Gebelikte cilt lekeleri çoğunlukla karşılaşılan bir problemdir. Bunun başlıca sebebi ise hamilelik döneminde salgılanan östrojen ve progesteron hormonlarıdır. Güneşin yaydığı ultraviyole ışınlarına karşı hassasiyetini artırmasıyla ciltte lekelenmeler görülebilir. Yüz bölgesinde en sık yanak, üst dudak ve alında meydana gelen lekeler, yüzün yanı sıra göğüs arası, boyun ve kolların dış yüzeyinde ortaya çıkabilir. Güneş görmeyen yerde oluşan lekeler koyu bir şekilde belirirler ve hamilelik sonrasında genelde kaybolurlar.

Açık tenli anne adayları tehlike grubu altında

Kir oluşumuna meyilli esmer kadınlarda daha çok görülse de deri teninin açık olması cildi, güneşin etkilerine karşı daha savunmasız ayla getiriyor. bir de buna hamileliğin getirdiği hassasiyet eklenince açık tenli gebeler, gebelik lekeleri için açık gaye haline geliyor. Bundan Başka gün ışığı, ciltteki pigmentasyonu arttırarak kalıcı hamilelik lekelerine yol açabiliyor.

Açık tenli olmanın yanı sıra;

-Kişinin genetik yapısı,

-Besin alışkanlıkları,

-Hamilelik öncesinde uzun zaman doğum teftiş hapı kullanması,

-Uzun vakit güneşe maruz kalması gibi etkenlerde hamilelik döneminde cilt lekelerinin oluşumunda rol oynuyor.

Hamilelik lekeleri doğumdan sonra geçer mi?

Hamilelikle birlikte ortaya çıkan açık veya kahverengi lekeler, gebeliğin ikinci üç aylık döneminde artar. Son üç aylık dönemde ayrıntılarıyla belirginleşen lekeler, vücudun herhangi bir noktasında kendine yer bulabiliyor. Bu lekeler doğumdan sonradan birçok süre kendiliğinden kaybolabiliyor. Ama risk faktörlerini içeren ve güneşe savunmasız meydana çıkan kişilerde kalıcı ülkü gelebiliyor.

Quark.Models.Entities.SuperContent?.Title İlgili Haber Dermatologlar uyardı: Bu ürünlere gereksiz yere para harcamayın!

Güneşe çıkmamak çözüm değil

Hamile kadınların deri lekelerini önlemek için güneşten uzaktan durması doğru bir yol değildir. Çünkü hamilelik boyunca güneşe çıkmamak bebeğin gelişimini negatif anlamda etkiler. Bir hamilenin her gün asgari 20 dakika her tarafında güneşten faydalanması ve vücudu için gerekli olan D vitaminini alması gerekir. Oysa güneşe çıkarken uygun şartları hazırlar ve önlemini alırsa cilt lekesi oluşma riskini minimize edebilir. 

Leke tedavisi için gebeliğin bitmesini ummak gerekir mi?

Hemen her hamilenin iki taraflı problemi olan cilt lekelerinin tedavisinin gebelik esnasında yapılması önerilmez.  Bunun esas sebebi zaten birçok lekenin gebelik sonrasında kendiliğinden gidecek olmasıdır. Daimi olan lekeler içinse hamilelik ardından bilirkişi bir dermatoloğa başvurulmalıdır.

Lekeler için tedavi yöntemleri nelerdir?

Hormonal değişimlerin yanı sıra çoğu faktöre emrindeki olarak artan lekeler için hamileliğin ilk aylarında daha fazla doğal yöntemler seçim edilir. Özellikle lohusalık döneminde C vitamini ve fitik asit gibi nebati içeriği olan doğal ürünler tercih edilir. Kir kremleri ise öteki bir seçim edilen usul arasında yer alıyor.

Kremlere karşın lekelerin gitmemesi durumunda uygulanabilecek çare yöntemleri ise;

-Lazer tedavisi,

-Kimyasal peeling,

-PRP tedavisi,

-Kir mezoterapisidir.

 

Kaynak: www.milliyet.com.tr