Antibiyotik tedavisine rağmen düzelmeyen boğaz enfeksiyonu varsa akla pfapa hastalığı gelmelidir. Boğaz ağrısı, ağız içerisinde aft, yüksek ateş, farenjit ve lenfadenit biçiminde seyreden rahatsızlık genellikle yüksek ateşle başlayıp boğaz ağrısı, halsizlik şeklinde ortaya çıkıyor. Bayağı boğaz enfeksiyonlarından daha fazla oranda ateş görülüyor. Yani alev 40-41 dereceye çıkabiliyor, yapılan boğaz kültürleri olumsuz çıkıyor ve verilen antibiyotik tedavisine cevap alınamıyor. Bu sürede bazı çocuklar febril konvülziyon geçirebiliyor. Yani kasılma nöbeti olabiliyor, bu da beyne zarar veriyor. 

Hastalık genel olarak erkek çocuklarda daha sık görülüyor. 2-6 yaş aralarında daha fazla saldırı geçiriyorlar. Özellikle ilkbahar ve yaz aylarında daha keskin oluyor. Gerçekten boğaz ağrısı ateş, ağız içerisinde aft ile hastaneye gidince genellikle bütün doktorlar antibiyotik tedavisi veriyor fakat antibiyotik  tedavisine yanıt alınamıyor. Hastaların ateşi düşmüyor ve şikayetler devam ediyor bu durumda pfapa hastalığı akla gelmelidir.

Bu hastalığın spesifik bir laboratuvar bulgusu olmadığı için yapılan tetkiklerden anlaşılmıyor. Diğer hastalıklar ile keza tanısı yapılmalı öyküsü fizik muayenesi ile ayırıcı tanıya gitmek zorunlu ve bu hastalık akla gelmelidir. Bu durumda hastaya yapılan kortizon tedavisi ile 2-6 saat arasında dramatik bir şekilde cevap alınıyor ve ateş düşüyor hasta rahatlıyor. Tekrarlayan kortizon tedavileri bu hastalığın ataklarının daha sık olarak ortaya çıkmasına neden oluyor. Bunun için kortizon tedavisi fazla önerilmiyor, ama teşhis hazırlamak için kortizon tedavisi kayda değer bir yer tutuyor.

Bu grup hastalar çoğunlukla doktor doktor dolaşıyor verilen antibiyotik tedavilerine yanıt alınamıyor. Yani boş yere antibiyotik tedavisi almış oluyorlar. Bazıları da bu dönemde nöbet geçiriyor, eğer hasta şanslıysa bu hastalığı bilen bir doktora denk geliyor ve uygun tedavisini alıyor.

Pfapa hastalığının belirlenmiş nedeni bilinmiyor fakat sebebin immün sisteme yan bir bozukluk olduğu düşünülüyor. Tedavisinde yapılan araştırmalarda çoğunlukla altın standart tedavi olarak bademcik ve geniz eti alınması öneriliyor. Bu ameliyattan sonradan ataklar kesiliyor ve immün sistem regüle oluyor.

Sahiden bu rahatsızlık her iki cinsiyette ve her yaş grubunda görülebiliyor. Akla gelmesi için ağız içerisinde yaralarla beraber boyunda lenf bezeleri şişliği, alev, halsizlik, yutma zorluğu varsa bu hastalığı göz önünde bulundurmak lazım yani yalnızca çocuklarda görülmüyor. Her yaş grubunda görülebiliyor. 

 

Kaynak: www.milliyet.com.tr