Çin’in Wuhan kentinde ortaya çıkan ve tüm dünyayı etkisi altına bölge Kovid -19 turizmden gıdaya kadar çoğu sektörü derinden etkilerken iş yapış şekillerimizde ve alışkanlıklarımızda değişikliklere niçin oldu. Dönüşümün olduğu alanlardan biri de sağlık durumu sektörü olarak karşımıza çıkıyor. Ayrıca hastanelerde oluşan aşırılık hem de virüsün bulaş korkusundan dolayı bu süreçte evden sağlık hizmetlerine talep de arttı. 

'Önce hekim görmeli ve program çıkarmalı'

Bu dönüşümün önümüzdeki yıllarda da artarak devam edeceğini söyleyen Fiziki Tıp ve Rehabilitasyon Uzmanı Dr. Orhan Akdeniz, “Doktor ve çare bundan böyle hastanın ayağına gidiyor. Alınan hizmetlere baktığımızda kişinin hareket kabiliyetini en üst düzeye çıkarmayı amaçlayan fizik tedaviye büyük ilginin olduğunu görüyoruz. Bu ilgiye durağan yaşamın artmasının da katkısı büyük. Bu noktada ise dikkat etmekte fayda var.

Quark.Models.Entities.SuperContent?.Title İlgili Haber Kovid-19 sonrası görülen maddesel bozukluklar nasıl tedavi ediliyor?

Bir maddi tıp uzmanı belli hastayı görmeli ve çare programı çıkarmalı. Çünkü bu alanda kazadan ya da yaralanmadan sonradan kişinin kaybedilen fonksiyonları ilmek ilmek dokunan tedaviyle geri getirilmeye çalışarak bağımsızlığın en üst düzeye çıkarılması hedeflenir. Yapılacak bir kusur ise geri dönülmez sonuçlar doğurabilir. bu nedenle kişiler seçici ve iyi bir analist olmalı" dedi. 

'Tedaviyi tecil etmek sizi geriye götürür'

Dr. Akdeniz, sözlerine şöyle devam etti: "Bu dönemde hareketsizlikten nedeniyle adale ve iskelet sisteminde birtakım sorunlar meydana geldi. Özellikle bel ve boyun ağrıları. Bu rahatsızlıklarda evde fizik tedavi hizmetlerine talebi arttıran nedenler aralarında yer alıyor. bununla birlikte virüs bulaş korkusundan dolayı hastaneye gelemeyen inme, felç gibi manâlı sağlık durumu problemi yaşayan şahısların gördükleri fizik tedaviyi bırakmamaları için de hayat alanlarımızda aldığımız bu hizmet büyük yük taşıyor. Çünkü bu alanda ilerleme peyderpey gittiği için tedaviyi bırakmanız sizi geri götürebilir" ifadelerini kullandı.

 

Kaynak: www.milliyet.com.tr