Sedasyon, diş tedavileri sırasında ortaya çıkabilecek olan ağrı, endişe, dehşet ve mide bulantısını ortadan uyandırmak amacıyla derin uyku olarak da adlandırılan işlemin adıdır. Bilhassa çocuklarda uyutularak yapılan tedaviler ile diş hekimi koltuğu korkusu son bulabilir.

Diş tedavisi olması gereken ama diş hekimi korkusu olan, maddesel veya zihinsel engeli nedeniyle diş tedavisi yapılmakta güçlük çekilen, öğürme refleksi artı olan kişilerde sedasyon uygulanabilmektedir. Çocuk hastalarda kısa işlemlerde kullanılmaktadır. Genel duyu yitimi ise ameliyathane ortamında hastanın, verilen ilaçlar etkisiyle uyutulması durumudur. Bilhassa çocuklarda uyuyarak yapılan tedaviler ile diş doktoru koltuğu korkusu son bulabilir.

Genel anestezi öncesinde çocuk hastalar sıklıkla yatıştırıcı bir ilaç içirildikten sonra işlem odasına alınır. Bu Nedenle çocukların korkmaları, huzursuz olmaları önlenmiş olur ve ardından damar yolundan uyuşma ilacı verilerek uyuşturma başlatılır. Uyuşma uzmanı çocukların operasyon esnasında gizli ve sızısız bir deneyim yaşamasını sağlar. Hastaların yürek hızı, tansiyon, solunum hızı ve derinliği, vücudun oksijen düzeyi gibi zorunlu tüm hayati fonksiyonlarını uyumlu olarak denetim ederek hasta güvenliğini sağlar. İşlemden sonraki dönemde de hastanın ağrı duymasını önlemek için zorunlu olan hap tedavilerini planlanmaktadır.

Korku ve endişe düzeyinin çok yüksek olduğu hastalar veya tatmin edici kooperasyonun sağlanamadığı çocuklar, zihinsel engelliler, ya da hareket yetersizliği olan hastalarda dental tedavilerin yapılabilmesi için sedasyon ya da genel uyuşma uygulanabilir.

Çocuk hastanın bütün diş tedavileri planlandıktan daha sonra sedasyon veya genel uyuşma uygulanması için karar verilir. Hissizlik öncesi muayeneleri yapılır. Başta hastanın detaylı özgeçmişi, öncesinde geçirdiği ameliyat ve hastalıklar kesintisiz kullandığı ilaçlar gibi bilgiler edinilip fizik muayenesi gerçekleşir. Gereken tetkikler yapıldıktan sonradan ameliyat hazırlıklarının başlatılır.

Çocuk hasta için planlanan işlemler tamamlandıktan sonradan hasta dişçi ve duyumsuzlaşma uzmanı tarafından uyandırılır ve bir vakit gözetim aşağı tutulur ve daha sonra taburcu edilir.

Kaynak: www.milliyet.com.tr