El, bacak ve ağız hastalığına neden olan çoğunlukla iki virüs vardır. Birey hastalığı taşıyan biri ile bağlantı ederse bulaşır. Virüs yaz ve sonbahar aylarında zahmetsizce yayma eğilimi gösterir. Bilhassa tükürük ve dışkı ile kolaylıkla bulaşır.

 El Etap Ağız Hastalığı Belirtileri Nelerdir?

 En sık belirtisi ateş ve boğaz ağrısıdır. Derin yaralara benzeyen ağrılı kabarcıklar meydana kazanç. Bademcikler de kızarıklık, boğazda aft denilen yaralar gözlenebilir. Bu kabarcıklar ağız içi ve çevresinde veya dilinde görülebilir. İlk belirtilerden sonra hastanın ellerinde, özellikle avuç içlerinde ve ayaklarında kızarıklıklar meydana kazanç.

 İştahsızlık, halsizlik, rahatsızlık ve baş ağrısı görülebilir. Nadiren el ve ayak tırnaklarında düşme meydana gelebilir. Dizler ya da kalçalarda cilt döküntüsü yaşanabilir. Döküntüler suçiçeğine benzer. İçi akışkan batmış kabarcıklar oluşur. Kesin tanı konulabilmesi için bilirkişi doktora başvurulmalıdır.

 El Üçgenin Taban Olmayan Kenarı Hastalığının Tedavi Yöntemleri Nelerdir?

 El üçgenin taban olmayan kenarı hastalığı için hiçbir tedavi yapılmazsa bile bir vakit sonradan ortadan kalkabilir. Rahatsızlık için bir ilaç tedavisi veya aşısı yoktur. El but hastalığı tedavisi belirtileri hafifletmek amacı ile yapılan bazı çare yöntemlerini içerir. Uzman doktorun önerdiği ağrı kesici, alev düşürücü ve diğer ilaçlar kullanılır. Hastalığın hafiflemesi için beslenme oldukça önemlidir.

 Soğuk yiyecekler, yoğurt gibi boğaz ağrısına iyi gelen besinler tüketilmelidir. Doktorun önereceği kaşıntıyı gideren krem yada losyonlar kullanılabilir. Çoğunlukla rahatsızlık kendiliğinden geçer. Fazla nadir olarak önemli sorunlara yol açabilir. Alternatif tıp olarak da Hindistan cevizi yağı epeyce faydalıdır. Hastalık virüs hastalığı olduğu için antibiyotik tedavisi etkin olmaz. Muhakkak teşhis konulup tedaviye başlanması için boğaz sürüntüsü ve dışkı örneği alınmalıdır.

 El Üçgenin Taban Olmayan Kenarı Ağız Hastalığından Korunmak İçin Neler Yapılmalıdır?

 Hastalıktan korunmak için hijyen kurallarına uyulmalıdır. Hasta kişilerden uzak durulmalıdır. Eller sık yıkanmalı ve benekli eller ile ağız ve yüze dokunulmamalıdır. Hasta bireyler ile tabak, bardak gibi iki taraflı eşyalar kullanılmamaya itina gösterilmelidir. Öpme ve sarılma gibi yakın temaslardan uzak durulmalıdır. Öksürük hapşırık gibi durumlarda ağız ve burun kapatılmalıdır. Yaz aylarında havuz sularının yutulmamasına oldukça fazla uyarı edilmelidir.

Kaynak: www.milliyet.com.tr