Emaye; fiilen geçmişten yenilerek gelen nostaljik bir üründür. Eski zamanların en çok tercihe dilen emaye mutfak eşyaları son dönemde yeni ve çağdaş halde bitmiş sofralardaki yerlerini almaya başladı.

Emaye Nedir?

Emay, geçmişi Antik Yunan'a kadar uzanan bir değişiklik kaplama malzemesidir. Eski çağlarda takı ve süsleme eşyalarında emaye kaplamaya çoğunlukla rastlanırdı. Emayenin günümüzdeki kullanımı ise eskiye oranla fazla daha geniş bir alana yayılmış durumda. Bundan Böyle az kalsın her alanda emaye kaplamaya karşılaşmak muhtemel oluyor.

Özellikle mutfak eşyalarında seçim edilen emaye; tencere, tava, cezve ve tepsi gibi çeşitli mutfak eşyasında kullanılıyor. Emay adındaki malzemeyle kaplanan ve korunan her ürün emaye adını alıyor. Emay, dağıtılmış metal oksitlerin birleşmesi sonucu ortaya çıkıyor.

Emaye Kaplama Neyden Yapılır?

Emaye sözcük olarak "emay ile korunan" anlamına kazanç. Emay dağıtılmış metallerin birleşiminden ortaya meydana çıkan malzemedir. Emay kullanıldığı ürüne parlaklık ve koruyuculuk sağlamasıyla bilinir. böylece mutfak eşyalarında emaye kullanımı oldukça yaygındır.

Emay maddesi; soda, silisyum, kurşun oksit, boraks ve renk verici metal oksitlerin bir araya gelmesiyle oluşur. Bu metal oksitler toz haline getirildikten sonra yüksek ateşten geçirilirler ve böylece kullanıma hazır ışık halkası gelirler. Isıya uğrayan ve eriyen metal oksitler emaye mutfak eşyası ve çeşitli ürün yapımında kullanılır. Emay ile kaplanan malzemeler üstüne bu kaplamaya özel üretilen emaye boyası uygulanarak değişik süslemeler de yapılabilir.

 

Kaynak: www.milliyet.com.tr URL: http://www.milliyet.com.tr/pembenar/emaye-nedir-emaye-kaplama-neyden-yapilir-6442774