Mikroplastik nedir, nelerde bulunurABONE OL

Mikroplastik nedir, nelerde bulunur?

Mikroplastikler, 5 milimetreden daha ufak, çevre kirliliğine sebep olan, çoğunlukla petrol türevi olup suda çözünmeyen, sürükleyici şekilli veya biçimsiz polimerik parçacıklardır.

Plastik bir maddenin milyonlarca parçaya ayrılmasıyla meydana gelen bu mikroplastikler, çevreye verdiği zararların yanı sıra insan sağlığına da ciddi zararlar vermektedir. Mikroplastikler yediğimiz birçok besinde ya da kullandığımız çoğu eşyada bulunabildiğinden farkına varmadan bu maddeleri yiyor, içiyor ve soluyoruz.

Yapılan çalışmalarda gözle görülemeyecek dek ufak olan bu mikroplastiklerin deniz ürünlerinde, sofra tuzunda, kişisel bakım ürünlerinde, biberonda, kozmetik ürünlerde, kağıt bardaklarda ve daha birçok besin ve eşyada olduğu tespit edildi.

16 farklı marka incelendi: İşte sonuç...

16 öbür marka incelendi: İşte sonuç...

Türkiye’de de mikroplastikler üzerinde yapılan bir çalışmada 16 öbür marka sofra tuzu incelenmiş ve yapılan araştırmalar sonucunda, sofra tuzlarında bu zararlı mikroplastiklere rastlanmıştır. İncelenen sofra tuzları, bambaşka su kaynaklarından elde edilmiştir.

Raporda en yüksek mikroplastik partikül sayısına deniz tuzunda rastlanıldığı belirtilen, deniz tuzunu göl ve kaya tuzlarının peşine düşüp takip ettiği belirtilmiştir. Raporda bununla birlikte Dünya Sağlık Durumu Örgütü kadar önerilen yetişkin bir bireyin günlük alması gereken tuzlu miktarının 5-6 gramı geçmemesi ama bu miktarın Türkiye’de 15-18 gram değin olduğu belirtilmiştir.

Türkiyedeki insanlar mikroplastiğe daha fazla maruz kalıyor

Türkiye'deki halk mikroplastiğe daha pozitif maruz kalıyor

Buna kadar Türkiye’de insanların, tuz tüketiminin daha eksik olduğu öteki ülkelere kıyasla çok daha artı mikroplastiğe maruz kaldığından da bahsedilmektedir.

Karaciğer, böbrek ve dalakta birikiyor

Karaciğer, böbrek ve dalakta birikiyor

Mikroplastikler en fazla karaciğer, böbrek ve dalakta birikiyor. Yapılan çalışmalarda bu mikroplastiklerin vücuda zararlarından bahsedilse de ana zararın yıllar içerisinde oluşarak farkına varılabileceği belirtiliyor.

Özellikle bir takım plastiklerde kullanılan maddelerin obezite, insülin direnci, astım, doğum kusurları, üreme ve asap sistemi bozuklukları gibi hastalıklara yol açtığı da yapılan çalışmalarda bildirilmiştir.

bununla beraber Herif 7 denilen bisfenol taşıyan plastikler, östrojenik etkiye sahip olduğundan erkeklerde erken ergenliğe girme, meme büyümesi, pankreas bozuklukları ve tiroid bozuklukları gibi birçok hastalığa da neden olabilmektedir.

Tuzlardaki bu maddeleri anlamak mümkün mü

Tuzlardaki bu maddeleri kavramak mümkün mü?

Tuzlardaki bu maddeleri tüketicilerin anlaması mümkün yok. Tuzların etiketinde hangi maddelerin ne kadar miktarlarda bulunduğu üreticiler göre mutlaka belirtilmeli, aynı zamanda tuzun içeriğinde bu mikroplastiklerin olup olmadığı kayda geçmeli ve tuzların analizleri yapılmalı ve çözümleme sonuçları tüketiciler ile de paylaşılmalıdır.

Kaynak: www.milliyet.com.tr URL: http://www.milliyet.com.tr/pembenar/galeri/deniz-tuzunda-mikroplastik-tehlikesi-zarari-sonra-anlasiliyor-6477685