Duygu Bay – PembeNar Özel Röportajı ABONE OL

Duygu Bay – PembeNar Özel Röportajı

“Evinizin yıldız haritası hayatta başınıza gelen olayların kısa bir özeti” diyen İç Mimar, Feng Shui Danışmanı ve Renk Uzmanı Sinem Oktay evinizde verimli ve huzurlu bir ortam yaratmanın püf noktalarını, Feng Shui öğretisi hakkında bilmeniz gerekenleri ve dekorasyon ipuçlarını PembeNar okuyucularıyla paylaştı.

D.B.: Feng Shui nedir

D.B.: Feng Shui nedir?

S.O.: Feng Shui evrensel Qi enerjisinin çalışılmasıdır. Qi aldığımız havadır, hayatın nefesi, düşüncelerimiz ve enerjidir. Qi hareketlidir; akar, yükselir, alçalır, camdan geçer, duvardan sızar, yürürken önümüzde taşırız. Kaynaktan yeryüzüne hayatın devamlılığı için aralıksız Qi enerjisi akar, bu enerji evin merkezine hem yerden ayrıca de gökyüzünden gelir ve dağılır. Evin merkezi onun kalbidir. Ne tip Qi aldığı merkezden kavranabilir. aynı zamanda camlardan ve asıl kapıdan içeri girer.

Hızlı rüzgar sha qi (negatif enerji), hafif rüzgar sheng qi'dir (artı enerji). Çirkin binalar sha qi (olumsuz enerji), güzel binalar sheng qi'dir (artı enerji). Olumsuz fikirler sha qi (negatif enerji), fazla görüşler sheng qi'dir (pozitif enerji).

Feng Shui ile Qi enerjisini inceleyebiliyoruz. Dokuz çeşitlilik yıldızımız var. Hepsi canlıdır, onları yaşamış varlıklar olarak nitelendiriyoruz ve ona göre davranıyoruz. Biz ahali gibi sevdikleri ve sevmedikleri, onları sinirlendiren şeyler var. Feng Shui'de kuvvetlendirmemiz gereken elementleri yıldızların elementlerinden faydalanarak kuvvetlendiriyoruz. Bunun için kuvvetlendiren, zayıflatan veya denetçi element döngüsünü kullanıyoruz.

Evinizin Feng Shui analizi tüm bu enerjilerin hayatınızın gidişatını nasıl etkilediğini gösterir. Evdeki yıldızlarda uzun süre geçirdiğiniz mekanda hastalık yıldızları varsa hastalanır; trafik kazası yıldızları varsa trafik kazası geçirir; para, iş geliştirici yıldızlar varsa para kazanırsınız. Negatif olan yıldızlar onları rahatlatan tedaviler getirilince yumuşarlar. Tıpkı birer canlı varlık gibi sizi etkilerler. Feng Shui bu enerjilerden sizin en olumlu şekilde faydalanmanızı ve hayatınıza denge, sağlık ve iyilik getirmenizi sağlar.

D.B.: Evimizi Feng Shui öğretisine göre dekore etmek hayatımızda ne gibi değişimler yaratır

D.B.: Evimizi Feng Shui öğretisine kadar süsleyip püslemek hayatımızda ne gibi değişimler yaratır?

S.O.: Feng Shui'yi bir iş olarak sahiplenip benimsemem için ilk önce benim ikna olmam gerekiyordu ve bunun tek yolu da vakaları inceleyerek öğrendiklerimin hakiki hayatta sonuç verip vermediğini görmekti. Her yeni vaka, her yeni yıldız haritası ve yıldız haritasının yaşananları olduğu gibi saflığıyla aktarması bu işe hayranlığımı arttırdı ve ikna olup dört elle sarılmamı sağladı. Burada danışanlarımın teker teker yaşadıklarını anlatmam dürüst olmaz, konular sadece ben ve danışanlarım arasında gizlidir ama şunu söyleyebilirim; evin yıldız haritası hayatta başınıza gelen olayların kısa bir özeti. Evi siz yapıyorsunuz ve ev sizi yapıyor; yaşadıklarınızı belirliyor.

D.B.: Feng Shuiye göre yaşam alanlarımızı nasıl dekore edebiliriz

D.B.: Feng Shui'ye tarafından hayat alanlarımızı nasıl dekore edebiliriz?

S.O.: Bunun için binanın planı, oturuş ve görüş yönünün belirlenmesi, pusula okumasıyla kaç dereceye baktığının bulunması, inşaatın bittiği tarih ve yaşayanların doğum tarihi bilgisi gerekiyor. Hiçbir evin haritası bir diğerine benzemiyor; nasıl şahısların doğum haritaları farklıysa evlerin de enerji dağıtım haritaları ayrı çıkıyor. Analizden sonradan yapılacaklar detaylı belirlenebiliyor.

D.B.: Evdeki bereketi ve huzuru artıran, mutlaka evin bir köşesinde bulunması gereken parçalar neler

D.B.: Evdeki bereketi ve huzuru artıran, mutlaka evin bir köşesinde bulunması gereken parçalar neler?

