Çocuklarınız çok çalışmasına rağmen derslerde istenilen başarıyı gösteremiyorsa sebebi hiç tahmin etmediğiniz bir yerde olabilir.

Veliler başlıca ders başarısı düşük olan çocuklarının ders başarısını güçlendirmek için birincil çözüm olarak onları dershanelere göndermeyi veya onlara özel ders aldırmayı düşünür. Çocuk özel okulda okuyorsa da derhal etütler organize edilir. Fakat her şeye karşın sonuç alınamıyorsa, kalıtımsal olarak bir öğrenme güçlüğü ya da psikolojik olarak huzursuz bir koşul yahut yapılması gereken birincil şeylerden bir tanesi gıda alışkanlıklarına bakmaktır. Çünkü zihinsel performansla besin aralarında fazla kuvvetli bir ilişki vardır.

ÖĞRENME VE GIDA ARASINDA NASIL BİR İLİŞKİ BULUNUR?

Biz halk müziği için yeni bir şey öğrenmek demek, beynimizin işleyişini her yerde ayarlamak demektir. Beynimiz, tümü birbirine bağlı milyarlarca nöron ve beyin hücresinden oluşmaktadır. Öğrenmek, bu nöronlar aralarında elektrik akımıyla yeni yollar meydana getirmek ve bunları kalıcı kılmaktır. Fakat beynimizdeki tüm bağlantıların aralarında sinaps adı verilen birleşme yerlerinde minik bir aralık bulunur. Yeni bir şey öğrendiğimiz süre elektriksel sinyal bu aralıktan atlamalı ve yoluna devam etmelidir. Herkesin daha iyi öğrenebilmesi için nöronlar arasındaki geçişin sağlanması gerekmektedir. İşte bu noktada yediklerimiz, beyinde nöronlar arasındaki sinyalizasyon kalitesi için çok önemlidir.

Yediklerimizin içerisinde bu sinyalizasyon kalitesindeki en kritik madde ise Omega 3’tür. 

Kesin izlemenizi öğüt ettiğim “The Human Mind” belgeselinde, Oxford Üniversitesi’nin, İngiltere’de yer alan Durham İlkokulunda bir takım konularda geri kalan öğrenciler arasında yapmış olduğu deneyin çarpıcı sonuçlarına yer verilmiştir. Düzenli Omega 3 kullanımı sayesinde sınıfının ardından olan öğrencilerin konsantrasyon ve öğrenme zorluğunun üstesinden rahatça gelebildiği tespit edilmiştir. Bu alıştırma ile Omega 3 yağ asitlerinin nöronlar aralarında elektriksel akımın devamlılığına yüksek derecede katkı maddesi sağladığı ve öğrenmeyi kolaylaştırdığı bir kere daha gösterilmiştir.

Dikkat, konsantrasyon ve hafıza için büyük öneme sahip olan Omega 3 beden göre üretilemediği için dışarıdan alınması gereken bir maddedir.

PEKİ OMEGA 3 NELERDE BULUNUR?

Omega 3 en fazla somon, uskumru ve sardalya balığında, badem, ceviz, ketentohumu, semizotu ve yeşil bitkilerde bulunur. Keza gezen tavukların yumurtalarında da Omega 3 bulunmaktadır.

Bu besinleri düzenli olarak tüketmek öğrenme performansı açısından çok önemlidir. Eğer çocuklarınız bu besinleri fazla sevmiyorsa bir doktora veya eczacıya danışarak besin takviyesi olarak da Omega 3 almaktan sakın çekinmeyin.

Beyin gelişimi için öteki tavsiyem ise folik asit ve B12 vitamini tüketimine uyarı etmenizdir. Folik asit alımı için kuru baklagiller, kırmızı et, yoğurt, süt, peynir ve yeşil yapraklı sebzelerden özellikle brokoli tüketilmeli, B12 vitamini için ise bu vitamin yalnızca hayvansal kaynaklı gıdalarda bulunduğundan et, tavuk, balık, süt ve yumurta çocukların beslenmesinde önemli bir yer tutmalıdır.

Öğrenme performansını artmak üzere besinlerle ilgili son tavsiyem ise çocuklarda zihinsel gelişimi engelleyen ve öğrenme güçlüğü yaratan cips, kola, gofret vb. yiyecekler gibi şeker oranı çok yüksek gıdaların tüketilmemesidir.

Dört dörtlük hafıza için çocuk beslenmesi nasıl olmalı

Eğitim Uzmanı Abdulkadir Özbek

Kaynak: www.milliyet.com.tr