ABONE OL

Sivas Cumhuriyet Üniversitesi (SCÜ) Diş Hekimliği Fakültesi Klinik Bilimler Bölümü, Restoratif Diş Tedavisi Ana Bilim Dalı Öğretim Üyesi Prof. Dr. İhsan Hubbezoğlu, yoğun ve hatalı maske kullanımının sonuçları hakkında bilgiler verdi.

Prof. Dr. Hubbezoğlu, solunum yolundan çıkan damlacık, öksürme, aksırık ya da yakın bağlantı sonucu ağızdan, burundan ya da gözlerden antre yapabilen koronavirüsle mücadeledeki önlemlerin başında bulunan maskenin hatalı kullanımının, virüsün yayılımının yanında ağız kuruluğu, ağız ve dudak kenarlarında bere ve mantara niçin olabileceğine dikkat çekti.

Maske çıkarılmadan hapşırılmalı ve maske değişmeli

'Maske çıkarılmadan hapşırılmalı ve maske değişmeli'

Yoğun maske kullanımın ağız kuruluğu ve mantara niçin olabileceğini belirten Prof. Dr. Hubbezoğlu, şöyle konuştu: "Maske kullanımının ağız ve diş sağlığına direk olarak bir etkisi değil. Maske en dürüst şekilde kullanıldığı zaman hiçbir zararı değil oysa bizler hastalarımızdan ve bazı personelimizden hava almayacak şekilde tekrar tekrar maske kullanımından nedeniyle ağız ve dudak kenarlarında mantar türü rahatsızlıkların ortaya çıktığını gördük. Bu yüzden tek kat ve iyi bir maske kullandığınız vakit hiçbir sorun oluşmayacaktır.

Maskelerin Sağlık Bakanlığı'ndan onaylı ve ISO belgeleri olması gerekiyor. Maskeyi birkaç kat kullanmak koruyuculuğu çok az artırıyor. Bunun yerine koruyuculuğu yüksek olan maskeler tercih edilmeli. Benzer maskenin şüphesiz uzun vakit ağızda kalmaması gerekiyor.

Burnumuz aktığında, hapşırdığımızda, ağzımızdan tükürük veya salya geldiğinde maske ıslanmış oluyor. Islanan maskenin geçirgenliği bozuluyor ve bu maskenin şüphesiz değişmesi gerekiyor. Bazı vatandaşlarımız hapşıracakları zaman maskeyi çıkarıp hapşırıyor.

Bunlar son derece hatalı. Maske çıkarılmadan hapşırılmalı ve arkasından maske değişmeli. Çünkü maske bütün özelliğini kaybetmiş oluyor. Kumaş maskeler ve öteki maskeler korunaklık açısından henüz kanıtlanmış değil. bu nedenle kanıtlanmış maskeleri uygulamak kayda değer.

Yoğun maske kullanımından nedeniyle oluşan ağız kuruluğu, ağızda ve dudak kenarlarında mantar ya da buna aynı dermatit şeyler çıkartabiliyor. veya kullanılan maske temiz değilse ağız yaralarına niçin oluyor.

Maskenin diş çürümesine karşısında bir etkisi değil ancak evde kalınan sürede atıştırmalıkların kullanımı arttı. Hatalı beslenmeye emrindeki olarak diş çürükleri artmaya devam ediyor."

Kaynak: www.milliyet.com.tr URL: http://www.milliyet.com.tr/pembenar/galeri/dogru-kullanilmayan-bu-hastaliga-neden-oluyor-6435721