ABONE OL

Son zamanlarda vaktimizin çoğunu evde geçirdiğimiz için enfeksiyonlar azaldı ama ev içi nedenlere emrindeki özellikle alerji burun mukozasında şişme yaparak burnun tıkanmasına yol açtı. Burnumuz özellikle dışarıdan aldığımız havanın nemlendirilip ısıtılması, temizlenmesi gibi manâlı işlevlere sahiptir. Peki, evde burun tıkanıklığını gidermenin yolları nelerdir?

1.Günde 5-6 kez temizleyin

1.Günde 5-6 defa temizleyin

Burun tıkanıklığını engelleyen, burun fizyolojisini koruyan, bir anlamda burnun iklimlendirmesini sağlayan evde yapılması gereken en önemli şey; günde 5-6 kere burnun suyla temizlenmesidir. Bu arıtma ılık su ile yapılırsa daha etkin olur.

Bu arıtma doğru burun içerisinde kuruyan mukus artıkları, salgılar temizlenir, burun mukozası nemlendirilir ve burun fonksiyonları olağan ayla kazanç.

2.Sıcak duş yaparak gevşemesini sağlayın

2.Sıcak duş yaparak gevşemesini sağlayın

Suyla temizlendiğinde tatmin edici bir açıklık sağlanamaz ise sıcak bir duş yapmak buhar etkisiyle mukozaları gevşeterek tıkanıklığa çözüm olabilir.

3.Yüksek bir yastık ile uyuyun

3.Yüksek bir yastık ile uyuyun

Yatağa yattığınız süre bir tedarik tıkanıklık olması yerçekiminden nedeniyle sıradan olarak algılanabilir. Ancak bu burun tıkanıklığı uykuya dalmayı engelliyorsa yani burun tıkanıklığına emrindeki uyumakta zorlanılıyorsa yüksek yastık ile uyumak çözüm olabilir.

4.Tuzlu su uygulayın

4.Tuzlu su uygulayın

Yine ev ortamında kolay bir şekilde hazırlanabilecek deniz suyu yarı su ile burun yıkanabilir. 1 kadeh içme suyuna 1 nehir kaşığı tuz, yarım nehir kaşığı karbonat eklenerek karıştırılır ve deniz suyu benzeyen layık su elde edilmiş olur. Bu su, burun içerisine uygulandığı zaman tuzlu suyun etkisi ile burun rahatça açılır.

5.Sıcak ve su mentol buharına tutun

5.Sıcak ve su mentol buharına tutun

Tekrar konut ortamında burun sağlığı açısından sıcak su ve mentol ile buğulanmak burun ve bronşları rahatlatır. Eğer bunu yapamıyorsanız akarsu buharını buruna sürüklemek kısmi bir rahatlama sağlayacaktır.

6.Burun spreyleri kullanın

6.Burun spreyleri kullanın

Eğer hekime belirme imkanınız yahut ve evde burun spreyi varsa doktora görünene kadar bu spreyleri kullanılabilirsiniz. Tabii sonrasında hekim önerisiyle kullanmakta fayda var.

7.Bol su için

7.Bol su için

Burun mukozasının kendini tatmin edici derecede nemlendirebilmesi için bol istikrarsız edinmek gerekir. Bol su içmek, burun sağlığı açısından fazla önemlidir.

8.Okaliptus, zencefil ve limonlu çaya başvurun

8.Okaliptus, zencefil ve limonsu çaya başvurun

Okaliptus ve zencefil sıcak suya atılarak buharı solunabilir, bunun bitkisel olarak sakinleştirici özelliği vardır. Yeniden limonlu akarsu içmek de burun açıcı özellik taşır.

9.Dış kısmına masaj yapın

9.Dış kısmına masaj yapın

Burun dış kısmına masaj kullanmak da burun kaslarında ve damarlarında büyük ölçüde rahatlama sağlar.

Burundan yeterli nefes alamazsak ne olur

Burundan tatmin edici nefes alamazsak ne olur?

Burun mukozası havayla gelen virüsleri, bakterileri ve tanıdık olmayan maddeleri temizleyerek bağışıklık sisteminde manâlı rol oynar. Hava içerisindeki zararlı partikülleri ve virüslerin burun epiteline tutunmasını engelleyerek mukusla beraber atılımını sağlar. Bir nevi vücudumuza bariyer olur.

Burun tıkandığı vakit ağızdan nefes almaya emrindeki boğaz enfeksiyonları, yeniden burunla orta kulağı birbirine bağlayan östaki borusunun tıkanmasına yan kulak problemleri görülür.

Yeterli nefes alamayan burunda koku fonksiyonları da azalır, koku azaldığı için dolaylı yoldan lezzet da azalır. Koku duyusu ve tat duyusunun etkileşimi sonucu yediklerimizden lezzet alırız; yani tatmin edici koku alamazsak yediklerimizden de tat alamayız. Bu gerçekleşmezse hayatımızın tadı tuzu kalmaz.

Kaynak: www.milliyet.com.tr URL: http://www.milliyet.com.tr/pembenar/galeri/evde-burun-tikanikligini-acmanin-basit-ve-kolay-9-yolu-6434840