Bu terapiye ihtiyacı olan kişiler, bu konuda eğitim almış bilirkişi kişilere başvurarak, konuşma etkinliklerini arttırmayı hedeflerler.

 Dil Ve Söylev Terapisti Ne İş Yapar?

 Kişilerin jurnal yaşamda uyumu, meslek ve mektep başarısı için etkili konuşmaya ihtiyaçları vardır. Çeşitli nedenlerden bu konuda sorun yaşamış kişiler ise dil ve söylev terapisi alabilirler. Alınan terapi kişinin yaşam kalitesini olumlu yönde etkiler. Dil ve hitabe terapisti, irtibat sorunu yaşayan kişilerle ilgilenir.

 Keza yutkunma ve beslenme sorunu yaşamış kişilere takviye olurlar. Her yaştaki bireyin dil konusundaki sorunlarını çözümlerler. Çalışmayı bireyler ve ara sıra bireylerin yakınlarıyla da sürdürürler. Ayrıca konuyla ilgili doktorlar ile iki taraflı ilerleyebilirler. Şahısların hem iş ayrıca de okul yaşantısını etkileyen bu durumun çözülmesi, kişinin dinç ilişkiler kurmasına da yardım eder.

 Kimler Dil Ve Söylev Terapistine Gitmeli?

 Bir Takım belirtilileri belirten erişkin veya çocukların dil ve konuşma terapisine başvurması gerekir. Aşağıdaki durumlardan birini yaşayan kişilerin geç kalmadan uzmana başvurması, terapinin başarısını arttıracaktır.

 Tavır gecikmesi yaşamış çocuklar

 Çabuk ve bozuk konuşan kişiler

 Kekemelik problemi yaşamış bireyler

 Artikülasyon sorununun gözlemlendiği çocuk ya da yetişkinler

 Beyin hasarı spiker söylev sorunu yaşayanlar

 Otizm, Down Sendromu gibi rahatsızlıkları olanlar

 İşitme kaybı sebebiyle tavır güçlüğü yaşayan bireyler

 Öğrenme güçlüğüne paralel olarak, konuşma güçlüğü yaşamış çocuklar

Hitabe Terapisi Nasıl Yapılır?

 Bilirkişi bir kişi çocuğun yaşa kadar gelişime bakarak izlenmesi gereken yolu belirler. Yetişkin bir birey içinse sorun saptama edilir ve bunu kadar çare yöntemleri belirlenir.

 Kişinin söylediği kelimeyi içten şekilde telaffuz edememe durumudur. Minik çocuklarda bu durum başlarda şirin görülebilir. Ama düzelmeyen telaffuz sorununda terapist, telaffuzu düzeltmeye yönelir.

 Akan hitabe ile ilgili egzersizler yaptırır.

 Kekemeliğin nedenleri araştırılır ve coşku kontrolü sağlanır

 Besleme ve tükürük sorununu en aza indirmeye odaklanır.

 Yüksek ses ile konuşan kişilerin, ses dengesini sağlamasına ve çevreye uyumlanmasına yardımcı olur.

 Yaşa kadar gösterdiği ilerlemeyi peşine düşüp takip eder.

 Değişik testlerle gelişimi ölçümler.

 Lüzum görürse öbür branşlardaki doktorlar ile birlikte çalışır.

 Ailenin yapması gereken ve vermesi gereken destekler konusunda bilgilendirir.

 

 

 

 

Kaynak: www.milliyet.com.tr URL: http://www.milliyet.com.tr/pembenar/dil-ve-konusma-terapisti-ne-is-yapar-konusma-terapisi-nasil-yapilir-6440537