Profiterol nasıl yapılır sorusu vatandaşlar göre araştırma konusu olmaya devam ediyor. Tatlı severlerin aklına gelen ilk tatlılar sıralamasında birincil sıralarda bulunan Profiterol'un yapılışı epeyce kolaydır. Ilk Kez oluşturulacak olan toplar için hamur hazırlanır. Fırına bahşedilen hamur toplarının arasına pastacı kremaları doldurulur. Son olarak topların üstüne lezzetli çikolata sosu eklenir ve servis edilir. İşte peyderpey basit evde Profiterol yapılışı, tarifi ve malzemeleri...

PROFİTEROL MALZEMELERİ

Profiterol Topları için Malzemeler

250 ml. su
175 gr. un
Bir tutam tuz
110 gr. tereyağı
4-5 adet yumurta

Pastacı Kreması Malzemeleri

500 ml. süt
150 gr. toz şeker
40 gr. tereyağı
5 adet yumurta sarısı
60 gr. un
50 gr. darı nişastası
1 adet çubuk vanilya

Üzeri için Malzemeler

200 gr. krema
300 gr. bitter çikolata
Pudra Şekeri

PROFİTEROL YAPILIŞI

Profiterol topları için

Su tereyağı ve tuzu ocağa koyun ve tereyağı eriyince unu ek ederek spatula ile karıştırın ve biraz soğutun. Soğumaya yakın içerisine teker teker yumurtaları kırın ve mikserle çabuk devirde karıştırın.

4 yumurtayı koyduktan sonradan eğer harcınız doğru kıvamdaysa 5 inci yumurtayı kırmayın.

Hamur koyu mayonez kıvamında olmalıdır, hamurunuz bu kıvama geldiğinde sıkma torbasına alın ve yağlı kağıt serdiğiniz tepsiye ufak toplar halinde, birbirlerine çok bitişik olmadan sıkın.

190 derece önceden ısıtılmış fırında 12-15 dakika pişirin.

Krema için

Sütü bir tencereye alın içerisine vanilya tohumlarını koyup ısıtın.

Şeker ve yumurta sarılarını adamakıllı çırpıp, un, tereyağı ve nişastayı ekleyin.

Sütü bu karışıma ılıtarak karıştırın ve tüm karışımı yeniden tencereye alarak ateşin üstünde sürekli karıştırarak muhallebi kıvamına getirin.

Pastacı kremanızı sıkma torbasına alın.

Birleştirmek için

Üzeri için; kremayı ısıtın kenara alın. Çikolataları kırıp içinde eritin ve ılıtın.

Profiterol toplarının alt kısmından parmağınızla bir delik açıp kremayı içlerine sıkın, servis tabağına alın.

Ardından topların üzerine çikolata sosundan dökün ve servis edin.

PROFİTEROL HAKKINDA ÇEŞİTLİ İDDİALAR

Profiterol, top şeklindeki hamurun içine doldurulmuş özel krema ve üstü eritilmiş çikolata kaplı bir tatlıdır. Profiterolün nereden geldiği bilinmemektedir. Nitekim Sahrap Soysal profiterolün bir Fransız tatlısı olduğunu belirtmiştir.

Yapımında hafif pişirilen bir hamur kullanılır. Yapılışı itibarıyla tulumba tatlısına aynı fakat profiterolde kullanılan un miktarı iki kat azdır. Profiterol hamurları yani pataşular fırında pişirilirken, tulumba tatlısı sıvıyağda kızartılır.

Çeşitli iddialar

1910 Arnavutluk doğumlu Luca Zgonidis İstanbul'a 15 yaşında gelir. Babasının ölümünden sonra pastacı çıraklığı yapmaya başlar. Mesleğinin inceliklerini Tokatlıyan ve Park Otel'de öğrenir. Sonradan dört müşterek, Tepebaşı'nda bir yapının bodrum katında pastacılık yapmaya başlarlar. İki karşılıklı bir pastacı dükkânı açmaya karar verir. 1940'ların parasıyla 45 bin TL hava parası vererek İstiklal Caddesi'ndeki İnci Pastanesi'nin bulunduğu mekanı tutarlar. Dolar, o sırada 38 kuruştur. 1996'da bir gazeteciye

İlk günler fazla zorluk çektik. Oysa ucu ucuna kurtarıyorduk. Doğru içten kar yoktu yani. Kendim bir şey icat edip, diğer taraftan isim uydurunca tuttu. Anlayacağınız profiterolün kendisi de, adı da uydurmaca demiştir Luca Zgonidis.

Serdar Köklü Değişiklik ise, 2003'te 80 yaşında olan kayınpederinin çocukluğunda Fransa'da profiterol yediğini hatırlıyor. 1976 baskısı Grand Larousse'un “profiterole” maddesini aynen çeviri ediyorum:

isim, dişil (profit-kâr kelimesinin küçülmeli hâli. Rabelais, 1532'de evde çalışan hizmetkârların aldığı ufak mükâfaat anlamında kullanmıştır. Profiterole kelimesi, aşağıdaki 1. anlamında R.Estienne, 2. anlamında da Académie Française'in 1935 tarihli sözlüğünde kullanılmıştır. 1) Fırında pişirilen ve muhtelif garnitürlerle yenen hamur topu. 2) Hamur topu içine taze krema, krem şantiyi ya da dondurma koyulan ve üzerine erimiş çikolata dökülerek servis yapılan tatlı.

Kaynak: www.milliyet.com.tr