AÜ Tıp Fakültesi Çocuk Enfeksiyon Hastalıkları Bilim Dalı Öğretim Üyesi Doç. Dr. Tuğçe Tural Kara, Covid-19'un çocuklar üzerinde etkilerinin artığını anlattı. 0-21 yaş arasındaki bireylerde, 'Çocuklarda Covid-19 ile Muhtemel İlişkili Çoklu Sistemik İnflamatuvar Sendrom (MIS-C)' tanısının görülebildiğini anlatan Doç. Dr. Kara, 24 saatten uzun süren dirençli ateş ile karşılaştıklarını söyledi. Bu nesil hastalarda organ tutulumlarının meydana geldiğini bildiren Doç. Dr. Tuğçe Tural Kara, ağırlaşan vakalarda çoklu organ yetmezliğine dek gittiğini aktardı. Son dönemde hastaneye yatış gerektirecek ağır tablolarla karşılaştıklarını gösteren Doç. Dr. Kara, yaşı minik olsa bile altta yatan ikincil hastalıklar sebebiyle önemli bir yoğun bakım tedavisi görmek zorunda kaldıklarını dile getirdi. Her yaş grubunun maske, sosyal mesafe ve hijyen kurallarına uyması gerektiğini vurgulayan Doç. Dr. Tuğçe Tural Kara, "Rehavete kapılmayın" uyarısında bulundu.

'Koronavirüse yakalanan çocuklar da ağır tablolarla karşılaşılıyor' 

Koronavirüsün ilk çıktığı sıralarda çocuklarda daha hafif seyrettiğini andıran Doç. Dr. Tuğçe Tural Kara, Covid-19'un çocuklarda daha fazla üst solunum yolları enfeksiyonu belirtileri şeklinde geçtiğini belirterek, son dönemde vakaların ağırlaştığını anlattı. Çocukların uzun zaman Covid-19 Yoğun Bakım Ünitesi'nde tedavi gördüğünü aktaran Doç. Dr. Kara, "Solunum desteği olan hastalarımız oluyor. böylece çocukların da ağır kliniklerle gelebileceğini unutmamamız gerekli. Özellikle küçük yaşlardaki gençlerin, yani erginlik dönemindeki çocukların 'Bize bir şey olmaz' düşüncesiyle rehavete kapılmaması lüzumlu. Çünkü onlarda da Covid-19 hastalığı ağır seyredebilir. Altta yatan bir hastalığı olabilir, bunu fark etmeyebilir bu da hastalığın daha ağır seyretmesine sebep olabilir. böylece her yaştan herkesin sosyal mesafe, maske ve hijyen kurallarına uyarı etmesi gerekiyor" dedi.

Koronavirüs çocuklarda MIS-C tanısıyla çok ağır seyrediyor 

AÜ Hastanesi'ne son dönemde çoklu organ tutulumu olan koronavirüsün sistemlerini etkilediği MIS-C tanısıyla 5 hasta geldiğini ifade eden Doç. Dr. Tuğçe Tural Kara, bu tür hastalara bağışıklığı güçlendirici tedaviler uygulandığını belirterek, birkaçını ise Covid-19 Yoğun Bakım Ünitesi'nde tedavi altına olmak zorunda kaldıklarını söyledi. Doç. Dr. Kara, "Altta yatan hastalığı akciğer tüberkülozu olan ve Covid-19 enfeksiyonu geçiren adölesan yaştaki bir hastamız 1-1,5 ay hastanemizde yatırılarak tedavi edildi. Yeniden şeker hastalığı tanısı ile izlediğimiz bir adölesan (ergen) hastadaki Covid-19 enfeksiyonu MIS-C tablosuna ilerleyerek çok ağır seyretti. Bu nesil tehlikeli durumlarla karşılaşılabilir" diye konuştu.

Her yaş için tehlike hala devam ediyor 

GÜZEL KOKU-C'nin koronavirüs enfeksiyonu geçirdikten sonra düzelmeyen ateş ve organ tutulumuyla baş belirten, kan bozuklukları seyreden, organ yetmezliğine değin dışarı giden enerjik bir hastalık olduğunu anlatan Doç. Dr. Kara, şöyle dedi:

"Bu tür hastalara kuvvetli tedaviler saptamak zorunda kalıyoruz. Bunlar bizi zorlayan hastalar. MIS-C, koronavirüsün çocuklarda görülen en ağır tipi bir hastalıktır. Bu hastalık çocuklarda özellikle üstteki solunum yolu enfeksiyonları gibi başlayıp hızla ilerleyebiliyor. Çocuklar için risk hala devam ediyor. Okullar kapandı lakin sokakta oynayan çocuklar var. Mutlaka keza sosyal mesafeye, hem maske kullanımına uyarı etmeleri gerekli. Çünkü birbirine temas edip rahatsızlık yayılmasın. Sıkı bir izolasyon yaparsak hastalığı o vakit denetim altına alabiliriz. Her yaş insan için tehlike hala devam ediyor."

 

 

Kaynak: www.milliyet.com.tr