Gayrimenkul yatırımı gerçekleştirmek pek çok insan için hayatı baştan başa alacağı manâlı kararlar aralarında yer alıyor. Bilhassa son dönemlerde artan konut fiyatları da göz önüne alındığında gayrimenkul yatırımı yapmak daha cazip bir hale geliyor. Ev fiyatlarının artmasıyla beraber ev sahibi elde etmek daha da zorlaştı. İşte bu yüzden ev sahibi olurken kayda değer tavsiyelerden yararlanmakta avantaj var.

Lokasyonu kararlaştırın

İlk kere ev alacak kişilerin uyarı etmesi gereken konuların başında lokasyon seçimi geliyor. Uzmanlara kadar ilk olarak konut alacak şahısların lokasyon seçimi yaparken, ev fiyatlarının değerini kaybetmediği, hatta yakın zamanda prim yapması beklenen bölgelere yönelmesinde fayda var. Ayrıca sosyal yaşam beklentisi, evin meslek yerine olan uzaklığı ve ulaşım gibi faktörlerin de göz önüne alınması gerekiyor.

Binanın yaşını öğrenin

Yapı yaşı başta gayrimenkul yatırımı yapacak kişiler için manâlı bir anahtar sözcük kaynağı olarak öne çıkıyor. Keza bina yaşı evin değerini belirleyen en önemli unsurlar aralarında yer alıyor. Yaşı 25'in üstünde olan bir binanın, onarım ve sağlamlaştırma amaçlı olarak şehirsel dönüşüm kapsamında yıkıma gitme ihtimalini de göz önünde bulundurmak gerekiyor.

Metrekareye uyarı edin

Evin büyüklüğü, değerini belirleyen bir diğer unsur olarak karşımıza çıkıyor. İlk kez konut alacak şahısların brüt ve net metrekare farkını göz önüne alarak karar vermesi gerekiyor. Bu sayede ilk önce ev alacak kişiler hem maliyet tasarrufu yapabilecek ayrıca de hayat alanını daha iyi faydalanma imkânına kavuşacaktır.

Evi inşa eden firmayı araştırın

İlk kere konut alacak kişilerin evi inşa eden firmayı ayrıntılı bir şekilde araştırması gerekiyor. Bu noktada aşina ve güven duyulan inşaat firmalarının tercih edilmesinde avantaj var. Keza öncelikle ev alacak kişilerin yapıyı inşa eden firmanın daha önceki projelerini de incelemesi de tartı taşıyor.

Ek masraflar için bütçe ayırın

İlk kere konut alacak şahısların muhtemel dosya ve tadilat masrafları için bütçe ayırmayı ihmalkârlık etmemesi oldukça kayda değer. Bu noktada konut satın almadan önce konut içi başvuru formu durumunun ve eksikliklerin itinalı bir şekilde incelenmesi gerekiyor.

Devlete Ait incelemeleri es geçmeyin

İlk defa ev alacak şahısların satın alma sürecinde uyarı etmesi gereken bir öteki husus ise devlete ait incelemelerdir. Evin daha önceki doğalgaz, elektrik ve su gibi aboneliklerin geçmiş dönem ödemelerinin araştırılması gerekiyor. Hem ilk kez konut alacak kişilerin tapu durumunun kat mülkiyeti ya da kat irtifakı olmasına dikkat etmesi de bambaşka bir zorunluluk olarak karşımıza çıkıyor. Hem evin alınacağı bölge yer sarsıntısı kuşağında yer alıyorsa, evin/binanın depreme dayanıklı olup olmadığı teftiş edilmeli, depreme dayanıklılık raporu mevcut ise rapor mutlaka incelenmelidir.

Yapı özelliklerini göz önünde bulundurun

Ev almadan önce yapı özelliklerini göz önünde bulundurmak ve bu noktada gider kalemlerini hesaplamak gerekiyor. İlk kere konut alacak şahısların binanın yalıtımına, vergi harcamalarına, büyüklüğüne ve güvenliğine uyarı etmesi gerekiyor.

Kaynak: www.kadinvekadin.net URL: https://www.kadinvekadin.net/ev-alacaklara-onemli-tavsiyeler.html