ABONE OL

Egzersizin obezite, şeker hastalığı, dislipidemi ve hipertansiyonu önlerken veya iyileştirirken enerji tüketimini de artırabileceğini gösteren Öğr. Gör. Fizyoterapist Çağıl Ertürk, "Egzersiz, iskemik kalp hastalığı ya da serebrovasküler rahatsızlık ve kanser gibi aterosklerotik hastalıkları önlemede de etkilidir. 

Egzersiz yalnızca metabolizmayı ve kardiyovasküler sistemi etkilemekle kalmaz, bununla beraber lokomotif organların korunmasını ve güçlendirilmesini de destekler. 

Bu, iskelet kası atrofisi ya da kemik erimesinin niçin olduğu kemik kırıklarını önlemek ve zamanla fonksiyon bozukluğunu durdurmak için yardımcı olacaktır" dedi.

Şiddetli egzersiz akut iltihaba yol açabilir

Şiddetli alıştırma akut iltihaba yol açabilir

Kas hasarına veya yorgunluğa neden olabilecek çok şiddetli egzersizin, ceset için bir stres haline geleceğini söyleyen Ertürk, "Fazla egzersiz akut iltihaba yol açabilir, bağırsak geçirgenliğinin artmasına neden olabilir veya vücudu enfeksiyona aklıselim ülkü getirebilir" diye konuştu.

Kronik iltihaplanmanın özellikle aşırı yeme ve fiziksel hareketsizlikten kaynaklanan bir rahatsızlık olarak düşünülebileceğini söyleyen Ertürk, "Egzersizin irin önleyici etkileri, kronik iltihabı önlemede etkin olduğu daha iyi anlaşılmaktadır.

Kovid-19 ile çaba ettiğimiz şu günlerde bağışıklık sistemimizi dinç yetişmek zorundayız ve alıştırma de iltihap önleyici mekanizması doğruca buna asistan olabilir.

aynı zamanda, kronik hastalıkların daha artı önlenmesi, yaşam kalitesinde iyileşmeler ve yalnızca egzersizi yok bununla birlikte perhiz takviyesi ve uygun yaşam biçimi faktörlerini de uygulayarak sağlıklı hayat beklentisinin uzatılmasının gelecekte daha faal bir şekilde teşvik edilmesi beklenmektedir" diyerek sözlerine son verdi.

Kaynak: www.milliyet.com.tr URL: http://www.milliyet.com.tr/pembenar/galeri/dunya-saglik-orgutu-haftada-minimum-150-dakika-egzersiz-oneriyor-6438641