ABONE OL

Evlilik iki kişinin bir olma sürecidir. Çiftler, ben olmaktan biz olmaya içten giden serüvende değişik deneyimler, engeller ve ayrı bir fazla gündemle aleyhinde karşıya kalır. Her ilişkide olduğu gibi evlilik de kendi içinde zamanla evrilmeye başlar. Evlenirken olan hisler, davranışlar zamanla boyut değiştirebilir. Evliliklerinde farklı alanlara yönlendirilmiş sebeplerden dolayı tehlike çanları çalmaya başlayan çiftlere yönelik Evlilik ve İlişki Danışmanı Sevgi Keleş'in işte önerileri:

Günün değerlendirmesi birlikte yapılmalı

Günün değerlendirmesi birlikte yapılmalı

Çiftler gün bitiminde nasıl bir gün geçirdiklerine dair izlenimlerini, yorumlarını birbirlerine en az 20 dakika ayırarak yapmalı. Bu süreyi eşler konuşma sırası kendilerine geldiğinde ne söyleyeceklerini düşünerek değil, eşlerini gerçekte anlamaya çalışarak, dinleyerek geçirmeli. Günü eşin gözünden yorumlamak ona kendisini anlaşılmış ve fazla hissettirecektir.

Çiftler birlikte geçirecekleri zamanları planlamalı

Çiftler birlikte geçirecekleri zamanları planlamalı

İş yoğunluğu, jurnal koşturmalar gibi çeşitli sebeplerle eşler birlikte geçirecekleri zamanları erteleyebiliyor veya çabucak geçiştirebiliyorlar. Bu sebeple çiftlere birlikte geçirecekleri zamanları evvelden planlamalarını ve röportaj süresini dikkatli, duyguları rahatça açıklama etmeye yetecek şekilde belirlemelerini öneriyorum. Yüz yüze ya da telefon görüşmesi ardından sevgi sözcükleri ile görüşmeyi son vermek, eşlere kendilerini değerli ve sevgi doymuş hissettirecektir.

Eşler arasında temas kesilmemeli

Eşler arasında bağlantı kesilmemeli

Yapılan incelemeler evliliğinde kriz yaşayan çiftlerin büyük bir çoğunluğunun bağlantı sıklığının azalmış çiftler olduğunu gösteriyor. Eşimiz ile dokunmak bütün temsil sistemimizi aktive eder ve hem karoser keza ruh olarak kendimizi bütünleşmiş hissederiz. Değmek ilişkileri besleyecektir. Bu bağlantı sadece cinsellik olarak algılanmamalı, gündelik bir misal olarak televizyon kumandasını elden ele verirken bile el ele tutuşulabilir, romantik anlar oluşturulabilir.

İlişkilerde kriz yönetimi önemli

İlişkilerde kriz yönetimi önemli

Her ilişkide tartışma ve us ayrılıkları vardır. Burada kayda değer olan şahısların olumsuz durumlara aleyhinde verdiği reaksiyonlardır. İletişim kazalarının bir çoğu kişilerin kendilerini dürüst ifade edememesiyle ilgilidir. Öfkelendiğimizde, strese girdiğimizde cisim dilimiz, ses tonumuz değişim gösterir. Bu sebeple ağız dalaşı hemen anında yanıt devretmek yerine biraz vakit istemek, durulmak ve doğru kelimeleri yeğlemek önemlidir. Çünkü kriz dürüst yönetilemediğinde ve sinirlilik halinde gözden düşmüş sözler sarf edilebilir ve ilişkilerde geri dönüşü şiddet olan bir aşamaya gelinebilir.

Evlilik uzun bir yolculuktur

Evlilik uzun bir yolculuktur

Evliliğe çeşitli tecrübelerin yaşandığı, inişlerin çıkışların olduğu uzun bir seyahat olarak bakılabilir. Bu yolculuğu en konforlu ülkü getirenler ise birbirlerine karşı sevgi ve saygıyı kaybetmeyenlerdir. Iki Taraflı yapılan minik hatalara karşısında güzel görülü yapabilmek, ilişkileri bir fazla negatiften koruyacaktır. Hayatın bir bölümünde mesela hukuki bir işlem yönetirken bir avukattan destek alındığı gibi izdivaç yaşantısı için de aile terapistleri, aile danışmanları ve izdivaç danışmanlarından takviye alınabilir.

Sevgi Keleş, evliliklerini takviye etmek isteyenlere verdiği önerilerine ilave olarak şu misal ile sözlerini tamamladı. Evlendiğiniz lahza elinize bir kadeh su aldığınızı düşünün ve her tartışma, her uzaklaştırma, her negatifin bu suyu azalttığını unutmayın. Suyu daha fazla artmak için formül ise bilmek, hoşuna gitmek ve ilişkinin neşesini keşfetmektir.

Kaynak: www.milliyet.com.tr URL: http://www.milliyet.com.tr/pembenar/galeri/evlilikleri-guclendirmek-icin-oneriler-temasi-kesmeyin-sevgi-sozcukleri-kullanin-6469896