Ergenlik yılları çoğu aile için zorlu geçebilir. Çünkü gençler, ebeveynlerinden ayrı görüşler, değerler ve inançlar geliştirebilirler. Bu, bağımsızlığa dürüst ilerlemenin sıradan sürecinin bir parçasıdır gerçekten diyor BÜMED MEÇ Okulları İstinye Okul müdürü Yılmaz Uçak, " Ebeveynler, çocuklarına bambaşka yaşlarda ve bambaşka koşullarda ne kadar hür vermeleri gerektiği konusunda çaba edebilirler ama bu noktada her çocuğun her ergenin öbür olduğunu unutmamak gerekir. Yani cümbür cemaat için tam geçerli çözüm önerileri olmayacaktır. Her genç bir bireydir ve ayrı tavsiyelere gereklilik duyar. Onlarla irtibat, küçük çocuklarla irtibat kurmaktan farklıdır ve çatışmaya sebep olabilir. Bu durumda ise bir takım basit ipuçlarını izlemek ise ergen çocuğunuzla iletişimi geliştirmenize yardımcı olacaktır" diye devam ediyor.

tekrar tekrar iletişime açık olun

En manâlı şey iletişimi açık tutmaktır. Konuştuğumuzdan daha pozitif dinlemeli , tavır sırasında ise bilhassa sessizliğimizi koruyup çocuklarımızın içini dökmesine fırsat tanımalıyız. Birlikte zaman vermek adına küçük gibi gözüken detayları gözden kaçırmayın. Erginlik döneminde çocuklarımız genellikle okulla, arkadaşlarıyla ve diğer ilgi alanlarıyla meşgul olur oysa onlarla kahvaltı esnasında ya da akşam yemeğinde sohbet edebilirsiniz. Onları bir yere götürmeyi ya da bir yerden almayı öneri edin; birlikte vakit geçirebilmek için başka fırsatlar da sağlayacaktır mutlaka. En manâlı noktalardan biri de onlara mahremiyet temin etmek. Çünkü ergenlerin kendi alanlarına ihtiyacı vardır. Örneğin, odasına gitmeden önce kapıyı çalın. Basit gibi gözükse de bu davranışınızla bile aranızdaki iletişim güçlenecektir.

Çocuklarınızın alaka alanlarını önemseyin

İlgi alanlarına ayak uydurun. Onlarla benzer müzikleri dinleyin, onların seçeceği televizyon programlarını-içeriklerini izleyin. Özellikle de gençler arasında gündemde olan içerik ve sosyal ağ platformlarına hakim olun. Beraber spor yapmayı önerge edin. Kısacası hayatlarıyla etkin bir şekilde ilgilenin. Sevgi dolu bir ebeveyn olun. Erginlik, gençlerin sıklıkla değişen kimlik duygusuyla çaba ettiği ve sevildiğini kavrama ihtiyacı duyduğu bir dönemdir. Onlara sık sık duygularınızı söyleyin. Sevginizi, mutlaka hissettirin. Keza başarılarını kutlayın ve özellikle de yapacakları hatalarını affedin. Bir problemleri, sorunları olduğunda onları dinleyin ve onu nasıl çözmeyi planladıklarıyla ilgili istişare edin. Problem çözme konusunda onları destekleyin.

Böyle bir anda onlarla birlikte yol almak ve desteğinizin hissedilmesi her gencin fazla özgüven duygusu için hayati önem taşır. Bütün bunların yanına aranızdaki olumsuz iletişimi de fazla ayla getirmek için çaba gösterin. Birbirinizle nasıl irtibat kurduğunuz konusunda hafıza alışverişinde bulunun. İletişiminizi geliştirmek için öbür yolları beraber geliştirin, beyin fırtınası bu noktada kendilerini değerli hissetmeleri açısından fazlaca önemlidir. Ve bu işlem içerisinde 'ağız dalaşı' muhakkak olacaktır, bundan kaçış yoktur lakin ağız dalaşı için manâlı olanı seçin. Odasının düzensiz olması örneğin bu işlem içerisinde ehemmiyetli olan konu olmayabilir, görmezden gelin. Yapıcı eleştiri sunun. Başarılarını kabul edin ve onları kutlayın. Kusur yapa yapa kendilerini tanıyacaklar, tehlike almalarına izin verin. Hatayı yapan siz olduğunuzda özür dileyerek iyi bir misal olun. Bütün bunlar ergenle ebeveyn arasındaki iletişimi doğru kurabilmek adına uygulanabilir. Lakin unutmayalım ama sözler davranışlar dek etkili değildir. Birçok süre anlattıklarımızdan ziyade yaptıklarımız dikkate alınacaktır. Baskı geçebilen erginlik sürecini kolaylaştıracak olan da bizim davranışlarımız ve yaklaşımımızdır. İşlerin yolunda gitmediğini ayrım ettiğimiz zaman ise vakit kaybetmeden profesyonel bir destek olmak en sağlıklısı olacaktır.

Kaynak: www.kadinvekadin.net URL: https://www.kadinvekadin.net/ergenlik-doneminde-dogru-iletisimi-nasil-kurmaliyiz.html