Deri yolma hastalığını, zorunlu ve tekrarlayıcı biçimde derinin yolunmasıyla karakterize edilen bir hastalık olarak tanımlayan Psikiyatri Uzmanı Dr. Emrah Güleş, "Önemli derecede doku hasarına yol açabilir ve dermatolojik tedavi gerektirebilir. Kadınlarda erkeklere kadar daha fazla görülmektedir. Bunun sebebi kadınların daha fazla tedaviye başvurması ya da hormonal farklılıklar olabilir.” diye konuştu.

Yaralar cerrahi müdahaleyi gerektirebilir

Rahatsızlığın nedeninin tam olarak bilinmediğini açıklayan Dr. Emrah Güleş, hastaların genel olarak, gerginlik, gerginlik ve diğer olumsuz duygulardan kurtulmak için bu davranışı yaptıklarını aktardığını söyledi. Hastaların deri yolma sonrası bir rahatlama şehvetli ve şımartma tanımlama ettiğini belirten Dr. Emrah Güleş, "Ama sonradan hastalar bu davranış sonrası suçluluk hissetmektedirler. Sosyal aktivitelerden kaçınmaya başlayabilirler. Kişiler yaralarını gizli tutmak için uğraşırlar. En çok yüz bölgesinde olmakla beraber bacaklar, kollar, eller ve tırnak çevresi gibi yerlerde de bu yolma davranışı olabilir. Ara Sıra fazla şiddetli vakalarda cerrahi teşebbüs gerektirebilecek sağlık durumu sorunlara yol açabilir.” dedi.

Deri yolma hastalığının çoğunlukla Obsesif Kompulsif Bozukluk (OKB) rahatsızlığıyla ile beraber görülebildiğini vurgulayan Dr. Emrah Güleş, bunun yanı sıra saç yolma hastalığı, bunalım, madde bağımlılığı, endişe bozukluğu ve karoser dismorfik bozukluğu ile de beraber rastlanabileceğinin de altını çizdi.

12-16 yaşları aralarında başlıyor

Deri yolmanın rahatsızlık olarak kabul edilmesi için kişinin işlevselliğini bozması ve klinik olarak bariz bir sıkıntıya yol açması gerektiğini gösteren Dr. Emrah Güleş, "Sıradan başlangıç yaşı 12-16 yaşlar arasıdır. Hastalığın tedavisinde keza hap tedavisinin keza de psikoterapinin beraber uygulanması gerekir.” diye konuştu.

Kaynak: www.kadinvekadin.net URL: https://www.kadinvekadin.net/deri-yolma-hastaligi-12-16-yas-arasinda-basliyor.html