S.O.: Su şelalesi, su ve bolluk enerjisi getirir. Bitkiler, ağaç, şifalı taşlar, toprak, mumlar ateş, metalik objeler metal… Mekan hangisini görmek istiyorsa ve size kişisel olarak hangisi iyi geliyorsa onu kullanıyoruz. Evi tanımadan genel önerilerde bulunmak sahte şifacılık sayılabilir. Evinizde ters bir enerji varsa bunu siz hissedersiniz, yaşadığınız deneyimler bunu gösterir. Enerji haritasındaki rakamlar bu deneyimi özet olarak anlatır. Evinizde deneme yanılma yoluyla kendiniz değişim yapmayı deneyebilirsiniz.

Doğal malzemeler nefes alır ve iyi hissettirir. Su harika bir bolluk-bereket kanalıdır. Bitkiler eve oksijen getirir. Mumlar tartışma ve argümanları azaltır. Müzik ayrıca mekanın ayrıca sizin ruhunuza iyi kazanç. Hissiyatınız doğrultusunda objeleri ve eşyaları bambaşka köşelere yerleştirebilirsiniz. En fazla oturmak isteyeceğiniz yer başlıca en iyi enerjinin olduğu yerdir. Bunu hissedebilirsiniz.

D.B.: Dekorasyonda renklerin nasıl bir önemi var

D.B.: Dekorasyonda renklerin nasıl bir önemi var?

S.O.: Renklerin hepsi bir gaye için yaratılmıştır. Hepsi farklı enerjileri temsilcilik eder. Hiç ayrım ettiniz mi gökkuşağının renkleriyle çakralarımızın renkleri aynıdır. Kırmızı, turuncu, sarı, yeşil, mavi, lacivert ve mor. Her çakra öbür türde enerji alır ve durumu hayatımızın o alanındaki dengemizi gösterir. Eksik renk alındığında bu bizi canlandırabilir veya sessizleştirebilir, heyecanlandırabilir ya da sakinleştirebilir, sıcak ya da soğuk hissettirebilir, kızdırabilir ya da haz verebilir, spiritüel olarak bizi yukarı taşıyabilir, en önemlisi de duygularımızı dengeleyebilir ve hayatımızı dönüştürebilir.

Eğer bir renge içten çekiliyorsanız bu yaşamınızda eksikliğini hissettiğiniz ihtiyacınız olan enerji olabilir, hayat şartları veya kimliğinizle ilgili olabilir ya da daha yüksek ihtimalle bilinç düzeyinde çok haberdar olmadığımız bilinçaltında en derin açlık ve us süreçlerinizi gösterebilir. Form nasıl beynin sol kısmıyla bağlantılıysa (mantık ve duyarlı), renkler beynin sağ kısmıyla bağlantılıdır (duygular, içgüdü ve yaratıcılık). Renkler bilinçli seviyede, yüzeyde bilmediğimiz farkında olmadığımız özelliklerimizi gösterir. Mekanda renkler belirtilmiş bir elementi getirmeye muavin olur. Denge ve harmoni içinde yaşamak için mekanımızın enerjisine ve rengine itina göstermelisiniz.

D.B.: Hangi odalarda hangi renkler ağırlıklı olarak kullanılmalı

D.B.: Hangi odalarda hangi renkler ağırlıklı olarak kullanılmalı?

S.O.: Pantone her sene sekiz tane güzel renk çıkarıyor, içlerinde sıcak ve soğuk tonların yanında natürel renklerde olanlar da var. Her sene trend renkler buna kadar belirleniyor. Biz bu renklerden seçerken mutlaka enerjiyle ahenkli olan, en yardımcı, mekanın tatbik amacına yerinde renklerin kullanımını öneriyoruz. Her evde ve her odada enerji çeşitlilik gösterdiği için seçtiğimiz renk de değişiyor, eve özel, şahsi... Elementsel olarak alev için kırmızı, mor, pembe, turuncu ve sarı; metal için beyaz ve gold; ağaç için açık yeşil ve açık mavi; su için koyu mavi, koyu yeşil ve siyah; toprak için krem ve bej. Çift elementlilerden ateş ve metal için lila; toprak ve alev için sıcak krem; su ve ağaç için mavi renk seçiyoruz. Ming guasına kadar çocuğunuzun odası için renk seçmek isterseniz 'Doğum tarihine tarafından çocuğunuzun odası ne renk olmalı'' makalemi okuyabilirsiniz.

D.B.: Pandemi döneminde pek çoğumuz home office çalışıyoruz, bazılarımız hala ofislerimizdeyiz ancak bir şekilde işlerimize devam ediyoruz. Özellikle bu dönemde daha iyi hissetmek ve verimli çalışmak için çalışma masamızda veya çalıştığımız odada nasıl bir düzen kurmalıyız

D.B.: Pandemi döneminde böylece çoğumuz home office çalışıyoruz, bazılarımız hala ofislerimizdeyiz oysa bir şekilde işlerimize devam ediyoruz. Özellikle bu dönemde daha iyi hissetmek ve bereketli amaçlamak için alıştırma masamızda ya da çalıştığımız odada nasıl bir armoni kurmalıyız?

