikle yakından ilgilidir. Demir minerali vücudumuzda üretilmediği için dışarıdan besinler yoluyla alınması gereken elzem bir mineraldir. Hamileler, emziren anneler, bebekler, çoğaltma çağındaki çocuklar ve aşırı adet kanaması olan kadınlar risk altındadır. Demir eksikliğine alt kansızlık, kan testi ile tespit edilebilir. Vücudumuzdaki demir depolarını artıracak ve kansızlığı önleyecek besinlerin başında; kırmızı et, karaciğer, balık, yumurta, hindi ve tavuk gibi kümes hayvanları, pekmez, kuru üzüm/kayısı/erik gibi kuru meyveler, kuru baklagiller, yeşil yapraklı sebzeler, fındık, badem gibi yağlı tohumlar demirin iyi kaynaklarıdır".

Dikkat edilmesi gereken konulardan bahseden Diyetisyen Gençyürek, "Kalsiyum minerali demirin emilimini engellediği için, dışarıdan takviye olarak demir alınıyorsa, kalsiyumun en iyi kaynakları olan süt ve süt ürünleriyle birlikte alınmamalıdır. bununla beraber C vitamini demirin emilimini artırmaktadır. böylece demirin iyi kaynaklarını tüketirken yanında mutlaka C vitamini kaynaklarına yer vermeliyiz" ifadelerini kullandı.

Diyetisyen Gençyürek, demir emilimini artırıcı besin önerilerinden bahsederek sözlerini şöyle tamamladı:

"Kahvaltı örneği;

Haşlanmış yumurta ve portakal.

Akşam yemeği örneği;

Izgara köfte ve bol limoni yeşil salata.

Ara öğün örneği;

1 avuç çiğ fındık/badem/ceviz ve 1 yemek kaşığı pekmez ya da 1 avuç ham kuruyemiş ve portakal/nar/kivi.

Hangi besinleri hangi çoğunlukla tüketmeliyiz?

Demirin iyi kaynaklarını her gün ana öğünlerimizde (kahvaltı-öğle yemeği-akşam yemeği) mutlaka tüketmeliyiz. Demirin iyi kaynaklarıyla birlikte, demirin emilimini artırmaya asistan C vitamini kaynaklarını da yemeklerimizin yanına mutlaka bulundurmalıyız".

Kaynak: www.milliyet.com.tr