ABONE OL

Fitoterapi ve Akupunktur Uzmanı Dr. Öğr. Üyesi Serhat Koran, toplumda her 5 kişiden birini etkileyen bruksizmin akupunkturla çare edilebileceğini açıkladı.

Dr. Koran, bruksizmin uykuda ya da uyanıkken meydana gelen diş sıkma veya diş gıcırdatma olarak tanımlanan bir alışılmışlık olduğunu belirterek, "Emin nedeni tamamiyle bilinmemekle birlikte temelinde psikolojik rahatsızlıkların olduğu gösterilmiş olup itinalı, alıngan ve sinirli kişilerde bruksizm daha sık görülür.

Bruksizm çare edilmediğinde çene ekleminde rahatsızlıklar, baş ağrısı, migren atakları, kabızlık, mide şikayetleri, dişlerde yıpranma ve hassasiyet gibi problemlere neden olabilir" dedi.

Hem altta yatan sorunu hem şikayetleri çözer

Hem altta yatan sorunu hem şikayetleri çözer

Akupunktur ile bruksizmin aşağıda yatan nedenlerinde tedavi edilebildiğine dikkat çeken Dr. Koran, şöyle devam etti:

"Çağdaş tıpta bruksizm tedavisinde psikiyatrik ilaçlar ve çene sıkmanın diş ve diş etine zarar vermesini engelleyen gece aparatları kullanılır.

Bruksizmde kullanılabilecek bir öteki çare yöntemi de akupunkturdur. Akupunktur tedavisi, geleneksel ve tamamlayıcı çare yöntemi olup hastanın fiziksel ve psikolojik durumunu bir tamamiyle ele alır.

Bir başka ifade ile hem bruksizm tablosuna niçin olabilecek psikolojik sorunu temelden çözer hem de bruksizm tablosunun yol açabileceği baş ağrısı, uykusuzluk, mide ve bağırsak problemleri gibi eşlik eden diğer şikayetlerin gerilemesini sağlar." 

Herkes için en uygun tedavi yöntemi

Cümbür Cemaat için en yerinde tedavi yöntemi

Dr. Koran, bruksizm tedavisinde akupunkturun kişiye tarafından düzenlendiğini açıklama ederek, şu bilgileri verdi: "Akupunktur tedavisi hastanın yaşına ve bruksizm tablosunun nedenine bağlı olarak değişmekle beraber ortalama 8 seans sürer.

Akupunkturda kullanılan iğneler saç teli kalınlığında olup uzman bir akupunktur hekimi tarafından uygulandığında ağrılı bir tedavi şekli değildir.

Diğer yana iğne fobisi olanlar veya çocuklar için lazer akupunktur, denenebilecek bir öteki akupunktur şeklidir. Lazer akupunkturda iğne kullanılmaz, özel lazer akupunktur cihazları kullanılır.

Lazer ışığı ile vücuttaki akupunktur noktaları uyarılır. Akupunktur tedavisinde vücuda herhangi bir kimyasal verilmediği için gebeler, yaşlılar, karaciğer ve böbrek gibi organ yetmezliği olan kişilerde de uygulanabilir."

Kaynak: www.milliyet.com.tr