S.O.: Bir mekanla nasıl anlaştığınızı ming guanız belirler. Ming gua sizin için koruyucu ruh gibidir. Ming guanızı sinemoktay.com “ming gua hesaplama”dan bulabilirsiniz. aynı zamanda beş duyunuzu kullanarak bilinçaltınızı yormayan çalışmayı kolaylaştıran ortamlar yaratın;

1. Bitki Örtüsü ve su ofisin bereketini arttırır, mekana doğayı getirir, havayı temizler ve stres seviyesini azaltırlar. Bitkilerden ve su şelalelerinden faydalanın. Japon Kozaburo Takenaka bitkilerin yalnızca havayı temizlemekle kalmayıp insan zihnin sakinleştirdiğini keşfederek hastane ve ulus binalarında ''ekoloji bahçeleri'' fikrini geliştirdi. Kan basıncını düşürerek stresi eksilmek isteyen herkes iç mekan bitkilerini kullanılmalı.

2. Esansiyel yağlar konsantre doğal kokularıyla modunuzu çabucak yükseltir;

-Ağaç kokuları sedir, palo santo, buhur, topraklanmanızı sağlar.
-Biberiye canlandırır.
-Tütsü konsantre olup meditasyon yerine getirmek için iyidir.
-Kehribar ve vanilya arkadaş canlısı bir etraf yaratır.
-Baharatlar ve meyveler mutfakta hoş kokular yayar.
-Banyoda taze olan her şey iyi gider, narenciye kokuları garantidir.
-Yağlar yerine kokuları veren bitkileri evde yetiştirebilirsiniz; philadelphus, yasemin, hanımeli, gül, okaliptus, lavanta, biberiye, nane, sümbül.

3. Tüm çalışmalar dağınıklığı toplamanın stres seviyesini düşürerek mekansal huzuru en süratli getiren unsur olduğunu gösteriyor. Ayağa kalkıp elinizi eşyaların üzerinde gezdirin. Enerjisi nasıl? Eliniz aşağıya iniyorsa ve ağırlık oluyorsa negatif, eliniz havaya kalkıyorsa bu hafifliktir ve pozitiftir. Ağır olan eşyadan kurtulun, evi, ofisi hafifletebildiğiniz dek hafifletin.

4. En gergin olduğumuz ve acil iş yetiştirmemiz gereken anlarda bilgisayarımız takılır çünkü beynimizden yayılan olumsuz radyo frekansı algılar. Bilgisayarlara olumlama üstüne atmak çözüm olabilir. Açtığımız an ilk gördüğümüz söz ''Günaydın, bugün nasılsın? Sevildiğim zaman iyi çalışırım. Seni seviyorum.'' olabilir. Duvara da; ''Bu iş uygun cümbür cemaat birbirine saygılıdır, bu iş yeri herkes için en ideal çalışma ortamıdır'' gibi yazılar asabilirsiniz.

5. Masanızı organize ederken soldan sağa yapılacak projeler olarak düzenlerseniz bu size vakit kazandırır. Masanızın sağını çoğunlukla abes bırakın ve sol tarafa yeni gelen evrakları koyun.

6. Müzik kadar süratli frekans yükselten bir şey yoktur herhalde; her müziğin sizi nasıl etkilediğine uyarı edin, özellikle alışılmış müziğin iyi gelmediği hiçbir canlı tanımıyorum. Bildiğimiz lakin unuttuğumuz bu tüyoları hatırlamak size iyi gelecektir.

Sinem Oktay kimdir

Sinem Oktay kimdir?

2001 yılında iç mimarlık ve çevre tasarımı bölümünden mezun olduktan sonra İstanbul’da beş sene her tarafında saygın mimarlarla beraber 200’ün üzerinde kişisel ve kurumsal projeyi hayata geçiren Sinem Oktay, 2006 yılında kendi mimarlık ofisini kurdu. Kendi tarzını birikimleriyle harmanlayıp birçok başarılı ev ve ofis projelerine imza attı. Bu projeler sırasında tasarımın sadece şekilsellik yok bir ruhla bütünleşmesi gerektiğini ve daima bir şeyin yetkisiz kaldığını hissetti. Bu dönemde aradığı soruların cevabını Feng Shui’de buldu. daha sonra Feng Shui’yi tasarımın kalbine yerleştirmeyi kasıt edinen Sinem Oktay dünyaca ünlü Feng Shui master’ı Joseph Yu’nun sahip olduğu Feng Shui Researh Center’da eğitimini tamamladı. 100’ün üzerinde ülkede danışmanı olan Feng Shui Research Center Akademisi’nin Türkiye’deki birincil ve tek kıdemli Feng Shui danışmanı ve uygulayıcısı ünvanına sahip oldu.

Kaynak: www.milliyet.com.tr