Kontrat süresi dolmadan kiracının terhis edilemeyeceğini belirten Avukat Mahir Orak, şu bilgileri verdi:

"Sözleşme bitmeden kiracının çıkarılması söz konusu olamaz. Ev sahibinin bunu yapabilmesi için haklı nedenleri olmalı. Bu nedenler başında kira borcunu ödemediği için temerrüde düşürülmesi ve sonrasında tahliye davası açılması geliyor. Kiracıya noterden ödeme için ihtar gönderilip 30 gün vakit verilmek zorunda. Bu vakit geçtikten sonradan hâlâ ödeme yoksa tahliye davası veya icra takibi yoluyla yapılacak olan peşine düşüp takip neticesinde icra mahkemesinden tahliye istek edilebilir.

Hem ev sahibinin izni olmadan konutta ciddi bir değişiklik yapılması gibi sözleşmeye esaslı bir kuralsızlık olunması durumunda kiracı tahliye edilebilir. Bir diğer yol ise esaslı tadilat, tamirat ve facia varsa kiracı terhis edilebilir. Lakin bu durumun ardından kiracının her yerde ziyafet edilmesi gerekli. Eğer eğlence edilmezse kiracıya 1 takvim kira bedeli ile taşınma bedeli ödenmesi gerekir."

Orak'ın verdiği bilgilere kadar kiracılar, komşulara zorunlu saygıyı göstermekle mesul. Bu yükümlüğe uymaması durumunda da ev sahibi en düşük 30 gün süre vererek, sözleşmeyi feshedeceği konusunda yazılmış bir ihtarda bulunabilir. Sürenin yararsız olacağının anlaşılması veya kiracının bu yükümlülüğe tutarsız davranışının konut sahibi ile komşular bakımından çekilmez olması durumlarında konut sahibi, yazılı bir bildirimle sözleşmeyi hemencecik feshedebilir.

Eğer konut satılırsa

Hem evin bir başkasına satılması durumunda da kiracının 6 ay süresi bulunduğunu gösteren Orak şunları söyledi:

"Kiracı içerdeyken taşınmazın satılması halinde yeni mülk sahibi kiracıya 1 ay içinde ihtar göndererek tahliye talep edebilir. Bu durumda satın alma tarihinden itibaren 6'ncı ayın sonuna kadar kiracı içerde kalmaya devam eder. 6'ncı ayın sonunda çıkmazsa tahliye davası açılabilir. Eski mülk sahibi ile yapılan kira sözleşmesinin sonunda da direkt dava açarak tahliye istek edilebilir."

Kaynak: www.kadinvekadin.net URL: https://www.kadinvekadin.net/ev-sahibi-kafasina-gore-kiraciyi-cikaramaz.html