Dupuytren kontraktürü, cildin anında altındaki dokunun olağandışı kalınlaşmasıdır. Bu kalınlaşma avuç içinde meydana gelir.

Dupuytren Kontraktürü Nedir?

Parmaklara değin uzanabilen Dupuytren kontraktür, sert çukurlar, çıkıntılar ve kordonlar halinde gelişebilir. Parmakların avuç içine doğru bükülmesine niçin olabilir. Bazen hastalık, eklemlerin tepesinde kalınlaşmaya ya da ayak tabanlarında yumrulara ve kordlara neden olabilir. Erkeklerde Dupuytren kontraktürü en sık 50 yaşından sonra ortaya çıkar. Kadınlarda daha geç ortaya çıkma ihtimali yüksektir. Ayrıca az şiddetli olma eğilimindedir. bununla birlikte, Dupuytren kontraktürü, çocukluk da dahil almak üzere yaşamın herhangi bir vaktinde görülebilir.

Dupuytren Kontraktürü Nedenleri Nelerdir?

Dupuytren kontraktürü tipik olarak ilk olarak aya derisinin altında görülmektedir. Ama nedeni tam olarak agnostik. Erkeklerde ve Avrupa kökenli kişilerde daha yaygındır. El yaralanmaları ya da belirtilmiş meslekler Dupuytren yakalanma riskini yükseltir. Dupuytren kontraktürü şiddetine tarafından 1, 2 ve 3 dereceye ayrılmaktadır.

Dupuytren Kontraktürü Belirtileri Nelerdir?

Dupuytren kontraktürü belirtileri olan kişilerin yaklaşık dörtte biri, etkilenen elde rahatsız edici iltihaplanma, hassasiyet, yanma ve kaşıntı hissi yaşamaktadır. Ayrıca avuç içerisinde topaklanma ve çukurlar görülebilir. Avuç içinden bir ya da daha artı parmağa içten kalın kordonlar görülebilir. Bu durumdan en çok yüzük parmağı ve serçe parmak etkilenir.

Bu kordonlar parmakların bükülmesine niçin olabilir. Çoğu durumda, her iki el de etkilenir. Ama her el bambaşka şekilde etkilenmektedir. Topak bir takım insanlarda can sıkıcı duruma gelebilir. Lakin ağrı görülmez. Elin, bir yüzeye düz bir şekilde yerleştirilmesinin zorlama olması nedeniyle rahatsızlık fark edilebilir. Parmaklar avuç içine çekildikçe, elleri yıkayıp temizlemek, eldiven giymek, tokalaşmak ve elleri ceplere sokmak gibi hareketler zorlaşır.

Dupuytren Kontraktürü Teşhisi ve Tedavisi Nedir?

Hastalığın nasıl ilerleyeceğini tahmin etmek zordur. Bir Takım kişilerde yalnızca küçük yumrular veya kordonlar varken, bazılarının parmakları ciddi şekilde bükülür. Rahatsızlık daha erken yaşta ortaya çıkarsa daha şiddetli olma eğilimindedir. Hafif vakalarda, bilhassa el işlevi iyiyse, yalnızca gözlem gereklidir. Avuç içinde bir yumru, tedavinin gerekli olduğu veya hastalığın ilerleyeceği anlamına gelmez.

Daha ciddi vakalarda parmakları düzeltmek için dağıtılmış tedavi seçenekleri mevcuttur. Enjekte yöntemi ya da ameliyat içerebilir. El cerrahınız, hastalığın evresi ve şekline tarafından en yerinde yöntemi belirtecektir. Tedavinin amacı parmak hareketini ve işlevini iyileştirmektir. Lakin parmakların bütün olarak düzeltilmesi her zaman gerçekleşmeyebilir. Tedavi ile bile hastalık geri gelebilir.

Kaynak: www.milliyet.com.tr URL: http://www.milliyet.com.tr/pembenar/dupuytren-kontrakturu-nedir-belirtileri-nelerdir-dupuytren-hastaligi-tedavisi-nasil-yapilir-6440063