ABONE OL

Diş teli taktırmak, hastaların gözünde büyüttükleri, genelde kuvvet ve sıkıntılı bir tedavi gibi görünse de reel bundan çok farklıdır. Yaşadığımız çağın teknolojisi bir uçtan bir uca tedaviler keza doktor keza de hastalar için bundan böyle daha basit geçiyor.Gelişen teknoloji bilhassa son dönemde, diş tedavilerinde birçok üstünlük sunuyor. böylece hastalara tavsiyem, diş tedavilerinden, bilhassa tel takılmasından ve kullanımından korkmamaları.

Diş teli hakkında neleri yanlış biliyoruz

Diş teli hakkında neleri yanlış biliyoruz?

Hastalar çevresinden duyduğu her bilgiye güvenmemeli. Hele fakat konu sağlıkla ilgiliyse elbette işi, sıhhat konusunda profesyonelleşmiş doktorlara bırakmalılar ve mutlaka tetkik olmalılar. Size çevrenizden duymuş olabileceğiniz birkaç yanlış data örneği belirlemek istiyorum:

Çapraşık dişler zamanla düzelir

Çapraşık dişler zamanla düzelir

Bu bilgi adamakıllı yanlıştır. Ortodontik çare (tel tedavisi) ile zorlama uygulanmadığı sürece dişler kendiliğinden düzelmez. Tersine zaman geçtikçe dişlerin problemi daha da büyür. Yaşla beraber ön dişlerimizdeki çapraşıklık zamanla artar.

Tel tedavisi ağrılı bir tedavi yöntemidir

Tel tedavisi ağrılı bir çare yöntemidir

Bu da hatalı bilgilerden biridir. Tersine tel takılması esnasında hasta hiçbir sızı hissetmez. Uyuşma yapmaya da gerek duyulmaz. Tel takıldığı günü peşine düşüp takip eden 2-3 gün hafif ağrı oluşabilir ama bu sızı çok şiddetli yaşanmaz. Çare sonrası ilk birkaç gün yemek yerken ve sohbet ederken tellere alışana kadar dilde ve ağız içinde hafif tahrişler olabilir. Birkaç hafta içinde bu sıkıntılar az kalsın baştan sona ortadan kalkacaktır.

Diş teli leke ve çürüğe neden olur

Diş teli leke ve çürüğe neden olur

Yaygın olan hatalı bilgilerden biri de tellerin, leke ve çürüğe neden olduğu yönündedir. Halbuki tel yapımında kullanılan madde, kendiliğinden çürük, kir gibi problem yaratacak bir materyal değildir. Ama tel civarda yiyecek birikimine niçin olabilir.

Dişler iyi fırçalanmaz, yiyecek artıkları o bölgede kalırsa bu durumda çürükler oluşabilir. Tel tedavisinde diş fırçalama ağız ve diş sağlığı açısından fazla önemlidir.

Yaşı büyük olanlar tel takarsa işe yaramaz

Yaşı büyük olanlar tel takarsa işe yaramaz

Diş teli her yaşta uygulanabilir. Dişlerdeki ortodontik problemler her yaşta ortodonti ile çare edilebilir. Problem çenenin konumuyla ilgiliyse (daha aşağı çene ileride ya da geride, üstteki çene ileride veya geride) yaşça büyük hastalarda tel tedavisinin yanına cerrahi müdahaleye de gereksinim duyulabilir.

Dişlerin yerinin tel ile düzenlenmesi diş köklerine zarar verebilir

Dişlerin yerinin tel ile düzenlenmesi diş köklerine hasar verebilir

Bu bilgi de kulaktan kulağa yayılmış efsanelerden biri ama dürüst bir bilgi yok. Tel tedavisi esnasında optimal zor (her diş için ideal olan baskı miktarı) uygulandığı sürece kök ve kemiklere zarar gelmez. Tedaviyi gerçekleştiren hekimin belirli ortodonti uzmanı olmasına uyarı edilmeli.

Tedaviye hekiminiz karar versin

Tedaviye hekiminiz karar versin

İnsan vücudunun öteki bölgelerinde olduğu gibi ağız ve diş sağlığında da sizlere en doğru bilgiyi verecek olan kişi alanında tecrübeli hekiminizdir.

böylece herhangi bir ortodontik problem ile karşılaşmanız durumunda kulaktan kulağa dolaşan, abartılan söylentilere yok, bilirkişi ortodonti hekiminizin detaylı bir muayeneden daha sonra açıkladığı bilgilere haysiyet etmelisiniz. Çünkü tedavinin yeri, hekimin yanıdır.

Kaynak: www.milliyet.com.tr URL: http://www.milliyet.com.tr/pembenar/galeri/dis-telleri-hakkinda-dogruymus-gibi-kabul-edilen-efsaneler-6469078